Bierbrouwerijen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Mechelen. Zo ontstond een van de eerste brouwerijen bij het beroemde Begijnhof van Mechelen en ook veel andere historische gebouwen in de stad hebben een verleden dat met bier te maken heeft. Breng een bezoekje aan bierbrouwerij Het Anker en dompel jezelf onder in de biertraditie.


Bier als geneesmiddel

Brouwerij Het Anker is de oudste brouwerij van Mechelen en een van de oudste brouwerijen van heel België. Het Anker stamt namelijk uit 1369. Het Mechelse bier dat nu nog steeds te krijgen is bij deze brouwerij werd vroeger gebrouwen door de begijnen van de Mechelse begijnhoven. De huidige brouwerij is gelegen op de plek waar het bier vroeger ook gebrouwen werd. Je vindt er zelfs nog enkele gebouwen die dateren uit de 15e en de 16e eeuw. Officieel werd het bier gebrouwen voor het Krankenhuis van de begijnen, maar langzaamaan gingen ook steeds meer gewone inwoners van Mechelen het bier drinken. Water was destijds zo vervuild dat je het niet kon drinken. Het was toen normaal om overal bier bij te drinken en het werd zelfs als geneesmiddel gebruikt. In 1471 besloot Karel de Stoute dat het bier vrij moest worden van accijnzen en belastingen.

Alinea 1

Gouden Carolus

Het bekendste bier dat wordt gebrouwen bij Brouwerij Het Anker is Gouden Carolus Classic. Dit streekproduct stamt uit de tijd van Keizer Karel. Het bier werd namelijk speciaal gebrouwen voor deze keizer. De naam Gouden Carolus verwijst naar de gouden munten van de keizer. Volgens de eeuwenoude verhalen werd dit bier vooral gedronken bij de vossenjacht. Het bier heeft al verschillende wereldwijde prijzen gewonnen. Verder kun je bij de brouwerij onder andere genieten van Gouden Carolus Tripel. Dit bier werd oorspronkelijk gemaakt voor de Ridders van het Gulden Vlies in 1491. Proef dit bier of een van de andere biertjes bij de brouwerij.


Alinea 2

Van bierbrouwerij naar whiskystokerij

In de 19e eeuw werd de brouwerij gemoderniseerd door de familie Van Breedam. Zij kochten de brouwerij in 1872 en investeerden in een stoomketel. In 1990 nam Charles Leclef, de 5e generatie van de familie, de brouwerij over. Hij restaureerde de vervallen gebouwen en moderniseerde de brouwerij verder. De laatste jaren is het aanbod bieren flink uitgebreid. Ook werd er in 2010 een whiskystokerij geopend in Blaasveld in een 17e-eeuwse hoeve. Hier wordt de Gouden Carolus Single Malt gebrouwen. Deze whisky wordt gedistilleerd uit de Gouden Carolus Tripel. Bij het bezoekerscentrum van Stokerij De Molenberg ben je welkom voor een rondleiding of een proeverij.Fiets langs de brouwerij

Fietsroute 537948 - De Gouden Carolus Route
59,51 km

De Gouden Carolus Route

Fietsroute 537948 | Antwerpen | Mechelen | 59,51 km

Deze route is vernoemd naar Gouden Carolus, een reeks bieren die worden gebrouwen bij de Mechelse familiebrouwerij Het Anker. Tijdens je tochtje kom je langs deze brouwerij en verder word je meegenomen naar whiskystokerij De Molenberg door fraaie groene landschappen met rustige jaagpaden.

Op naar Whiskystokerij De Molenberg
Je steekt de rivier over richting het Domeinbos het Broek in de Rupelvallei. Dit weelderige bos bestaat uit populieren, wilgen en zwarte elzen en verder vind je er hooilanden en vijvers. Even verderop kun je een pauze inlassen bij Whiskystokerij De Molenberg. Sinds 2010 wordt er in deze 17e-eeuwse familiehoeve whisky gedistilleerd uit het moutbeslag van de Gouden Carolus Tripel. Na lang rijpen op eikenhouten vaten leidt dat tot een unieke Belgische kwaliteitswhisky die je echt eens moet proeven. Je kunt hier ook rondleidingen volgen door de stokerij heen. Vanuit hier fiets je verder naar Mechelen.

Bier naar oud recept
In de gezellige stad Mechelen kun je het Paleis van Margareta van Oostenrijk bewonderen en vervolgens is het weer tijd voor een drankje bij Brouwerij Het Anker. Dit is een van de oudste brouwerijen van België waar inmiddels een wereldvermaard gamma Gouden Carolus bieren gebrouwen wordt.

Mooie landschappen langs het water
Daarna zet je weer koers naar het beginpunt van de route. Je fietst daarbij door het natuurgebied Het Zennegat. Op dit punt vloeien de rivier de Dijle, de Zenne en het kanaal Leuvel-Dijle samen. Langs de oevers van de rivieren is een waardevol landschap ontstaan met hier en daar een charmant huisje.
Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Visit Mechelen.