Fietsroute 115090 - Friese Elfstedentocht per fiets
269,13 km

Friese Elfstedentocht per fiets

Fietsroute 115090 | Friesland | Leeuwarden | 269,13 km

Het hoeft maar te vriezen en heel Nederland krijgt last van Elfstedenkoorts. De laatste editie van de Tocht der Tochten dateert helaas alweer uit 1997. Tijd dus om hem zelf te rijden – op je fiets. It giet oan!

Friese bossen
Vanuit het zadel geniet je van uitzichten over de polder, waterwegen, meren, de Waddenzee en het IJsselmeer. Waar de schaatsers niet komen, is het Gaasterland: een glooiend landschap vol loofbossen, weilanden en houtwallen. Onderweg kun je heerlijk eten en logeren bij Hotel Grandcafe Stadsherberg Sneek of bij Hotel-Restaurant de Wijnberg. Iets later op de route ben je welkom bij Hotel-Restaurant De Stadsherberg in Franeker.

Friese historie
De tocht leidt je door alle elf plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten hebben verkregen. Plan dus voldoende tijd in, want op deze 257 kilometer lange tocht is volop te beleven. In Hindelopen ben je welkom bij Hotel de Stadsboerderij en Eetcafé de Brabander. Tegen het einde van de route kun je heerlijk eten en logeren bij Hotel Restaurant De Posthoorn in Dokkum. Net als de schaatsers start en eindig je de route in Leeuwarden waar je bij Hotel Café ’t Anker kunt logeren.

Epema State
Bij Sneek kom je langs de Epema State: een burcht uit de 17e eeuw. Al in de 13e eeuw stond op deze plek een houten woning met stallen en tuinen, maar dit gebouw verdween rond 1450. Het prachtige poortgebouw dateert uit 1880. De parktuin is, hoewel niet exact in dezelfde staat, behouden gebleven en ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Wil je nog meer oude plaatsjes en cultuurhistorie in Friesland ontdekken? Rij dan ook route 340435.

Fietsroute 114655 - Rondje Texel in een dag
54,60 km

Rondje Texel in een dag

Fietsroute 114655 | Noord-Holland | Den Hoorn | 54,60 km

Deze vrij lange tocht starten we in de Koog aan de Ruyslaan, richting Ecomare. Door het bos en duingebied komen we over het Rommelpot in Den Hoorn. Den Hoorn is wat betreft haar landschap een juweeltje en bezit een prachtig karakteristiek kerkje. Richting ‘t Horntje en de Mokweg komen we op de Molwerk, waarbij we het natuurgebied de Petten passeren. Wij vervolgen onze weg richting Oudeschilt waar we een mooie vissershaven zullen aandoen. Hier komen we langs de restanten van een fort uit de Napoleontische tijd waarna we over de Waterweg uitkomen op het hoogste en oudste gedeelte van Texel, de Hoge Berg, met daarop de begraafplaats van de Georgiërs. Via het surfstrand en het natuurreservaat komen we uit op de Lancasterdijk, met daarnaast het oorlogsmonument. Voorbij Oost ligt een schitterend natuurreservaat met daarbij de molen van het Noorden. Sta even stil bij De Schorren, een fourageplaats voor duizenden vogels. Vanaf het gemaal Eierland fietsen we langs het strand naar de vuurtoren. Vanaf de vuurtoren vervolgen we onze weg over én door de duinen naar de Slufter, een schitterend natuurgebied. Wanneer we de duinen oversteken kijken we uit over de Slufterkreek, die een open verbinding heeft met de zee. Een wandeling door dit gebied naar de zee is beslist de moeite waard! Vanuit de Slufterkreek vervolgen wij onze route naar de Koog, tevens het eindpunt van ons rondje Texel.
Fietsroute 122486 - Ruinen, Dwingelderveld en Oldenhaverveld
71,47 km

Ruinen, Dwingelderveld en Oldenhaverveld

Fietsroute 122486 | Drenthe | De Wolden | 71,47 km

Glooiende heidevelden, plassen en vennetjes, stuifzandgronden en bossen liggen in Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. Regenwater trekt hier niet in de grond door een ondoordringbare laag onder het bodemoppervlak. Zo zijn meer dan zestig vennen en heideplassen, verspreid over het gebied, ontstaan. De Dwingeloosche Heide is een onderdeel van het Nationale Park in Zuidwest-Drenthe. In de zomer kleuren dop- en struikheide de omgeving prachtig roze en paars. Ook zeldzame planten gedijen goed in dit prachtige natuurgebied, zoals wolverlei, dat een geneeskrachtige werking heeft of klokjesgentiaan waarin het gentiaanblauwtje haar eitjes legt. In het gevarieerde gebied verschuilen zich honderden diersoorten. Je treft er bijna driehonderd verschillende vogelsoorten aan en vlinders fladderen van de ene bloeiende struik naar de volgende. Let goed op of je de zeldzame veenvlinder ziet, want dit is de laatste plek in Nederland deze soort nog voorkomt. Op de natte heidegrond zijn vrijwel alle Nederlandse reptielen vertegenwoordigd en de adder, de gladde slang en de ringslang zijn hier geen uitzondering, terwijl schichtige reeën zich tussen de bomen weg schieten. Ook meer gedomesticeerde dieren kan je tegenkomen, want er lopen kuddes heideschapen rond. Een fiets tussenstop bij De Luie Tuinman. Een heerlijk rustmomentje in de mooie aangelegde tuinen, deze zijn een lust voor het oog en je kunt hier heerlijk genieten van wat lekkers. Een kopje koffie of thee halen de smaak van een lekkere kruidkoek of een stuk appeltaart. Ben je geïnspireerd geraakt door de prachtige tuinen, koop dan planten of andere leuke spullen voor in je eigen tuin bij het gezellige winkeltje van De Luie Tuinman.