De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om haar prachtige bossen en de verschillende kastelen en landgoederen die je er kunt bewonderen, maar er valt meer te ontdekken in dit mooie gebied. Zo heeft de Heuvelrug ook een boeiend militair verleden. Wij leerden samen met ruim vijftig fietsers meer over deze kant van de geschiedenis van de Heuvelrug tijdens het tweede Live Event op 19 mei. Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend als wij het vaak vinden en tijdens deze dag stonden we daar even bij stil, maar er was ook genoeg tijd om te genieten van de prachtige natuur op de Heuvelrug.
Verschillende deelnemers van het Live Event staan blij naar de lucht te turen in de vroege morgen van 19 mei. De reden daarvoor? Er breekt voorzichtig een waterig zonnetje door de wolken heen en dat terwijl er in de week vooraf alleen maar regen voorspeld is voor deze vrijdag. Aan het begin van de week werd er zelf nog 90% kans op regen voorspeld, maar vooralsnog lijken de weergoden ons gunstig gezind. Daar krijg je meteen zin van om op je fiets te stappen, maar eerst strijken we nog eventjes neer bij het restaurant De Koning van Denemarken voor een oppeppend kopje koffie en een heerlijke brownie.

Recept Brownie

Zin om zelf de keuken in te duiken om brownies te maken? Klik dan hier voor het recept van De Koning van Denemarken.


E-bike tips van Jan
Bij De Koning van Denemarken geeft Jan van Flyer meteen een paar handige tips voor de fietsers die voor het eerst gebruik gaan maken van een e-bike. We hebben een tocht van maar liefst 80 kilometer voor de boeg, dus Jan raadt ons aan om zuinig om te gaan met onze accu. ‘Je kunt het beste zoveel mogelijk in de eco-stand fietsen, want dan gaat de accu het langste mee. Een Flyer fiets zorgt er vanzelf voor dat je genoeg ondersteuning krijgt door de trapondersteuning aan te passen aan de kracht die je zelf zet met je benen. Wordt het fietsen te zwaar in de eco-stand? Dan kun je natuurlijk altijd overschakelen naar de standard- of de high-stand’, vertelt hij. Die trapondersteuning gaan we zeker weten nodig hebben op de heuvelachtige bospaadjes waar een deel van de route ons overheen leidt.Alinea 2
Een Flyer op het verlanglijstje
Er wordt driftig geknikt tijdens de uitleg van Jan, maar als we eenmaal op de fiets stappen is het toch even wennen voor veel fietsers. Vanaf de start rijden we meteen een heuveltje op en al snel zie ik verschillende fietsers afstappen. Wat blijkt? Deze deelnemers hebben de trapondersteuning van de e-bike per ongeluk nog niet aangezet en dan is zo’n klimmetje iets teveel van het goede. Met wat hulp hier en daar van de medewerkers van Flyer zijn we al snel goed op weg. Mét trapondersteuning. Dat fietst meteen een stuk gemakkelijker. Niet alleen de fietsers die voor het eerst kennismaken met een e-bike zijn enthousiast over de fietsen, maar ook de deelnemers die zelf al een e-bike hebben, zijn al snel dolverliefd op hun Flyer e-bike. ‘Die gaat op het verlanglijstje’, hoor ik verschillende fietsers zeggen.


Alinea 3Het militair ereveld op de Grebbeberg
We fietsen dwars door het mooie historische centrum van Rhenen naar een militair ereveld. Dit ereveld op de Grebbeberg is de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Er liggen hier meer dan 400 Nederlandse militairen begraven die in mei 1940 om het leven kwamen tijdens de strijd om het zuidelijkste gedeelte van de Grebbelinie, een verdedigingslinie die ooit gebouwd werd om Gelderland en Utrecht te beschermen. Naast Nederlandse militairen liggen hier ook Duitse gesneuvelden begraven. Van veel militairen zijn de lichamen nooit teruggevonden. ‘We worden hier omgeven door plekken die het slagveld vormden in 1940 tijdens de slag om de Grebbeberg. Vlak na de slag hebben veel vrijwilligers hier gezocht naar de lichamen, maar niet iedereen is teruggevonden. Misschien liggen ze hier in de buurt wel ergens onder de grond’, vertelt een van de drie gidsen van stichting de Greb. De fietsers zijn duidelijk onder de indruk van de verhalen die ze te horen krijgen van de gidsen. ‘Daar kun je je toch niks bij voorstellen. Je ziet al je kameraden sneuvelen en dan moet je zelf gewoon door blijven vechten’, zegt een van de deelnemers hoofdschuddend.

"Daar kun je je toch niks bij voorstellen. Je ziet al je kameraden sneuvelen en dan moet je zelf gewoon door blijven vechten"

Een kijkje bij een oud fort
Met deze indrukwekkende verhalen in ons achterhoofd fietsen we door een open gebied verder naar het Fort aan de Buursteeg op de grens van Ede, Veenendaal en Renswoude. Dit fort is een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie en er is pas een gloednieuw bezoekerscentrum neergezet. Een gids geeft ons daar een voorproefje van wat je kunt verwachten als je een rondleiding volgt bij het centrum. ‘Vroeger kon het hele gebied rondom het fort onder water worden gezet. Dat is verschillende keren gebeurd en er vallen dan ook genoeg verhalen te vertellen over alle spannende dingen die hier zijn gebeurd, zowel mooie verhalen als bittere verhalen. Zo wonnen de Fransen rond 1794 een slag als het ware op hun schaatsen, toen het water van de verdedigingslinie bevroor tijdens een strenge winter.’ Dat is slechts een van de vele verhalen die de gidsen met liefde willen vertellen aan anderen, maar voor ons is het tijd om weer op de fiets te stappen.
 
Alinea 4
Goddelijke appeltaart om mee op te laden
We maken even verderop tijd voor een pauze met een flink stuk huisgemaakt appelgebak met slagroom bij Restaurant De Dennen. Een hapje eten, iets drinken en even de benen strekken, dat is alles wat we nodig hebben om nieuwe energie te verzamelen om de bossen van de Heuvelrug te gaan verkennen. Alle deelnemers stappen daarna weer vol goede moed op de fiets. We fietsen eerst nog een stukje door een open landschap met een vlakke geasfalteerde weg waarop we de Flyer e-bikes even goed kunnen testen. Je voelt de kilometers bijna onder je wielen wegvliegen zo lekker gaat dat. Even later fietsen we de bossen van de Heuvelrug in en dan laten we de snelheid een beetje dalen. Een ongeluk zit in een klein hoekje op bospaadjes met takjes en keien, dus een beetje voorzichtig doen is slim.

Appelkruimeltaart

Doe zelf een poging om de heerlijke appeltaart van Restaurant De Dennen na te maken met dit recept. Vergeet de slagroom niet!


Alinea 5
Lunchen bij Châlet Helenaheuvel
Alle fietsers slaan zich goed door alle beproevingen heen. Heuvelachtige bospaden, zandweggetjes, flinke afdalingen, het vormt allemaal geen enkel probleem. Bij Uitkijktoren De Kaap hebben de meeste deelnemers zelfs nog genoeg energie over om de toren te beklimmen. Het uitzicht is het in ieder geval meer dan waard. ‘Wat is het mooi hier!’, wordt er al snel vanaf het uitkijkplatform bovenop de toren geroepen naar de mensen die beneden staan te wachten. Dichtbij de uitkijktoren ligt Châlet Helenaheuvel waar we worden getrakteerd op een lekkere lunch.

Alinea 6
Een oorlogsexpositie bij Huis Doorn
De volgende bezienswaardigheid op de route is Museum Huis Doorn. Op deze dag hebben we helaas geen tijd om een rondleiding door het prachtige landhuis te volgen, maar we nemen wel een kijkje in de expositiekas waar een tentoonstelling over Nederland in de Eerste Wereldoorlog te zien is. We zien zelfs een oude fiets uit de oorlogstijd, die er ontzettend oncomfortabel uitziet. Gelukkig zijn we er op het gebied van fietsen heel veel op vooruit gegaan in de afgelopen decennia, want op deze fiets kun je waarschijnlijk nog niet eens 10 kilometer pijnloos afleggen. Daarna stappen we weer op de fiets voor het laatste gedeelte van de route. Onderweg zien we vanuit de verte Landgoed Broekhuizen en Kasteel Amerongen.

Alinea 7
Gewoon blijven fietsen
Op het laatste gedeelte van de route is het echt even bikkelen voor sommige fietsers. De kopgroep sjeest vrolijk voort met wat hulp van de e-bikes, maar achteraan beginnen enkele fietsers echt moe te worden. Hoog tijd om de Flyers in een hogere stand te zetten met meer trapondersteuning. We zijn al bijna bij het eindpunt van de route en gelukkig is het nog steeds droog, ook al beweert buienradar het tegenovergestelde. Het lijkt wel alsof we precies tussen de regenbuien in de omliggende gebieden door fietsen. We genieten nog even van het mooie bosgebied waar we doorheen fietsen en daarna verruilen we de natuur voor de doorgaande weg. In de verte zien we ons eindpunt al liggen: Moeke Rhenen.


"Het uitzicht is het in ieder geval meer dan waard. Wat is het hier mooi!."

Even bijkomen bij Moeke Rhenen
De meeste fietsers zijn blij als ze uiteindelijk neer kunnen ploffen bij het restaurant ‘Moeke Rhenen’. Op een e-bike kost een lange fietstocht je natuurlijk minder kracht dan op een gewone fiets, maar toch krijg je hier en daar wel wat pijntjes na een aantal uren op de fiets. We genieten met z’n allen van een welverdiend drankje en als afsluiting krijgen we te horen dat de naam Cunera onlosmakelijk verbonden is met Rhenen. Cunera is de beschermheilige van Rhenen en deze heilige vrouw woonde een tijdje in het kasteel van Rhenen. Deze beschermheilige had het goed met ons voor vandaag, want wij hebben een mooie dag beleefd zonder de voorspelde enorme regenbuien. Zo zien we het graag. We gaan alvast plannen maken voor het volgende Live Event. Ga jij dan met ons mee over een jaartje? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

Impressiefilm

Tijdens het route.nl Live Event op vrijdag 19 mei 2017 hebben we een sfeerimpressie gemaakt in de vorm van een filmpje. Ben jij benieuwd hoe het route.nl Live Event eruitziet? Bekijk dan de film of kijk voor meer leuke lokale tips op fietsen.opdeheuvelrug.nlDatum: vrijdag 19 mei 2017
Tekst: Linda Milder


Fietstocht route.nl Live Event - vrijdag 19 mei 2017

Fietsroute 555519 - Voel je vrij op de Heuvelrug
90,74 km

Fietsroute 555519 | Utrecht |Rhenen | 90,74 km

Deze fietstocht staat in het teken van de vrijheid, maar ook in het teken van de oorlogsgeschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug. Als je even stilstaat bij een oorlogsmonument besef je vaak pas hoe bijzonder onze vrijheid is. Laat je meenemen langs sporen uit de oorlogstijd én voel je zo vrij als een vogeltje in de weelderige bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Het militair ereveld in Rhenen
We beginnen de dag met kopje koffie bij De Koning van Denemarken aan de rand van Rhenen. Vervolgens stappen we op onze e-bikes om kennis te maken met het historische centrum van Rhenen waarbij we onder andere onder een fraaie poort, die kenmerkend is voor de stijl van de Delftse school in de binnenstad, doorfietsen. Daarna staan we letterlijk even stil bij het militair ereveld in Rhenen, waar slachtoffers van de gedenkwaardige slag om de Grebbeberg liggen begraven. Twee medewerkers van Stichting De Greb vertellen ons hier meer over wat er op deze plek gebeurde op 10 mei 1940.

Fietsen door de bossen
Vervolgens fietsen we door de polders verder naar het Fort aan de Buursteeg, een van de belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie, en langs het Kasteel Renswoude. Daarna is het tijd voor een korte pauze met een hapje en een drankje bij Restaurant De Dennen. Dan is de tijd aangebroken om de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug te verkennen. Na ongeveer 50 kilometer fietsen stoppen we bij Uitkijktoren De Kaap. Beklim deze toren om te genieten van een prachtig uitzicht. Even verderop maken we tijd voor een lekkere lunch bij Châlet Helenaheuvel.

Kastelenpracht op de Utrechtse Heuvelrug
Op het laatste gedeelte van de route fietsen we langs tal van kastelen en landgoederen. Bij Museum Huis Doorn houden we even halt voor een stukje historie en verder fietsen wel langs het Landgoed Broekhuizen en Kasteel Amerongen. We eindigen onze dag bij Moeke Rhenen, vlakbij het startpunt van de route in Rhenen. Daar hoor je onder het genot van een hapje en een drankje waarom de naam Cunera onlosmakelijk verbonden is met Rhenen. Verder heb je vanuit hier ook een prachtig uitzicht op de Nederrijn en de Betuwe.

Ben jij benieuwd hoe dit E-bike Experience Event eruitziet? Bekijk dan de film dat we op vrijdag 19 mei op de Heuvelrug maakten of lees het belevingsverhaal van Linda.