Als je een weekendje weg of een dagje uit wilt plannen in Vlaanderen kom je vaak al snel terecht bij Antwerpen en Brussel. Tussen deze twee steden in vind je echter een bruisende stad die misschien nog wel leuker is om eens te verkennen: Mechelen. Dit is het perfecte plekje voor liefhebbers van historische gebouwen en interessante verhalen, maar ook voor bourgondische levensgenieters die wel van een biertje houden. Breng eens een bezoekje aan Mechelen en geniet met volle teugen.

De biertraditie van Mechelen

Bier brouwen en Mechelen zijn twee dingen die je niet van elkaar kunt scheiden. Zo vind je hier Brouwerij Het Anker, een van de oudste brouwerijen van België. Deze brouwerij is ontstaan bij het bekende Groot Begijnhof van Mechelen. Breng een bezoekje aan deze brouwerij en leer meer over de biertraditie van Mechelen of geniet van een van de vele biertjes die je hier kunt proeven. Met een wandeling door het centrum van Mechelen kun je een kijkje nemen bij de verschillende plekken die een rol hebben gespeeld of nog steeds spelen in de bierhistorie van de stad.


Mensenrechten onder de aandacht

Een ander belangrijk thema in Mechelen zijn de mensenrechten. Zo kun je een bezoekje brengen aan de Kazerne Dossin. Deze kazerne uit de 18e eeuw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelplek voor duizenden Joden en Zigeuners om ze vervolgens te deporteren. Aan de overkant van de straat is een museum gevestigd waar je meer kunt leren over mensenrechten, buitensluiting en racisme. Verder vind je allerlei historische plekken in Mechelen die je een voor een kunt bezoeken met een mooie stadswandeling.

UNESCO Werelderfgoederen

Een deel van de bezienswaardigheden in Mechelen staat op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO. Het Groot Begijnhof van Mechelen is een bekend werelderfgoed waar je absoluut een kijkje moet nemen. Struin door de eeuwenoude straatjes en geniet van al het moois om je heen. Daarnaast heeft Mechelen nog vier andere werelderfgoederen die stuk voor stuk de moeite waard zijn.


Historische bezienswaardigheden

Naast de werelderfgoederen vind je veel andere interessante bezienswaardigheden in Mechelen. Een wandeltochtje door de stad is de perfecte manier om al deze mooie plekjes te bekijken. Beklim de Sint-Romboutstoren en bewonder het uitzicht, wandel door de Wintertuin bij het Ursulinenklooster of neem een kijkje bij een historische kerk. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Het kan allemaal in Mechelen.

Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Visit Mechelen.