Groningen en de fiets, dat is een logische combinatie. Het eeuwenoude cultuurlandschap en de bruisende stad lenen zich perfect om per tweewieler ontdekt te worden

Groningen is een bruisende studentenstad. De stad kent een lange, roerige geschiedenis en dat is te zien aan de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen. Groningen is ook de stad met de meest vernieuwende architectuur binnen haargrenzen. Op de fiets maakt u een rondje om de Grote Markt met de Martinitoren en u fietst in een moeite door naar het Groninger Museum, nota bene gelegen bij een fietsbrug en dicht bij het station.

Hoe anders is de sfeer in de provincie Groningen!

Een van de pareltjes in Groningen is Nationaal Park Lauwersmeer. Het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 cre.erde hier een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. De omgeving is een eldorado voor vogels; steltlopers en eendenzoeken rust en voedsel bij het ondiepe water, ganzen en weidevogels verschuilen zich tussen de graslanden.

Toch is het uitgestrekte karakter van Nationaal Park Lauwersmeer niet vanzelfsprekend. Struiken en bomen verruigen het gebied. Konikpaarden en Schotsehooglanders worden ingezet als natuurlijke grasmaaiers en houden het gras kort.In de zomer begraast ook vee van boeren uit de omgeving het gebied.

polaroids

De kleinschalige wierdendorpen zijn een klasse apart. Het noorden van Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude kunstmatige heuvels die de bewoners van deze streek meer dan duizend jaar lang beschermden tegen het wassende wateren waaraan het huidige Groningse landschap haar huidige aanzicht dankt.

Ezinge is het meest bekende wierdendorp; archeoloog van Giffen deed hier belangrijke opgravingen. Zijn vondsten zijn te zien in het Wierdenland Museum in Ezinge.

Bekijk onderweg de prachtige buitenplaatsen waar de Groningse jonkers huisden. De borgen, waaronder bijvoorbeeld de Ennemaborgh (Midwolda), de Fraeylemaborg (Slochteren) en de Menkemaborg (Uithuizen), zijn al honderden jaren oud!Ze hebben meestal hun oorsprong in een ‘steenhuis’, een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw met dikke muren waarin rijke boeren konden vluchten in tijden van gevaar.

Tijdens een goede fietstocht kan een kleine versnapering niet ontbreken. De terrassen overal in de provincie zijn uitnodigend. Hier kom je op adem terwijl gastvrije Groningers je graag iets over ‘hun’ provincie vertellen!