Het Ilperveld

Vlak boven Amsterdam, op nog geen dertig minuten fietsen van het Centraal Station, ligt een mysterieus waterrijk waar de tijd stil lijkt te staan. Een sprookjesachtige plek waar je zomaar kunt verdwalen in een labyrint van slootjes, plasjes en ondoordringbare rietkragen. Of waar je afgezonderd van alles en iedereen van rust en ongerept natuurschoon kunt genieten op een heus privé-eiland. Ach, het Ilperveld is zó mooi. Zowel zomers als in de winter. In een bootje of op de schaats; maar ook luierend in een hangmat slurpend aan een drankje, is dit prachtige oude veenweidegebied een feest voor alle zintuigen. Kom langs en beleef het zelf!

Zien

Het Ilperveld is een van de oudste veenweidegebieden van Laag Holland. Wie hier aankomt, ziet een oneindig groen laagland doorkruist door sloten en riet. Van bovenaf lijkt het een lappendeken bestaande uit groene ‘patches’ afgescheiden door donkere repen sloot en vaart. Eenmaal ín het veld zie je veel bijzondere planten en dieren die hier onbelemmerd hun gang kunnen gaan. Wat fladdert, ruist en kwettert daar zoal in het veld?
Carnivoor

Carnivoor

De zonnedauw is een vleesetend plantje dat insecten vangt met kleine tentakels om ze vervolgens in een slijmerige, kleverige substantie te hangen van waaruit ze worden verteerd. Wrrrreed…
Gruttogrutto

Gruttogrutto

Een van de meest voorkomende weidevogels in de lente is de grutto, een steltloper met opvallend lange snavel. Hij ontleent zijn naam aan zijn baltsroep die klinkt als gruttogrutto.
IJsvogel

IJsvogel

De IJsvogel is een opvallende verschijning met zijn blauwe en oranje kleuren. Toch is het een schuw soort dat zich weinig laat zien. Hij dankt zijn naam aan het Duitse Eisenvogel, dat ijzervogel betekent, duidend op zijn blauwe kleur.
Munt

Muntthee

In de zomer zie je vanuit je bootje veel watermunt staan: muntplantjes met rode/lila bloemen. Daar zet je lekkere thee van! Ga bij twijfel gewoon op de geur af. Die is vergelijkbaar met de geur van munt uit de supermarkt.

Horen

Voor bezoekers die met de stad in de rug richting het noorden fietsen, is de verrassing het grootst. Want amper ligt het indringende stadslawaai achter je, of je rijdt hier de oorverdovende stilte in. Hoewel, stilte? in het voorjaar is het hier een gekwetter van jewelste als weide-, moeras- en rietvogels hier vanuit alle windstreken aan komen vliegen voor een ongestoorde broedperiode.

Voelen

Zoveel rust en stilte: het Ilperveld is dé plek om je weer even op te laden. De omgeving is hiervoor van alle gemakken voorzien: een terras met lekkere loungy strandstoelen en hangmatten. Maar ook op het water is het fijn ontstressen, loom kabbelend in een fluisterbootje, roeiboot of kano. Of in de winter op de schaats. Hier maak je nog toertochten zoals je opa en oma dat deden?

Proeven

En terwijl je zo loom ligt te luieren of na een inspannende schaatstocht kan ineens de trek opspelen. Een kleine kaart voorziet in het stillen van de eerste honger: tosti?s, Beemster appeltaart en bitterballen. Voor grote diners en/of partijen kan er professionele catering worden ingeschakeld. Ruiken Door de zoete taartgeur heen ruik je hier vooral het land. In het voorjaar de geurige bloemen, in de zomer het droge gras, in de herfst de drassige veengrond en in de winter de vochtige kou. Elk seizoen tovert zijn eigen landschap tevoorschijn, met elk zijn eigen geur.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland.