Eindhoven en Philips zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Philips zorgde er meer dan een eeuw geleden voor dat Eindhoven een bruisende stad werd vol industriële bedrijvigheid, technologische vooruitgang, kennis en vooruitstrevend design. In mei is het 125 jaar geleden dat Philips zijn eerste fabriek opende aan de Emmasingel in Eindhoven. Dat is natuurlijk een reden voor een feestje in Eindhoven.

Van idee naar snel groeiende fabriek

Gerard Philips en zijn vader Frederik begonnen in 1891 een gloeilampenfabriek met de naam Philips & Co in Eindhoven. Gerard hield zich al langere tijd bezig met de productie van gloeidraad en de resultaten waren veelbelovend. Tel daar de explosief groeiende elektriciteitssector bij op en je snapt waarom het een goed idee was om een gloeilampenfabriek te beginnen. Philips & Co. verkocht al snel zoveel lampen dat ze concurrerende bedrijven op konden kopen en in 1908 kochten ze zelfs een machinefabriek op, waarmee ze de machines konden produceren om in hun fabrieken te zetten.

Wereldwijde verkoop

Philips breidde uit naar andere productietakken en het bedrijf wist op die manier al snel uit te groeien tot één van de grootste bedrijven van Nederland. Een indrukwekkende prestatie van een familie die in eerste instantie slechts een simpel doel had: betaalbare en betrouwbare elektrische gloeilampen maken voor iedereen. Rond 1895 begon Philips met de verkoop buiten Nederland. Anton Philips, de jongere broer van Gerard, reisde heel Europa af om gloeilampen te verkopen. Binnen vijf jaar behoorde Philips al tot de grootste gloeilampfabrieken van Europa. Vooral Rusland nam veel gloeilampen af van Philips, bijvoorbeeld om het Winterpaleis van de tsaar te verlichten.

Talloze vernieuwingen

Philips bleef groeien en Eindhoven groeide mee door de werkgelegenheid die de fabriek creëerde. Toen Philips zich vanaf de Eerste Wereldoorlog ook ging toeleggen op het maken van nieuwe producten nam die groei alleen maar toe. Philips begon met het produceren van medische röntgenapparaten en radioapparatuur. Na de Tweede Wereldoorlog werd dat uitgebreid met huishoudelijke apparaten. Op verschillende plekken in binnen- en buitenland werden Philips-vestigingen gestart en verder bleef Philips voortdurend zorgen voor technische vernieuwingen. Vele soorten lampen, cassettebandjes, CD’s, innovaties op gebied van medische beeldvorming en ga zo maar door. Het is allemaal afkomstig van Philips. Tegenwoordig heeft Philips er veel buitenlandse concurrenten bij. Dat zorgde er mede met de automatisering voor dat Philips in de jaren ‘90 moest inkrimpen en delen van het bedrijf naar het buitenland moest verplaatsen. Toch gaan de zaken bij Philips nog altijd goed. Het bedrijf richt zich nu meer op persoonlijke gezondheid en welzijn, gezondheidszorg en duurzaamheid.

Wil je alle bijzondere gebouwen en plekken die iets te maken hebben met Philips met eigen ogen bekijken? Probeer dan eens deze fietsroute door Eindhoven.

Fietsroute 157194 - Op de fiets langs het erfgoed van Philips
16,04 km

Op de fiets langs het erfgoed van Philips

Fietsroute 157194 | Noord-Brabant | Eindhoven | 16,04 km

Eindhoven en Philips zijn nauw met elkaar verweven. Het is dan ook niet gek dat Eindhoven de bijnaam ‘Lichtstad’ heeft. Tegenwoordig is Philips voor het grootste gedeelte gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. Op deze route fiets je langs oude fabrieksterreinen van Philips die zijn getransformeerd tot bruisende broedplaatsen voor de creatieve en recreatieve sector. Een bijzondere mix van oude architectuur en modern design.

Landgoed de Wielewaal
Deze fietsroute start middenin het centrum van Eindhoven. Vanuit hier fiets je richting het noorden van de stad. Net buiten de stad fiets je langs wandelpark Philips De Jongh en landgoed De Wielewaal. Tot 1850 was dit een heidegebied, maar in de jaren daarna werd er hier een bos aangeplant. Anton Philips kocht dit gebied aan het begin van de 20e eeuw, maar hij heeft er nooit gewoond. Het landhuis op het landgoed werd in 1934 gebouwd in opdracht van Frits Philips die er woonde tot zijn overlijden in 2005.

De geschiedenis van Philips in een museum

Onderweg kun je terecht bij de Philips Fruittuin voor een hapje en een drankje in het pannenkoekenhuis. De route begint en eindigt bij het Philips museum in het centrum van Eindhoven. In dit fabriekje begon Philips in 1891 met het maken van gloeilampen. Maak kennis met het fascinerende verhaal over de kleine gloeilampenfabrikant die uitgroeide tot een multinational. Op 14 mei 2016 opende Philips ter gelegenheid van 125 jaar Philips een nieuw spectaculair onderdeel in de tentoonstelling: de 'Innovation and you' Experience. Ervaar hoe Philips jou helpt om gezond en goed te leven.

Philips Fruittuin
De Philips Fruittuin is in de jaren ’30 opgericht door Anton Philips als werkverschaffingsproject. De Fruittuin ligt op grond van de familie Philips en het werd aangelegd om werknemers van Philips ook tijdens de crisisjaren aan het werk te houden. Later raakte de fruittuin in verval, maar daarna is de tuin weer in oude glorie hersteld. Tegenwoordig bestaat de fruittuin uit een boomgaard van 12 hectare met appel-, peren- en pruimenbomen, een bezoekerscentrum, een pannenkoekenhuis, een streekwinkel en een speeltuintje.

Wil je meer te weten komen over de geschiedenis en dit evenement?
Lees dan dit artikel