Tussen 1933 en 1945 groeide het nationaalsocialisme van een overtuiging uit tot een rotsvast geloof vol gruweldaden. Grote groepen onschuldige mensen werden op onmenselijke wijze onderdrukt en vermoord onder leiding van Hitler. De gevolgen waren wereldwijd ingrijpend. Ook in de Achterhoek had de Tweede Wereldoorlog grote invloed, waarvan nu nog sporen terug zijn te vinden in het landschap.

Langs onverwachte weg

De bevrijding van de Achterhoek was een beslissend moment voor de bevrijding van heel Nederland. Het gebied onder de rivieren werd in september 1944 al bevrijd van de Duitsers, maar de mensen in de Achterhoek hadden minder geluk. Het lukte de geallieerden namelijk niet om via de brug bij Arnhem naar Noord-Nederland door te trekken. Pas na de winter lukt het de geallieerden om de Achterhoek te bereiken, ditmaal via het oosten. Een onverwachte hoek via vijandelijk grondgebied.

Een Pasen om nooit te vergeten

Op 23 maart 1945, een paar dagen voor Pasen, betraden de eerste geallieerden de Achterhoek. Op woensdag 28 maart vielen de Engelsen het dorpje Megchelen binnen. Een dag later volgden de Canadezen en het dorp werd bevrijd, als eerste Nederlandse plaats boven de Rijn. Op tweede Paasdag werd het grootste gedeelte van de Achterhoek bevrijd. Daarmee werd er een weg vrij gemaakt richting de IJssel en de bevrijding van de rest van Nederland volgde.

Foto

Deze bijzondere routes beleven?

Routeboekjes inclusief 11 routes zijn te koop via de VVV’s in de Achterhoek. Met de vouchercode voorin het boekje download je de routes op je smartphone. Of download een losse route rechtstreeks via de AbelLife app in de App store van Apple of Google Play. Meer informatie vind je op www.achterhoek.nl/routes of www.abellife.nl

Bovenstaande routes zijn ook te koop via de Abellife app.