Bergop fietsen, tegen de wind in fietsen en opstarten bij bijvoorbeeld het stoplicht kost soms best wat moeite. Het wordt allemaal een stuk gemakkelijker als je gaat voor een elektrische fiets in plaats van een gewone fiets. Een e-bike geeft je net dat nodige duwtje in de rug.

Elektrische fietsen worden steeds populairder in Nederland en dat is niet gek. Deze fietsen geven je namelijk trapondersteuning, waardoor je heerlijk ontspannen kunt fietsen. Kun je geen lange of uitdagende fietstochten meer maken omdat je conditie niet meer zo goed is als vroeger? Of krijg je snel last van allerlei pijntjes als je een zware fietstocht onderneemt? Dan is een e-bike de oplossing voor jou. Opeens houd je alle fitte fietsers weer bij en zoef je heuveltjes op en af alsof het niets is.

Sneller en verder fietsen dan ooit

Het grote voordeel van een elektrische fiets is dat je er grote afstanden mee af kunt leggen in korte tijd. E-bikes zijn uitgerust met een motortje in het voorwiel, het achterwiel of bij de trappers. Deze motor wordt aangedreven door een accu, die meestal zit verwerkt in het frame van de fiets of onder de bagagedrager is bevestigd. Als je begint met fietsen geeft dit motortje je wat extra kracht, waardoor je makkelijker vooruit komt. Hoe harder je fietst, hoe harder de motor werkt. Zo kun je ongeveer een snelheid van 25 kilometer per uur bereiken met maximale trapondersteuning. Op een gewone fiets moet je flink doortrappen om een snelheid van 16 kilometer per uur te bereiken, een stuk langzamer dan met een elektrische fiets. Je snapt wel dat de kilometers dus voorbij vliegen als je op een e-bike fietst.
image

Heuvels zijn geen probleem

E-bikes kunnen een nieuwe wereld voor je openen. Normaal gesproken zou je misschien nooit een uitdagende fietsroute met veel hoogteverschillen of een fietstocht langs het strand met flinke tegenwind uitkiezen, maar als je een fiets met een goede accu hebt, is zo’n route al een stuk minder zwaar. Lekker fietsen door de prachtige heuvels van Zuid-Limburg is of langs de kust in Zeeland is zo bijvoorbeeld ook een optie als je niet op en top fit bent. Verken heel Nederland en het buitenland zonder belemmeringen op een elektrische fiets.

Een dagje eropuit met de e-bike

Als je er een dagje op uit wilt met de elektrische fiets moet je met enkele dingen rekening houden. Kies ten eerste voor langere fietstochten dan je normaal gesproken zou doen. Op een e-bike ben je nu eenmaal veel sneller dan op een gewone fiets en daar moet je het aantal kilometers op aanpassen als je lekker de hele dag op pad wilt zijn. Verder moet je er op letten of er genoeg oplaadpunten voor elektrische fietsen op de route beschikbaar zijn. Dat moet geen al te groot probleem vormen, want tegenwoordig kun je je e-bike op steeds meer plekken opladen. Op www.route.nl vind je e-bikeroutes die speciaal gemaakt zijn voor een fietstocht met een elektrische fiets. Deze routes zijn langer dan gewone fietsroutes en er liggen gezellige cafés en eetgelegenheden op de route, waar je je fiets op kunt laden en tegelijk kunt genieten van een kopje koffie of een smakelijk hapje.

Tips voor de aankoop

Beginnen je handen al te jeuken om een elektrische fiets aan te schaffen? Bekijk dan eerst de handige tips van Profile om te weten waar je op moet letten bij de aankoop. Laat je ook goed adviseren en maak een proefrit bij een verkooppunt van e-bikes. Zo weet je zeker dat je een fiets koopt die aan al jouw wensen voldoet. Een goede verzekering afsluiten is ook geen overbodige luxe. Elektrische fietsen worden namelijk ook steeds populairder onder fietsendieven.