Eeuwen geleden al gold Broek in Waterland als een absolute must see. Een parel onder de rook van Amsterdam waar pracht en praal de straten sierde. En dit Hollandse sprookje heeft door de jaren heen niets aan schoonheid ingeboet.

De spitse toren van de oude hervormde kerk is de eerste die van verre opdoemt. En eenmaal dichterbij trekt het pagode-achtige prieel uit 1793 de aandacht. Dan glijdt het oog via het rimpelloze water richting de losjes bij elkaar gegroepeerde houten huizen op de kade met hun vaak bont ingerichte tuintjes. Het enige geluid dat je hoort is het kabbelende water veroorzaakt door je eigen boot. Verder is het stil… Wie nooit eerder Broek in Waterland bezocht, doet bij voorkeur zijn eerste indruk op via het water. Want al is dit mooie dorp onder de rook van Amsterdam ook zeer de moeite waard als je het over de weg bereikt, het beeld dat opdoemt als je in een fluisterbootje, kano of roeiboot het Havenrak binnenglijdt, is adembenemend. Bovendien schaar je je daarmee in een lange traditie van toeristen die al sinds eeuwen op deze manier dit Hollandse sprookje komen bewonderen. Vergeleken met het drukke Amsterdam gold Broek in Waterland in de zeventiende en achttiende eeuw als een exotisch uitje. Van heinde en ver laafde men zich aan de schoonheid en de rijkdom van Broek, dat destijds een van de meest welvarende dorpen van Waterland was. Puissant rijke reders, kapiteins en kooplieden uit Amsterdam waren hiervoor verantwoordelijk. Want na een leven van hard werken en geld verdienen, besloten zij hier hun geld uit te geven. En dat deden ze… vol overgave. Ze bouwden deftige huizen met gevels vol houtsnijwerk en prachtig versierde interieurs. Grote hoeveelheden goud, zilver en andere exotische kostbaarheden vulden hun kamers. Hun versierdrift kende geen grenzen en reikte zelfs tot in de tuinen waar met gereedschap van zilver, versierd met krullen, werd gewerkt. Gelukkig zijn de Broekers altijd zuinig geweest op hun mooie dorp en is er door de eeuwen heen maar weinig veranderd. En zo is het nog steeds een feest om naar Broek te gaan. Zomers dan bij voorkeur in dat kabbelende bootje. En ’s winters op de schaats. Want juist wanneer het Havenrak dichtgevroren is en een dikke laag sneeuw de kade bedekt… dan is het hier zo mooi. Adembenemend mooi!

Broek in Waterland

Zomer

Zodra de eerste zonnestralen zich aandienen, krijgt het toch al zo mooie Broek in Waterland een gouden randje. Een mooi seizoen voor een wandeling. Langs het Havenrak en de laatgotische kerk met zijn plafondschilderingen en gebrandschilderde raam. Maar ook de wirwar van straatjes is boeiend. De panden met meer dan één huisnummer stammen uit minder welvarende periodes. Na een welverdiende lunch, duik je in een bootje om het achterland te verkennen. Dobber tussen de rietkragen en geniet van uitgestrekte weilanden vol bloemen en kwetterende vogels. Meer aan, duik in een meegebrachte picknickmand of vaar naar Zuiderwoude voor een punt zelfgemaakte taart in een plaatselijke Theetuin.

Winter

In de winter daalt er een dikke laag geluiddempende sneeuw op het sprookjesachtige Broek. Zeker wanneer er ijs ligt, vertoont het Havenrak grote gelijkenis met een wintertafereel van een schilderij van Hendrick Avercamp. In de haven is volop schaatsvertier met een ouderwetse koek en zopie. Maar ook zijn de interieurs van al die bijzondere huizen een bezichtiging waard. Het mooiste vind je in Het Beroemde Huis aan De Erven, met prachtige zeventiende-eeuwse wandschilderingen. Wie meer zin heeft in hedendaagse kunst kan zijn hart ophalen bij de galerie van Elly Koot. Hier kun je trouwens ook terecht voor koffie en appeltaart. Of voor de start van een fiets- of wandelroute.


Meer leuke routes in Broek in Waterland

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland.