Een weekendje weg, een midweek eropuit of een lange vakantie, het leent zich allemaal voor een fietsvakantie. Pak je tassen, spring op je fiets en geniet van een actieve vakantie. Niets leuker dan een vakantiebestemming ontdekken vanaf je pedalen. Als je voor het eerst op fietsvakantie gaat, zijn er wel een aantal zaken om mee rekening te houden. Op deze pagina vind je 14 tips om zo goed mogelijk voorbereid op fietsvakantie te gaan.

1.

Kies zorgvuldig je bestemming


Kies een bestemming die voldoet aan je wensen. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken en over het algemeen geldt dat hoe verder weg het is, met hoe meer zaken je rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan een ander klimaat, hoge bergen of kilometerslange wegen zonder dorpjes. Kies een fietsomgeving die aansluit bij jouw ervaring en wensen.

2.

Stippel je route vooraf uit


Het is handig als je vooraf je route bepaalt. Bij het uitstippelen moet je wel een aantal zaken in de gaten houden. Houd er rekening mee dat het gewicht van de bagage, de beklimmingen en meerdere dagen achtereen fysiek bezig zijn het fietsen zwaarder maakt dan als je gewoon thuis op pad gaat. Las af en toe een rustdag in en beperk je afstanden per dag. Fiets je thuis ongeveer 90 kilometer op een dag, dan wordt dat op je reis eerder 65 kilometer.

3.

Uitrusting

Kies een uitrusting die bij je bestemming past. Als je in Nederland of Vlaanderen gaat fietsen zijn de eisen voor je uitrusting redelijk laag, zonder versnellingen lukt het desnoods ook wel en in het ergste geval ben je zo weer thuis. Naarmate je verder weg gaat, heb je een betere fiets met meer versnellingen en een betrouwbare uitrusting nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld goede stevige lichtgewicht fietstassen.

4.

Eten en drinken

Als fietser gebruik je veel energie. Tijdens een fietsvakantie verbruik je ongeveer 1.5 tot 2 keer zoveel dan wanneer je normaal thuis bezig bent. Je zult dus genoeg moeten eten om energie te hebben om je dagelijkse kilometers op de fiets te volbrengen. Genoeg drinken is ook erg belangrijk om fit te blijven tijdens een actieve vakantie.

5.

Onderhoud of nieuwe fiets?

Heb je een gebruikte fiets, zorg dan dat deze op orde is. Ga niet op reis met iets waarvan je weet dat het binnenkort vervangen moet worden. Zorg dat je de versleten onderdelen hebt gekocht en gemonteerd voordat je vertrekt,zodat je met een gerust hart op vakantie kunt. Is jouw fiets niet helemaal goed, laat hem dan checken bij Profile ‘de Fietsspecialist’, die zorgt ervoor dat hij klaar is voor de vakantie.

6.

Toch een nieuwe fiets aanschaffen…

Als je een nieuwe fiets gaat kopen voor een fietsvakantie, zorg dan dat je die ruim op tijd aanschaft. Zorg dat je er ongeveer 500 tot 1.000 kilometer mee hebt gereden voordat je op reis gaat. In de eerste periode wil je de fiets helemaal naar jouw wensen instellen of aanpassen, dit wil je liever niet op vakantie doen.

7.

Ontspannen fietsen begint met een goed zadel

Je zadel is één van de dingen die je zeker enige tijd wilt uitproberen. Er is namelijk niets vervelender dan tijdens je vakantie last te krijgen van zadelpijn. Door een verkeerd zadel – bijvoorbeeld te smal of te zacht - worden zenuwen en pezen rondom de zitbotten belast. Als je zenuwen of pezen worden afgekneld dan veroorzaakt dat zadelpijn. Kies daarom een fietszadel dat bij jou past. Ook de stand van het zadel is belangrijk, zodat je precies op de twee zitbotten zit. De druk zit dan op de juiste plek.

8.

Fietsonderhoud en reparatie

Als je in het buitenland fietst, is er niet altijd een fietsenmaker in de buurt. In deze gevallen is het handig dat je zelf weet hoe je jouw fiets weer kunt maken. Zorg dan ook dat je vooraf thuis een gereedschap- en reserveonderdelenpakket hebt samengesteld. Om helemaal niet voor verrassingen te komen is het handig dat je thuis nog even goed oefent. Wil je weten wat je zeker bij je moet hebben, kijk dan op www.profiledefietsspecialist.nl/fietsvakantie.

9.

Overnachten

Niet iedereen wil tijdens een fietsvakantie in een hotel slapen, maar bijvoorbeeld wel in een blokhut of lekker in de natuur. Zorg dan dat je ruim van tevoren een checklist hebt gemaakt wat je daar allemaal voor nodig hebt.Ook hiervoor geldt, oefen thuis nog eens goed om alles op te zetten. Wil je weten wat je zeker bij je moet hebben, kijk dan op www.profiledefietsspecialist.nl/fietsvakantie.

10.

Proefvakantie?

Als je nog nooit in de bergen hebt gefietst, ga dan op proefvakantie bijvoorbeeld in de Ardennen en test je klimvaardigheden. Uiteraard ook met de bepakking die je meeneemt. Probeer ook eens een stukje op onverharde wegen als dat van toepassing is. Oefen in afdalingen met remmen en bochten: remmen doe je op het einde van het rechte stuk; de bocht ga je in zonder te remmen. Gebruik in de afdaling beide remmen van de fiets even sterk!

11.

Gezondheid

Bereid je voor op gezondheidsrisico’s van het gebied waar je naartoe gaat. Win op tijd informatie in over de benodigde vaccinaties. Verder moet je natuurlijk rekening houden met de gezondheidsaspecten ter plaatse. De hygiënische standaarden zijn in veel landen van een lager niveau dan wij gewend zijn, pas de regels die je thuis toepast daarom strenger toe op reis.

12.

Verzekerd?

Zoek voordat je op fietsvakantie gaat uit wat allemaal onder je reisverzekering valt. Hoewel je niet per se voor elk wissewasje verzekerd hoeft te zijn, is het wel verstandig je op z'n minst in te dekken voor gebeurtenissen die je een financiële tegenslag kunnen geven.

13.

Contact met het thuisfront

Maak duidelijk afspraken met het thuisfront over hoe je te bereiken bent en hoe vaak je zelf iets van je laat horen. Daarnaast is het handig om de geplande route door te geven samen met de contactgegevens van de adressen waar je blijft overnachten.

14.

Hoe pak je jouw fietstassen in?

Op vakantie heb je de nodige spullen bij je. Het is dan wel handig dat je de tassen goed hebt ingepakt. Zorg dat je een vaste indeling aanhoudt. Het is verstandig om de spullen die je vaak nodig hebt bij de hand te hebben.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Profile.