Nederland is misschien een klein landje, maar er zijn wel heel veel mooie bouwwerken en natuurgebieden te vinden. Het is dan ook niet gek dat je in Nederland maar liefst negen werelderfgoederen kunt vinden. Deze werelderfgoederen zijn door UNESCO uitgekozen om hun unieke karakter en ze zijn stuk voor stuk typisch Nederlands. Maak eens een wandeling of een fietstocht langs deze parels van Nederland en kijk je ogen uit.

1. Van Nellefabriek

De oude Van Nellefabriek in Rotterdam is het belangrijkste industriële monument van Nederland. Deze fabriek werd tussen 1927 en 1930 gebouwd aan de Delfhavense Schie en het gebouw is een goed voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Architecten uit die stroming ontwierpen functionele gebouwen zonder enige vorm van versiering. Wel werd er gebruik gemaakt van moderne materialen om ruimtelijke en lichte ruimtes te creëren. Dat zie je terug in de eenvoudige vormen en al het glaswerk in de Van Nellefabriek. In de fabriek werd tot 1995 tabak, koffie en thee geproduceerd. Tegenwoordig bestaat de fabriek uit kantoren en ruimtes voor creatieve ondernemers.

2. Molencomplex Kinderdijk-Elshout

Molens zijn zo Hollands als maar kan. Het molencomplex met negentien molens in Kinderdijk kon dan ook niet ontbreken in de lijst met werelderfgoederen. Aan het begin van de 18e eeuw stonden er verschillende poldermolens in Kinderdijk, waarvan er twee zijn overgebleven. Deze watermolens zorgden er lange tijd voor dat de Alblasserwaard niet overstroomde of verzakte. Tussen 1738 en 1740 werden er nog eens zeventien boezemmolens bijgebouwd, waarbij het totaal aantal molens op negentien kwam. Tegenwoordig worden de molens niet meer gebruikt in de strijd tegen het water. Stoomgemalen, daarna dieselgemalen en daarna elektrische gemalen hebben de taken van de molens namelijk overgenomen. 
 

3. Waddenzee

Het waddengebied is zo’n 7000 jaar geleden gevormd na de laatste ijstijd, maar ook nu verandert het gebied nog voortdurend. Zandplaten worden namelijk in snel tempo gevormd en weer weggehaald door de zee en door de wind. Rond de Waddenzee kun je goed zien hoe de natuur omgaat met het getij en de altijd waaiende wind. Je vindt hier een grote verscheidenheid aan dieren en planten die zich perfect hebben aangepast aan de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan vissen die hier in het water leven en trekvogels die regelmatig op bezoek komen in het gebied. In het waddengebied leven in totaal zo’n 10.000 verschillende soorten planten en dieren. 

4. Schokland

Schokland was vroeger een eiland in de Zuiderzee, maar sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 maakt het eiland deel uit van het vasteland. Het is het enige resterende veeneiland uit de voormalige Zuiderzee en daarom is het eiland van grote bodemkundige waarde. Schokland is dan ook een waar archeologisch monument vol prachtige bodemschatten. Je vindt onder andere een gesteentetuin met stenen uit de ijstijd op dit voormalige eiland. Verder zijn er hier in de jaren ’80 enkele houten huizen gebouwd in Zuiderzeestijl waarin museum Schokland gevestigd is. Hier kun je een permanente tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van Schokland en de omgeving.

5. Woudagemaal

Het ir. D.F. Woudagemaal is het laatste nog functionerende en het grootste stoomgemaal ter wereld. Het gemaal stamt uit 1920 en het werd gebruikt om overtollig water vanuit Friesland de Zuiderzee en later het IJsselmeer in te pompen. In 1966 werden de taken van het stoomgemaal overgenomen door het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren, maar dat betekent niet dat het Woudagemaal helemaal stil ligt. Als het water extreem hoog staat wordt het gemaal namelijk nog steeds ingezet om het water in het IJsselmeer te krijgen. In 2011 werd er een bezoekerscentrum naast het stoomgemaal gebouwd. Hier kun je terecht om meer te weten te komen over het gemaal door onder andere een 3D-film te bekijken.

6. Droogmakerij De Beemster 

Nederland staat bekend om het droogleggen van land door middel van molens en andere hulpmiddelen. De Beemster is zo’n gebied dat is gewonnen op het water. Droogmakerij De Beemster is in de 17e eeuw opgezet om het binnenwater De Beemster droog te leggen en om te vormen tot vruchtbare landbouwgrond. Zo kon het binnenwater geen bedreiging meer vormen voor het omliggende land en de bevolking kreeg er nieuw land voor terug. Om het meer werd een dijk van 42 kilometer lang gebouwd en om die dijk werd vervolgens een ringvaart gegraven. Met behulp van maar liefst 43 molens werd het meer De Beemster leeggepompt. In 1612 kon de nieuwe polder worden gebruikt. Wegen en sloten werd in een strak geometrisch patroon aangelegd en ook boerderijen werden ordelijk aangelegd op de polder. Deze strakke verkaveling is kenmerkend voor De Beemster. 

7. De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van 135 kilometer lang rondom Amsterdam. Deze verdedigingskring werd tussen 1883 en 1920 aangelegd door het Departement van Oorlog. De linie bestaat uit delen die onder water konden worden gezet ter verdediging en verder vind je er talloze forten en kustforten. Deze linie zou ervoor moeten zorgen dat de vijand niet kon oprukken om Amsterdam te bestormen. De Stelling van Amsterdam had vroeger vooral een afschrikkende werking op de vijand. Het zorgde er bijvoorbeeld mede voor dat de Duitsers niet binnenvielen in Nederland in 1914. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek dit verdedigingssysteem niet meer te werken en daarna zijn de forten verlaten. 

8. Rietveld Schröderhuis  

Het Rietveld Schröderhuis is ontworpen en ingericht door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld. Dit huis werd in 1924 ontworpen door Rietveld en gebouwd volgens de kunststroming De Stijl. Deze bouwstijl zie je overal terug, zowel in het interieur als het exterieur van het huis. Kenmerken zijn de kleuren rood, geel en blauw en de speelse vlakken die je terug ziet in het huis. Dit was het eerste woonhuis dat Rietveld ontwierp. Hij deed dat in opdracht van de kunstenares Truus Schröder-Schräder. Rietveld heeft zelf ook een tijdje in het huis gewoond en hij blies er ook zijn laatste adem uit.

9. Grachtengordel van Amsterdam

Als je aan Amsterdam denkt, denk je vanzelf aan de schilderachtige grachtengordel. De prachtige grachtenpanden, kades en bruggen over de grachten zijn namelijk heel bepalend voor het straatbeeld van Amsterdam. De grachtengordel is het deel van Amsterdam dat langs de grachten de Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht ligt. Sommige grachtenpanden dateren uit de Gouden Eeuw, maar de meeste huizen langs de grachten werden gebouwd in de 18e eeuw. Huizen met verschillende stijlen en uit verschillende bouwjaren staan hier naast elkaar, wat zorgt voor een mooie variatie in bijvoorbeeld de gevels.

10. Natuurgebied de Maasheggen

In het Brabantse Land van Cuijk vind je een bijzonder landschap dat uniek is in West-Europa: de Maasheggen. Deze eeuwenoude heggen tussen Vierlingsbeek en Cuijk werden honderden jaren geleden in elkaar gevlochten en zo ontstond het kenmerkende landschap op de uiterwaarden van de Maas. Vroeger werd dit op veel meer plekken in Nederland gedaan, maar nergens is het zo goed bewaard gebleven als hier.