De ontwikkelingen op het gebied van e-bikes gaan tegenwoordig ontzettend snel. In een paar jaar tijd zijn onder andere de accu’s van elektrische fietsen ontzettend vooruit gegaan, waardoor je steeds langere fietstochten kunt maken zonder de accu tussendoor op te moeten laden. Met een beetje zorg voor je accu heb je er jarenlang plezier van en kun je zonder problemen tochtje na tochtje maken.

Meer actie met een hoge actieradius

Het begint natuurlijk allemaal bij de aanschaf van een e-bike met een accu die aansluit bij jouw wensen. Daarbij moet je letten op de actieradius. Dit geeft aan hoeveel kilometer je kunt rijden op je e-bike zonder je accu op te laden. Hoe hoger de hoeveelheid energie (uitgedrukt in Wh), hoe hoger de actieradius van een fiets is. Naarmate de actieradius van een accu hoger wordt, wordt de prijs van de fiets ook hoger. Het is dus slim om van tevoren na te denken wat voor tochten je vooral wilt gaan maken met je e-bike. Maak jij geen lange fietstochten of vind je het niet erg om een tussenstop te maken om je accu op te laden? Dan kun je kiezen voor een iets goedkopere fiets met een accu met een minder goede actieradius. Voor lange fietstochten of voor uitdagende tochten waarbij je veel klimt en dus veel ondersteuning nodig hebt van je accu kun je beter investeren in een duurdere fiets.

Kiezen uit verschillende accu’s

De actieradius is niet het enige waar je uit kunt kiezen op het gebied van accu’s. Ook de plek van de accu is namelijk iets waarbij er verschillende opties mogelijk zijn. Op de meeste e-bikes zit de accu onder de bagagedrager. Als je een uitneembare accu hebt, dan kun je deze hier makkelijk vanaf halen wanneer je de accu wilt opladen. Verder kun je wel gewoon fietstassen vastmaken aan de bagagedrager bij deze optie. Er zijn ook fietsen waarbij de accu weggewerkt is in het frame. Het voordeel daarvan is dat de accu veilig en goed beschermd is weggewerkt en dat het zwaartepunt van de fiets laag ligt. Daardoor heeft deze soort e-bike een extra stabiele wegligging. Daar staat wel tegenover dat de accu van deze e-bike niet uitneembaar is. Je zult dus moeten zorgen voor een stroomvoorziening dichtbij de fiets om de accu op te kunnen laden. Thuis kun je dat bijvoorbeeld doen met behulp van een verlengkabel. Maak een proefritje bij een fietshandelaar met verschillende e-bikes om erachter te komen wat jij de fijnste plek voor de accu vindt tijdens het fietsen en kijk ook naar wat jij zelf het mooiste eruit vindt zien. Het oog wil immers ook wat. 


Alinea 2

Kies jouw ideale accu

Verschillende fietstochten vragen om verschillende accu’s. Je kunt het beste het onderstaande aanhouden:
  • Houd jij van recreatieve fietstochten tot ongeveer 40 kilometer? Ga dan voor een accu met een energiehoeveelheid van 300 Wh (Wattuur)
  • Maak je graag recreatieve tochten die langer zijn dan 40 kilometer? Kies dan voor een accu van 400 Wh.
  • Ben jij wel van de sportieve tochtjes of van  fietsvakanties in de bergen? Ga dan voor de zwaarste accu die verkrijgbaar is met een energiehoeveelheid van 500 Wh.

Op pad met je e-bike

Als je eenmaal jouw ideale e-bike hebt aangeschaft is het tijd om op pad te gaan. Tijd om in de praktijk te testen hoelang je accu daadwerkelijk meegaat. Dit kan een beetje verschillen van wat er in de handleiding van je fiets staat, omdat het voor een groot deel afhankelijk is van je rijstijl. Fiets jij op een zuinige stand, schakel je terug naar een lage versnelling als je stilstaat en is het gebied waar je doorheen fietst vlak? Dan zal je accu lang meegaan. Op pagina 19 van dit magazine lees je verschillende tips om zo efficiënt mogelijk te fietsen. Zo kun jij urenlang op pad met je e-bike zonder tussentijds een stop te moeten maken om je accu op te laden.  Neem voor de zekerheid wel de laadkabel of andere spullen mee waarmee je je accu kunt opladen, zeker als je nog niet zoveel tochtjes met je elektrische fiets hebt gemaakt. In geval van nood kun je dan altijd neerstrijken op een gezellig plekje om te genieten van een kopje koffie terwijl je je accu aan de stroom hangt en laat opladen.

Alinea 3

Onderweg opladen

Je kunt natuurlijk een lange fietstocht maken en gewoon hopen dat de accu van je fiets het volhoudt, maar het is een stuk veilig om wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kun je een extra accu aanschaffen om mee te nemen tijden lange tochten. Dan heb je altijd vervanging voor je lege accu, waar je je ook bevindt. Het enige nadeel daarvan is dat een losse accu aardig wat kost. Dat moet je er dus wel voor over hebben. Je kunt natuurlijk ook van tevoren een laadpauze inplannen. Door heel Nederland heen vind je handige oplaadpunten waar je je elektrische fiets op aan kunt sluiten. Als je een uitneembare accu hebt, kun je deze van je fiets afhalen en meenemen naar bijvoorbeeld een horecagelegenheid. Bij de meeste terrasjes, restaurants en andere gezellige plekken is het geen enkel probleem om je fiets even op te laden. Vul zelf ondertussen je energie aan met een lekker hapje of een drankje.

Verleng de levensduur van je accu

Hoe voorzichtig je ook bent, slijtage aan de accu van je e-bike is helaas niet te voorkomen. Bij regelmatig gebruik kun je ervan uitgaan dat de huidige accu’s ongeveer 5 jaar meegaan, maar bepaalde dingen kunnen de levensduur van je accu verlengen. Vooral in de koude wintermaanden kan je accu veel profijt hebben van een beetje extra zorg. Volg de volgende tips op om je accu zo lang mogelijk in goede staat te houden:

  • Laad de accu op voordat deze helemaal leeg is en de trapondersteuning uitvalt. Dat is niet alleen fijner voor je fietscomfort, maar ook nog eens beter voor je fiets.
  • Zet je fiets in de winter niet weg met een lege accu na een fietstocht, maar laad je fiets eerst helemaal op. Dan is je fiets ook meteen weer klaar voor gebruik als je je volgende tocht wilt maken. Op deze manier voorkom je diepontlading, waarbij accu’s beschadigd kunnen raken en soms zelfs helemaal niet meer werken.
  • Laat je fiets niet te lang ongebruikt staan. Fiets je nauwelijks in de koude wintermaanden? Bewaar je fiets of alleen je accu dan ergens op kamertemperatuur en laad de accu om de maand op om alles in optimale staat te houden.
  • Neem je fiets mee naar binnen als het buiten vriest en laad de accu op bij kamertemperatuur.
  • Stal je e-bike op een plek waar het niet te koud wordt en niet te warm wordt.
  • Pomp je banden regelmatig op. Als je banden niet helemaal vol zijn, dan is er meer energie nodig om de fiets vooruit te laten gaan. De accu moet dan harder werken en gaat eerder leeg.
  • Kies de juiste versnelling, zodat je niet volledig fietst op kracht van de accu maar zelf ook een beetje kracht levert. Dit is meestal een lichtere versnelling dan waar je van nature voor zou kiezen. 
Alinea 4

Tijd voor een nieuwe accu?

Ondanks al je zorgen zal de accu van je fiets na een aantal jaren toch wat te wensen overlaten. Als je accu niet meer voldoende energie levert om jou te ondersteunen in al je fietstochten, dan is het tijd om je accu te vervangen of te reviseren. Reviseren is de capaciteit van je oude accu op laten hogen. Dit kan een stuk voordeliger zijn dan een accu volledig vervangen, maar bij nieuwere fietsen is het vaak een beter idee om de accu volledig te vervangen. De lagere kosten wegen dan niet op tegen alle problemen die je later weer kunt krijgen met je accu. Fietshandelaren kunnen je hier het beste advies bij geven, want het verschilt per fiets wat de beste optie is. Breng dus zeker even een bezoekje aan een fietsspeciaalzaak als je op zoek bent naar een nieuwe accu of naar een hele nieuwe e-bike.


Route-suggesties

Tekst: Linda Milder