Je kunt je er nu misschien niets meer bij voorstellen, maar het landelijke buitengebied tussen de Maas en de Duitse grens in de buurt van Asselt was vroeger een belangrijke haven van de Noormannen. In en rondom de voormalige Noormannenvesting Asselt liggen de verhalen voor het oprapen over allerlei spannende gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Ga op pad in mooie gebieden in Midden-Limburg en ontdek de spannende verhalen vol draken en Noormannen uit deze regio.

Vanuit Scandinavië naar Asselt

De Noormannen leefden lange tijd in het huidige Scandinavië, afgezonderd van de rest van Europa. Pas aan het einde van de 8e eeuw begonnen zij met het verkennen van de rest van Europa dat ten zuiden van hun leefgebied lag. Aan het begin van de 9e eeuw kwamen de Noormannen voor het eerst aan in Nederland en rond het jaar 881 voer de Deense kroonprins Godfried de Jongere vanuit Engeland de Limburgse Maas op. Hij kwam aan in Asselt en stichtte daar een versterkt kamp op met alle zwaarbewapende mannen die hij bij zich had. Vanuit daar gingen de Noormannen op strooptocht naar abdijen, kerken en steden zoals Maastricht, Leuven, Trier, Prüm, Xanten en Aken.Onderhandelingen tussen de Franken en de Noormannen

Asselt maakte destijds deel uit van het Koningshof van Keizer Karel de Dikke. Deze Karolingische keizer trok in 882 met een groot leger naar Asselt om de Noormannen te dwingen tot onderhandelingen, zodat het plunderen en moorden van de Noorse troepen zou stoppen. Uiteindelijk kwam het tot een verbond tussen Keizer Karel en de Deens prins Godfried de Jongere. Godfried de Jongere moest zich volgens die overeenkomst bekeren tot het Christendom en hij moest zweren om het koninkrijk nooit meer te verwoesten. De Noormannen verlieten daarna al snel hun vesting en trokken verder naar andere plekken. In ruil daarvoor kreeg Godfried de gouw Kennemerland toegekend als vazal van Karel de Dikke. Na de veldtocht keerde Keizer Karel terug naar Koblenz.


Legendes komen tot leven

In Asselt en in de omgeving van dit kerkdorp kun je te voet of per fiets de voetsporen van Godfried de Jongere volgen. In het landschap vind je verschillende informatiepanelen met luisterverhalen waarmee je alles te weten komt over de invloed van de Noormannen in Asselt en de onderhandelingen met Keizer Karel. Alle gebeurtenissen hadden destijds grote indruk gemaakt op de bevolking van Asselt. Zelfs eeuwen later werden de verhalen over de Noormannen nog verteld bij het haardvuur. Zo ontstonden de legendes die nu nog steeds verteld worden in deze regio.
Draaksteken in Beesel

Een andere traditie die eeuwen geleden is ontstaan in deze regio is het Draaksteken in Beesel. De legende van Sint Joris en de draak wordt al sinds 1736 levend gehouden in dit dorp. Eens in de zeven jaar staat het hele dorp in het teken van de oeroude strijd tussen goed en kwaad met een spannend openluchtspel. Tijdens deze voorstelling gaat Sint Joris de strijd aan met de draak die het dorpje al jaren teistert. In het verleden werd dit schouwspel in meerdere plaatsen gehouden, maar tegenwoordig vindt het alleen nog plaats in Beesel. Als afsluiting van het Draaksteken trekt er een bonte historische stoet door de straten van Beesel met een middeleeuws karakter. Een onvergetelijk evenement om eens mee te maken. Maak een tochtje door Midden-Limburg en ontdek de spannende legendes die hier springlevend worden gehouden.
Route-tip
Fietsroute 143455 - Waar Noormannen en draken de Maas domineerden
37,36 km

Waar Noormannen en draken de Maas domineerden

Fietsroute 143455 | Limburg | Beesel | 37,36 km

Het landelijke buitengebied tussen de Maas en de Duitse grens is volgens historici een belangrijke haven voor de Noormannen geweest. Zij heersten enige tijd in het gebied rondom Asselt dat destijds Ascloa heette. Deze route neemt je mee door dit bijzondere historische gebied.

Langs de Maas fietsen
Het drakendorp Beesel, aan de oostkant van de Maas, vormt het startpunt van deze route. Dit dorp verdiende in 2014 de titel Groenste Dorp van Nederland. Vanuit hier volg je de loop van de Maas waarbij je langs molen De Grauwe Beer komt en kennismaakt met het lieflijke dorpje Asselt met de Sint Dionysiuskerk, oftewel het ‘Rozenkerkje’. Hier herinnert niets meer aan de taferelen uit de tijd dat je hier een zwaarbewapende Noormannenvesting vond. Op zogeheten luisterplekken zijn er wel verhalen uit het verleden te horen, onder meer over het ‘duistere Pact van Asselt.’

Genieten aan het water
Nu is het langs de Maas vooral heerlijk toeven op de fiets of op een van de mooie terrassen aan het water met een versnapering. In de winter kun je hier veel watervogels bewonderen die bij de Maas overwinteren en verder steek je vanuit hier binnen een mum van tijd de grens over naar Brachterwald en het stadje Brüggen. Mogelijkheden genoeg in dit groene gebied.

Draaksteken
Aan het einde van de route kom je weer uit in Beesel. Dit is de enige plek in Nederland waar de eeuwenoude traditie van het Draaksteken nog in ere wordt gehouden. Eens in de zeven jaar wordt er hier een grootse openluchttheatervoorstelling gehouden die draait om de legende van Sint Joris en de Draak. De dappere Joris verslaat de draak die iedere avond een kind komt stelen om het op te eten.

Leestip!
Meer weten over deze wereld van draken en Noormannen? Lees dan dit artikel.
Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van VVV Midden-Limburg.