Mechelen en biertradities zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Mechelen vind je eeuwenoude brouwerijen die de moeite van het bezoeken waard zijn en je kunt er natuurlijk heel veel verschillende biertjes proeven. Je denkt misschien dat die traditie alleen interessant is voor mannen, maar niets is minder waar. De Mechelse biergeschiedenis is namelijk vrouwelijker dan je denkt.

Alinea 1

Bier brouwen als huishoudelijke taak

Er bestaan heel wat vooroordelen over vrouwen en bier. Zo is het volgens sommigen niet elegant genoeg voor vrouwen om bier te drinken, laat staan om het te brouwen. Daar hoef je je natuurlijk helemaal niks van aan te trekken. Vroeger was het heel normaal voor vrouwen om bier te brouwen. In de middeleeuwen behoorde het zelfs tot een van de huishoudelijke taken van vrouwen. Het beroemde Mechelse bier werd gemaakt door de begijnen, alleenstaande vrouwen die hun leven wijdden aan de kerk en op het Groot Begijnhof in Mechelen woonden. Op de plek waar zij het bier brouwden vind je tegenwoordig Brouwerij Het Anker. Een andere brouwerij in Mechelen is Brouwerij Drie Koningen. Deze brouwerij werd gerund door de weduwe Scheppers na de dood van haar man.


Alinea 2

Een sterke vrouw aan de leiding

Ook de geschiedenis van Mechelen buiten de biertraditie werd sterk beïnvloed door vrouwen. In 1830 werd er zelfs een standbeeld opgericht voor Margareta van Oostenrijk, landvoogdes van de Nederlanden, ter ere van de onafhankelijkheid van België. Mechelen beleefde een gouden periode onder haar bewind. Niet alleen omdat Margareta een intelligente en diplomatieke vrouw was, maar ook omdat ze veel aandacht besteedde aan cultuur. In haar paleis ontving ze tal van kunstenaars, muzikanten, dichters en humanisten. Zo gaf zij de renaissance in Mechelen een duwtje in de rug. Na de dood van Margareta kwam de bloeiperiode van Mechelen tot een einde.

Alinea 3

Vrouwen aan de tap

Het standbeeld van Margareta van Oostenrijk staat bij de bruisende Grote Markt. Hier kun je neerstrijken op een van de vele terrasjes om te genieten van een biertje. Sommige cafés hebben een rijke historie waarin vrouwen vaak een grote rol in spelen. Zo stonden en staan er nog steeds regelmatig vrouwen aan de tap bij herberg Le Pavillon Belge, Café Glasgow en Brasserie Den Beer. Bij de meeste cafés in Mechelen kun je terecht voor verrassende combinaties van bier en lekkere hapjes. Wat dacht je van bierpralines of bierbrood? Er valt zoveel te proeven in Mechelen. Laat je als vrouw vooral niet tegenhouden om een lekker biertje te bestellen in Mechelen. Bier in vrouwenhanden is hier heel normaal. Wandel door Mechelen

Wandelroute 537943 - Stadswandeling Mechelen - Bier in vrouwenhanden
4,36 km

Stadswandeling Mechelen - Bier in vrouwenhanden

Wandelroute 537943 | Antwerpen | Mechelen | 4,36 km

Het centrum van Mechelen leren kennen met een lekkere wandeltocht en onderweg genieten van verrassende proeverijen met Belgische bieren en bijpassende hapjes. Dat klinkt goed, toch? Deze route neemt je mee langs mooie plekjes die een rol speelden in de biergeschiedenis van Mechelen, maar ook langs andere bezienswaardigheden en gezellige plekjes om neer te strijken.

Eeuwenoude monumenten
Op het eerste gedeelte van de route kom je langs bezienswaardigheden die stammen uit lang vervlogen tijden. Zo kom je langs de Vismarkt waar vroeger verse vis te krijgen was. Nu is het een geliefde uitgaansbuurt bij de Mechelaars. Strijk hier neer op een terrasje om een pauze te houden met een streekbiertje en wat lekkers. Even verderop kom je langs Huis De Sterre, dat vanaf 1485 als gildehuis werd gebruikt door de brouwers van Mechelen. Daarna kun je onder andere een kijkje nemen bij De dansende beelden van Mariette Teugels en de Begijnhofkerk.

Vrouwen als bierbrouwers
In de buurt van de Begijnhofkerk vind je het Groot Begijnhof waar vroeger veel alleenstaande vrouwen woonden die hun leven aan het geloof wijdden. Deze vrouwen waren destijds verantwoordelijk voor het brouwen van bier. Dat is geen uitzondering in de geschiedenis. In de middeleeuwen was bier brouwen zelfs een van de huishoudelijke taken van vrouwen.

Het meest fotogenieke plekje van Mechelen
Vervolgens wandel je verder langs Het Groene Waterke, een van de meest fotogenieke plaatsen van Mechelen. Ook kom je onder andere langs het Stedelijk Museum Hof Van Busleyden en het Paleis van Margareta van Oostenrijk. Aan het einde van de route kom je uit bij het Sint-Romboutskerkhof met het monument van de Mechelse Boerenkrijgers. Dit monument bestaat uit een eeuwenoud graf met de stoffelijke resten van 41 boerenkrijgers. Deze krijgers werden in 1798 gefusilleerd door de Franse bezetter. Vervolgens werden ze begraven in het massagraf dat je hier vindt.
Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Visit Mechelen.