In de 19e eeuw veranderde er veel in de wereld. Op het gebied van arbeid bleef bijna niets bij het oude. Het zware lichamelijke werk van arbeiders werd steeds vaker overgenomen door machines. Fabrikanten ontdekten hoe ze meer, sneller en goedkoper konden produceren en in de stad verrees het ene na het andere karakteristieke fabrieksgebouw. Toen de steden eenmaal volgebouwd waren, werden er ook grote fabrieken in het buitengebied neergezet. Ook in de Achterhoek vonden al deze veranderingen plaats. De afzet van producten groeide enorm, fabrikanten behaalden steeds meer winst uit de verkoop van goederen en de behoefte aan grondstoffen nam toe. Een revolutie in de transport volgde. De mogelijkheden leken eindeloos te zijn in deze tijd en de mensen waren welvarender dan ooit. In het landschap van de Achterhoek zie je nog steeds allerlei overblijfselen die terug doen herinneren aan deze tijd van welvaart.

Zowel de fabriekjes zelf als de delving van grondstoffen en de transport van goederen en grondstoffen hebben grote sporen nagelaten in het landschap. Je moet alleen maar net weten waar je moet kijken, anders loop of fiets je bijzondere plekken voorbij zonder dat je er erg in hebt. Anders kijken kortom, om méér te zien. Fiets en wandel mee en leer de mensen en hun verhalen kennen in 6 indrukwekkende routes.

Foto

Deze bijzondere routes beleven?

Routeboekjes inclusief 6 routes zijn te koop via de VVV’s in de Achterhoek. Met de vouchercode voorin het boekje download je de routes op je smartphone. Of download een losse route rechtstreeks via de AbelLife app in de App store van Apple of Google Play. Meer informatie vind je op www.achterhoek.nl/routes of www.abellife.nl

Bovenstaande routes zijn ook te koop via de Abellife app.