Natuur cultuurhistorie tussen het IJselmeer en de Biesbosch

Fietsen langs de Hollandse Waterlinie

Fietsen langs de Hollandse Waterlinie is verrassend afwisselend. Je ziet buitelende kieviten, passeert fraaie landhuizen en ontdekt gezellige vestingstadjes. In de verte wacht alweer zo'n fascinerend fort, vaak met een terras. Sommige forten zijn zelfs voorzien van B&B. Laad je in de zon en uit de wind op voor de volgende etappe.

Fietsen langs de Linie kan van het IJsselmeer bij Muiden (NH) tot aan de Biesbosch bij Werkendam (NB). Over een lengte van 85 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.
Tekst

11 fietsrondes


Het traject van de Hollandse Waterlinie telt 11 fietsrondes. De lengte varieert tussen de 20 en 35 km. De routes voeren langs vestingstad Naarden, het slot bij Muiden en de forten rond Weesp; ze verkennen de omgeving van Culemborg of nemen je mee over De Waal of de Boven Merwede naar het Land van Heusden en Altena. Daar ligt Fort Bakkerskil, dat ooit onderdak bood aan 100 soldaten. In de vesting kan je nu overnachten in luxe kamers. Deze routes vind je terug op de inspiratie pagina van de Hollandse Waterlinie.

Werelderfgoed


Weet u het nog? De Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermde Holland van 1815 tot 1940 tegen vijandige troepen. Bij oorlogsdreiging zetten militairen brede stroken land onder water. Op strategische posities stuitte de vijand op forten, vestingsteden, kastelen en kazematten. Tegenwoordig is het open Linielandschap het grootste rijksmonument van Nederland en bovendien genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. Wat ooit voor het oog van de vijand verborgen lag, is volop zichtbaar en tot een fantastische belevenis gemaakt.

Groene oase


In de linie gold een bouwverbod. Daarom is de Hollandse Waterlinie nog altijd de meest aantrekkelijke groene oase in de Randstad. Populieren, wilgen en iepen staan langs de fortgracht of hagen van meidoorn, sleedoorn, vlier en roos. Ieder fort vormt met het omringende landschap een parel van natuur en cultuurhistorie. Buiten is het genieten van prachtige ijsvogels in de fortgracht, kwakende kikkers en eindeloze vergezichten, binnen boeien kunstexposities en historische excursies. Want in de forten is altijd van alles te beleven. Fiets dit voorjaar nog langs de linie en ontdek er geheimen van vroeger.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Waterlinies 2015.