De bezienswaardigheden op etappe 5 van het Fietserspad

Het Fietserspad is alleen al de moeite waard omdat dit pad je meeneemt door het ene na het andere mooie landschap, maar ook de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt mogen er wezen. Je hebt kortom genoeg te vertellen na een tochtje over dit pad. Het Fietserspad is een langeafstandsfietstocht die je meeneemt langs het traject van het Pieterpad. Op deze vijfde etappe van het Fietserspad fiets je van Laren en Braamt en onderweg valt er veel moois te zien.

1. Kasteel Vorden

Net buiten Vorden vind je het sprookjesachtige Kasteel Vorden. In 1400 stond er al een huis met een voorburcht en een slotgracht op de plek van dit kasteel, maar het huidige kasteel is een stuk later gebouwd in de 16e eeuw. In de 19e eeuw werd het kasteel beetje bij beetje omgebouwd tot een landhuis. In het gebouw rechts van het kasteel vond je vroeger de tuinmanswoning, de oranjerie en het koetshuis. Om het kasteel heen ligt een prachtig parkbos met beekjes waar je doorheen kunt slenteren.

2. Molen Ons Belang

Tussen Vorden en Zelhem fiets je langs de molen Ons Belang in het buurtschap Linde. Deze molen werd hier in 1890 gebouwd als vervanging voor een in 1856 gebouwde korenmolen die verwoest raakte door brand. De molen werd door de jaren heen verschillende keren gerestaureerd. De molen is nog steeds draaivaardig, maar er wordt niet meer gemalen met de molen. Tegenwoordig vind je een atelier en theaterruimte op de begane grond van de molen. Er worden regelmatig rondleidingen door de molen gegeven door de molenaar.


3. Boerderijmuseum Tenk

Een stukje verder op de route kom je langs het Boerderijmuseum. Dit museum is een stukje buiten Zelhem gelegen in de voormalige boerderij Reuterink. Neem een kijkje in dit museum en leer meer over oude landbouwwerktuigen en boerengereedschappen die vroeger werden gebruikt in deze regio. Daarnaast vind je er ook erfgoed van de voormalige gemeente Zelhem. Denk aan vlaggen, archeologische vondsten en het gemeentewapen. Er valt hier genoeg te zien voor de liefhebber.


Wil je al dat moois wel eens met eigen ogen zien? Plan dan snel een tochtje over het Fietserspad.

Fietsroute 539182 -
56,76 km

Fietsroute 539182 | Gelderland |Laren | 56,76 km

De vijfde etappe van het Fietserspad neemt je mee van Laren naar Braamt. Onderweg kun je zowel genieten van de natuur als van cultuur met stille groene gebieden, uitgestrekte bossen en historische bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn. Het Fietserspad is een variant op het bekende Pieterpad, maar dan voor fietsers in plaats van wandelaars. Deze etappe neemt je mee langs deel 13, 14 en 15 van het Pieterpad.

Kastelen in Vorden
Het centrum van het Gelderse Laren vormt het startpunt van deze route. Vanuit hier fiets je door stille bossen en langs uitgestrekte landbouwgebieden naar Vorden. Dit dorpje staat bekend als het ‘kastelendorp’ met maar liefst acht kastelen in en rondom het dorp. Even buiten Vorden fiets je langs een van deze kastelen: Kasteel Vorden. Geniet van het sprookjesachtige parkbos om het kasteel heen en bewonder de architectuur van het eeuwenoude kasteel. Vervolgens fiets je verder naar Linde en Zelhem. Onderweg fiets je langs Molen Ons Belang. Deze molen werd gebouwd in 1890 als vervanger voor een molen die door brand werd verwoest.

Boerderijmuseum Tenk
Vervolgens fiets je verder naar het eindpunt van de route in Braamt. Net buiten Zelhem kun je een kijkje nemen bij Boerderijmuseum Tenk. Hier kun je oude landbouwwerktuigen en boerengereedschappen bekijken die werden gebruikt aan het begin van de 20e eeuw.

Kerkdorp Braamt
Aan het einde van de route kun je een kijkje nemen in het kerkdorp Braamt. Ooit bestond dit gebied uit heidevelden en woeste gronden, maar aan het begin van de 13e eeuw werd er een dorp gesticht. In Braamt vind je De Koendersmolen, een molen die waarschijnlijk stamt uit 1832. De molen is sinds de jaren ’90 niet meer in bedrijf.

Wil je de overige etappes van het Fietserspad fietsen? Bekijk dan hier alle etappes.
Tekst: Linda Milder