De Krimpenerwaard is een aantrekkelijke groene en landelijke regio. Een fijn gebied om het hele jaar door te bezoeken.

In de zomer en winter nodigt het water uit tot sportieve en recreatieve activiteiten. Ga je op een zonnige dag voor een duik in één van de openluchtzwembaden. Of maak je liever een kanotocht. Het kanoroutenetwerk biedt meer dan 60 kilometer vaarplezier. Bind in de winter je schaatsen onder en verken je sportieve grenzen. Er zijn prachtige schaatstochten over de vele riviertjes, sloten en vaarten. Een traditionele zomersport is het polsstokverspringenJong en oud proberen zo ver mogelijk over de sloot te springen. Bij de Polsstokclub de Vlist zijn in de zomer talloze wedstrijden die je gratis kunt bezoeken. Een uitgebreid padennetwerk maakt wandelingen en fietstochten in elk jaargetijde mogelijk.

Fietsroute 464637 - Rollebolleroute
40,47 km

Rollebolleroute

Fietsroute 464637 | Zuid-Holland | Krimpen aan den IJssel | 40,47 km

‘Rol-le-bol-le’ (werkw.) Kinderspel: van de dijk naar beneden rollen

Meelzakken langs de dijk

De Krimpenerwaard voert continu strijd tegen het water. Zo’n duizend jaar geleden werd begonnen met het ontginnen van het gebied. Slootjes en weteringen voerden het water af. Daardoor kwam het veenmoeras droog te liggen en ging inklinken. Zo kwam het land lager te liggen dan de rivieren. Dijken, boezems en kades werden aangelegd om het water uit de rivieren tegen te houden.

Dat ging niet altijd goed. Overstromingen en dijkdoorbraken lopen als een rode draad door de geschiedenis van de Krimpenerwaard. Een van de indrukwekkendste overstromingen is de Sint Elisabethsvloed in de winter van 1421/1422. Het water was zo hoog dat de dijk tussen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek doorbrak. Op de plek van de dijkdoorbraak ligt nu Eendenkooi Bakkerswaal, genoemd naar de bakker wiens meelzakken zouden zijn ingezet om het gat in de dijk te dichten.

Ook tijdens de watersnoodramp van 1953 braken twee dijken door, in Ouderkerk aan den IJssel en Stormpolder. Het eerste onderdeel van het Deltaplan dat werd opgesteld na de Tweede Wereldoorlog, werd gerealiseerd bij de Algerabrug. De stormvloedkering Hollandsche IJssel bij Krimpen aan den IJssel kan de 80 meter brede rivier geheel afsluiten.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Gemeente Krimpenerwaard.