Gelderland heeft het rijkste middeleeuws verleden van heel Nederland. Dat is vooral te danken aan het ontstaan van het graafschap Gelre dat in de 14e eeuw zelfs een hertogdom werd. Het gebied was in handen van graven, hertogen en kloostergemeenschappen. De geestelijken vormden de hoogste stand van de samenleving in deze tijd. Daarna volgde de adel en de burgerij. Het grootste gedeelte van de bevolking, waaronder boeren en landarbeiders, behoorde tot geen enkele stand. Deze arbeiders waren arm en hadden nauwelijks rechten. Na de middeleeuwen maakte de adel plaats voor een nieuwe elite die haar rijkdom zelf verwierf door de handel.

Hanzeschepen voeren in deze tijd af en aan en op de IJsselkade was het altijd een drukste van jewelste, want daar werden de schepen geladen en gelost. De 'nieuwe rijken' drongen onder andere door tot de politiek en veranderen veel. Ze bulkten van het geld en gebruikten hun rijkdom voor de aanschaf van enorme landgoederen waar ze prachtige buitenhuizen lieten bouwen. Zo maakten zij de Achterhoek nog mooier. Dat verleden zie je ook terug in het landschap. Kastelen, vestingsteden, eeuwenoude dorpen en de meest paradijselijke buitenhuizen wisselen elkaar hier af. Als je van historie houdt, kun je je hart ophalen in dit gebied.

Foto

Deze bijzondere routes beleven?

Routeboekjes inclusief 7 routes zijn te koop via de VVV’s in de Achterhoek. Met de vouchercode voorin het boekje download je de routes op je smartphone. Of download een losse route rechtstreeks via de AbelLife app in de App store van Apple of Google Play. Meer informatie vind je op www.achterhoek.nl/routes of www.abellife.nl

Bovenstaande routes zijn ook te koop via de Abellife app.