Limburg was de eerste provincie in Nederland die bevrijd werd van de overheersing van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste legers van de geallieerden bereikten Limburg al in september 1944. Vanuit daar trok het leger verder in een poging om Duitsland binnen te komen. Door Limburg heen verspreid vind je tegenwoordig tal van luisterplekken die deel uitmaken van de Liberation Route, een herdenkingsroute die het pad volgt dat de geallieerden door Europa aflegden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze luisterplekken kom je meer te weten over de bevrijding.

Operatie Market Garden

Op 12 september 1944 trokken geallieerde troepen het Limburgse dorpje Mesch binnen. De eerste delen van Zuid-Limburg werden vanaf toen bevrijd door de Amerikanen. Vanuit Zuid-Limburg werd vervolgens Operatie Market Garden gestart. Tijdens deze operatie probeerden de geallieerden in één keer de rivieren over te steken om zo Duitsland binnen te trekken. De operatie vond plaats tussen 17 en 25 september en de Amerikanen verloren van de Duitsers tijdens de slag om Arnhem. Het lukte de geallieerden wel om tijdens deze operatie verschillende plekken in Limburg te bevrijden van het Naziregime.


Op naar het volgende plan

In het begin van 1945 probeerden de geallieerden opnieuw om het bevrijde gebied verder uit te breiden met Operatie Grenade. Tussen 8 februari en 11 maart 1945 probeerde het leger om het gebied tussen de Roer en de Rijn terug te winnen van de Duitsers. Deze operatie ging niet geheel volgens plan, omdat de Duitsers twee dammen saboteerden met hoogwater gedurende twee weken als resultaat. Uiteindelijk kon het geallieerde leger pas op 23 februari het water oversteken. Daarna werden Roermond, Venlo en omliggende plaatsjes bevrijd tijdens een snelle opmars. De laatste plekken in Limburg werden bevrijd in begin maart 1945.


Verhalen uit het verleden

Door heel Limburg heen vind je nu nog sporen van deze oorlogshistorie. Vooral in de omgeving van Roermond, Venlo, Weert en Venray liggen er veel luisterplekken waar je even stil kunt staan tijdens een wandeling of een fietstocht om meer te weten te komen over de verhalen uit de oorlogstijd en de bevrijding. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal bij luisterplek 211 om meer te weten te komen over het oorlogsgeweld in Montfort begin 1945, leer meer over de verwoesting van de toren van de Sint Petrus Bandenkerk in Venray bij luisterplek 202 of ontdek een van de vele andere luisterplekken.


Gesneuvelde soldaten herdenken

In Margraten kun je een bezoekje brengen aan de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Hier zijn ruim 8000 Amerikaanse soldaten begraven die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het grootste gedeelte van de soldaten kwam om tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Op de begraafplaats staat een lichtgrijze toren van dertig meter hoog die je al van heinde en verre kunt zien; een gemakkelijk herkenningspunt. Neem een kijkje tussen de monumenten en de eindeloze rijen met witte kruisjes op deze begraafplaats en herdenk hier de vele soldaten die hun leven gaven voor de bevrijding. In het bezoekersgebouw kun je terecht voor meer informatie over de begraafplaats en verder worden er hier regelmatig rondleidingen gehouden.Route-suggesties


Met een wandeling of een fietstocht langs luisterpunten van de Liberation Route en andere bezienswaardigheden die verhalen over de oorlogshistorie van Limburg vertellen, breng je de geschiedenis tot leven. Beleef het zelf met een van onze routetips. Deze routes nemen je mee langs boeiende plekken met een verleden.

Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van VVV Midden-Limburg.