Oost-Vlaanderen leent zich perfect voor een mooie fietstocht of een wandeling langs eeuwenoude brouwerijen en streekbiercafés waar je de lekkerste bieren kunt proeven. Plan Bier is een verzameling van de mooiste routes in Oost-Vlaanderen die volledig in het teken staan van bier. Ga lekker op pad en sla dan meteen wat streekbiertjes in voor thuis bij een van de vele brouwerijen die je onderweg tegenkomt. Dan kun je vanuit je luie stoel opnieuw genieten van de biertraditie van Oost-Vlaanderen. Maar hoe kun je zo’n speciaalbier eigenlijk het beste schenken voor het lekkerste resultaat?

Op de juiste temperatuur brengen

Bewaar bier altijd op een donkere, koele en droge plek. Dit zorgt ervoor dat de smaak van het bier goed behouden blijft. Leg het bier vervolgens minimaal 24 uur voordat je het wilt drinken in de koelkast. In restaurants en cafés wordt bier gekoeld tot 5 graden, maar de koelkast bij je thuis is vaak wat kouder. Pils kun je zo koud laten worden als je zelf lekker vindt. Speciaalbier dat je drinkt om te genieten van de bijzondere smaak kun je het beste af laten koelen tot zo’n 6 tot 8 graden. Op die manier proef je namelijk het meeste van het bier.
tekst

In wat voor glas schenk je het bier?

Het glas waaruit je je bier drinkt speelt een grote rol in de smaakbeleving. Zo kun je een pilsje prima drinken uit een vaasje, maar een stevig trappistenbier absoluut niet. Je kunt gebruikmaken van de volgende vuistregel: hoe lager het alcoholpercentage van het bier, hoe langer en smaller het glas. Wij zetten de meest voorkomende biersoorten en het bijbehorende glas voor je op een rijtje.
1.

Witbier

Witbier kun je drinken uit verschillende soorten glazen, zolang het glas maar lang is. Je kunt kiezen uit een stevig en dik glas dat van boven net iets breder is, maar een mooi voetglas kan ook prima. Het glas moet bovenaan iets breder zijn om een flinke schuimkraag te creëren.

2.

Abdijbier en Amberbier

Amberbier en abdijbier drink je uit een kelk- of een tulpglas. Deze biersoort is rijk aan aroma’s en die komen het beste tot hun recht in deze vorm glas. Verder zorgt de vorm van deze glazen ervoor dat er een bescheiden schuimkraag ontstaat, waardoor de smaak en het aroma van het bier beter tot haar recht komt.

3

Zwaar blond bier en bokbier

Zwaar blond bier en bokbier kun je het beste drinken uit een tulpglas. In zo'n glas worden de aroma's namelijk op de beste manier verspreid. In glazen die speciaal voor zwaar blond bier bestemd zijn, is vaak iets gegraveerd in de onderkant van het glas. Dat zorgt voor een constante stroom aan koolzuurbelletjes die het bier nog lekkerder laat smaken.

4

Stout

Donkere bieren kun je het beste drinken uit de grote ronde glazen die je misschien wel kent uit Engelse pubs. De vorm van deze glazen zorgt ervoor dat er een fijne schuimlaag ontstaat, precies zoals dat hoort bij Stout.

Even schoonmaken van tevoren

Als je het juiste glas bij jouw biersoort hebt gekozen, is het tijd voor de volgende stap: ervoor zorgen dat je glas schoon is. Was je glas met afwasmiddel om het te ontvetten, spoel goed na met schoon water en droog het glas vervolgens als je van plan bent om speciaalbier te drinken. Gewone pils kun je het beste in een nat glas schenken om een betere schuimkraag te creëren.
tekst

Schenken met de juiste hoek

Houd je glas schuin als je bier inschenkt. Op die manier blijft koolzuur het beste bewaard en je krijgt er ook nog eens de mooiste schuimlaag van. Bij speciaalbier is het belangrijk dat je het bier langzaam inschenkt. Laat het bier nooit klokken, ook niet als je een gewone pils inschenkt. Dat komt de smaakbeleving namelijk nooit ten goede. Speciaalbieren hebben vaak bezinksel op de bodem van het flesje. Je kunt zelf kiezen of je dit in je glas giet of niet. Sommige mensen houden van de bittere, geconcentreerd smaak van het gist en anderen niet. Probeer het eens en bepaal wat jij het lekkerste vindt.

Daarna is het genieten geblazen. Drink je biertje langzaam en neem alle aroma’s en smaken goed in je op om ultiem te genieten. Proost!

Gratis routekaarten

Wil jij kennismaken met alle heerlijke biertjes die je vindt in Oost-Vlaanderen? Bestel dan hier de fiets- en wandelkaarten van Plan Bier of bekijk deze pagina vol informatie over Plan Bier en koop onderweg ook wat biertjes voor thuis. Proost alvast!

Tekst: Linda Milder


12 fietsroutes en 9 wandelroutes langs de lekkerste bieren

Nieuwe gebieden kun je het beste te voet of op de fiets ontdekken. Dan kun je namelijk ultiem genieten van het landschap en tegelijk de cultuur van het gebied proeven. Op de volgende routes kun je genieten van een streekbiertje bij de gezelligste brouwerijen en streekbiercafés van Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen.

Fiets- en wandelroutes

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Plan Bier.