Als je lekker op pad ben in de Oisterwijkse Bossen en Vennen kun je zomaar op Boshuis Venkraai stuiten. Dit gezellige eetcafé ligt namelijk een beetje verstopt tussen de uitgestrekte bossen van het gebied als een echte pareltje tussen het groen. Het eetcafé straalt een en al knusheid en Brabantse gezelligheid uit met de authentieke rood-witte luiken, een ruim terras en ouderwetse tapijtjes op tafel. Boshuis Venkraai is een bijzonder plekje dat je echt eens moet bezoeken.
 

Van boswachterswoning naar fietscafé

Boshuis Venkraai past zo goed in de bosrijke omgeving dat je bijna het idee krijgt dat dit huisje er altijd al heeft gestaan. De laatste honderd jaar maakt het Boshuis in ieder geval al deel uit van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Oorspronkelijk werd het gebouw hier in 1915 neergezet als boswachterswoning. De boswachter mocht er toentertijd snoepwaren, koffie en fris verkopen. Zelfs toen kon je hier dus al terecht voor een verkoelend glas drinken, maar alcohol mocht er nog niet verkocht worden. Door de decennia heen is dit gebouw uitgegroeid tot het sfeervolle eetcafé dat het nu is. Tegenwoordig mag er wel alcohol verkocht worden, dus hier kom hier gerust een pilsje of een wijntje drinken.
alinea 2

Venkraai of zwarte stern?

Het Boshuis Venkraai is vernoemd naar de zwarte stern, een trekvogel die vroeger in de vennen broedde. Deze vogel werd de ven-kraai genoemd, omdat men iedere zwarte vogel destijds een kraai noemde. Andere zwarte vogelsoorten kenden ze toen namelijk niet. Zwarte sterns broeden op drijvende planten. Op veel plekken in het land zijn die planten verdwenen door watervervuiling en daarom broeden er nauwelijks nog zwarte sterns in Nederland. Ook in de Oisterwijkse Bossen en Vennen komen deze vogels niet meer voor, maar de naam ‘Boshuis Venkraai’ is wel gewoon behouden.  

Ontspannen op het terras

Niet alleen de historie van Boshuis Venkraai is bijzonder. Ook de authentieke gezelligheid en huiselijkheid in dit eetcafé vind je niet overal. Vanaf het terras kun je heerlijk genieten van de fluitende vogeltjes om je heen terwijl je nipt van het huisbier ‘Blonde Kraai’ of een kopje koffie. Om het Boshuis heen ligt een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden. Stap op de fiets of maak een wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen en maak onderweg wat tijd vrij voor een tussenstop bij Boshuis Venkraai. Lekker neerploffen op het terras, even diep ademhalen, de bosgeur opsnuiven en ontspannen maar!