Henk Ruseler is een boswachter in het Nationale park De Hoge Veluwe en hij heeft altijd al een passie voor wild spotten gehad. In zijn jonge jaren liep hij tijdens wandeling met zijn ouders en broers altijd al voorop om als eerste het wild te ontdekken. Henk werkt al vanaf zijn 19e in de Veluwse bossen en hij geeft zijn kennis over onder andere wilde dieren graag door aan anderen tijdens excursies die regelmatig worden georganiseerd op de Hoge Veluwe. Route.nl ging op pad met boswachter Henk Ruseler in Nationaal Park De Hoge Veluwe om de kneepjes van het wild spotten te leren.

1. Let op sporen in de natuur

In de sneeuw of in zand zijn voetsporen van dieren makkelijk te vinden, maar op begroeide bospaden en bij heidevelden wordt dat lastiger. Op die plekken kun je zoeken naar veeg-, wroet- en vraatsporen van dieren. De meest opvallende sporen zijn verse keutels. Als je die tegenkomt dan kun je ervanuit gaan dat het wild dichtbij is en dan kan het speuren beginnen.

2.Kies de juiste tijd om op pad te gaan

Veel fietsers en wandelaars gaan in de middag op pad, maar de beste tijd om wild te spotten is zo’n half uurtje na zonsopkomst of ’s avonds vanaf een uur of 5 tot zonsondergang. Vanaf half maart tot half oktober maak je de grootste kans om wild te spotten. Tussen half juli en half augustus kun je veel reeën spotten. Het is dan paartijd voor deze dieren en daarom zijn ze de hele dag door actiever.


'Als je gewoon rustig door blijft lopen of fietsen en vanuit je ooghoeken naar de dieren kijkt, dan heb je minder kans dat ze op de vlucht slaan.'

3.Loop tegen de wind in

Dieren hebben een ontzettend goed ontwikkeld reukorgaan en ze ruiken je dan ook van mijlenver aankomen als je de wind in de rug hebt. Probeer daarom tegen de wind in te lopen als je wild probeert te spotten en voorkom dat het wild op de vlucht slaat.


4.Wees stil en beweeg niet teveel

Ook de oren van dieren werken veel beter dan de onze. Draag geen ritselende kleren, praat zachtjes als je samen met anderen op pad bent en maak geen plotselinge bewegingen. Het kan ook goed werken om een tijdje stil te staan op een plek waar je goed in de verte kunt kijken.


5.Neem een verrekijker mee

Wild spotten be-staat voor een groot gedeelte uit turen in de verte. Neem een verrekijker mee om makkelijker het landschap af te kunnen speuren.


6.Maak gebruik van kijkplekken

In veel natuurgebieden zijn speciale kijkplekken aangelegd voor wandelaars en fietsers. Op deze plekken liggen meestal wildweiden die goed worden onderhouden om wild te trekken. Als je hier een tijdje rustig blijft kijken, heb je grote kans om wild te zien.

7.Zoek plekken op waar veel eten te vinden is voor wild

Grasveldjes met sappig gras zijn typische plekken waar wild op afkomt om te grazen. In de omgeving van dat soort plekken maak je dan ook meer kans om dieren te spotten. Waterplaatsen zoals vennetjes zijn minder geschikt, want in Nederland lessen de meeste dieren hun dorst met dauw op planten of bij waterplassen die ontstaan na een regenbui.


8.Ga eens mee met een excursie van een boswachter

Hoe vaker je op pad gaat, hoe makkelijker het wordt om zelf wild te spotten. Als beginner kun je meegaan met een excursie van een boswachter om zo de kneepjes van het wild spotten te leren. Alles wat je leert kun je vervolgens toepassen als je zelf op pad gaat. Route-suggestie

Fietsroute 595920 - Wild spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe
32,09 km

Fietsroute 595920 | Gelderland |Ede | 32,09 km

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de plek bij uitstek om wild te spotten in Nederland. In dit 5.500 hectare grote natuurgebied vind je edelherten, wilde zwijnen, moeflons, reeën en nog veel meer dieren. Deze route neemt je mee langs de 9 wildkansels op De Hoge Veluwe. Op deze uitkijkplekken maak je veel kans om wilde dieren te spotten. Stop een verrekijker in je tas en ga lekker wild spotten!

Kijkplekken met wildweides
Stap op je fiets bij Jachthuis St. Hubertus en zet koers in de richting van Hoenderloo. Let in de omgeving van het jachtslot goed op want het edelhert ‘Hubertus’, een hert dat in deze omgeving leeft, laat zich hier regelmatig zien. Na iets meer dan 4 kilometer fietsen kom je aan bij de eerste wildkansel. Bij deze ‘kijkplekken’ zijn wildweides aangelegd die goed worden onderhouden om wilde dieren aan te trekken. Positioneer jezelf achter de houten schermen die hier geplaatst zijn en blijf een tijdje rustig kijken door het kijkstukje heen. Grote kans dat je dan wild spot.

Jachthuis St. Hubertus
Vervolgens fiets je verder langs tal van wildkansels door het Nationaal Park De Hoge Veluwe heen. Je eindigt uiteindelijk weer bij Jachthuis St. Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Je kunt hier een rondleiding volgen om meer te weten te komen over het jachtslot.

Vergroot je kans om wild te spotten
De beste tijd om wild te spotten is vroeg in de ochtend rond zonsopkomst of ’s avonds vanaf een uur of 5 tot zonsondergang. In de zomer is het Nationale Park De Hoge Veluwe tot 8 uur ’s avonds open, dus maak gerust eens een fietstochtje in de avond om de kans te vergroten dat je wilde dieren ziet. Toch geen wild gespot? Niet getreurd, want de natuur in dit nationale park is ook absoluut de moeite waard met stuifzandgebieden, heidevelden en weelderige bosgebieden. Wil jij meer weten over hoe je je kans op wild te spotten vergroot? Lees dan dit artikel.

Let op: Om op pad te gaan in Nationaal Park De Hoge Veluwe dien je een dagkaart te kopen. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om het park in stand te houden. Kijk hier voor meer informatie daarover.