1. Stel je gebruiksdoel vast

Waar gebruik jij je fiets grotendeels voor? Lange fietstochten, woon-werkverkeer of is het jouw transportmiddel voor het doen van boodschappen of het wegbrengen van je kinderen? Dit is van invloed op het soort fiets dat je nodig hebt en welke eisen je dan moet stellen aan zaken als versnellingen, remmen, bagagedrager en bij e-bikes welke motor en accucapaciteit je nodig hebt.

2. Bepaal je budget

Wat wil aan je fiets uitgeven? Het is handig om van tevoren vast een minimum en een maximum voor jezelf te bedenken en dan te bekijken wat de mogelijkheden daarmee zijn. Zet jezelf van tevoren niet teveel vast op het type fiets wat je in gedachten hebt. Jouw fietsspecialist is bekend met alle ins en outs van fietsen die hij verkoopt . Het kan zijn dat hij je bijvoorbeeld geen hybride fiets adviseert maar een e-bike omdat deze volledig aansluit bij je wensen.

3. Welke merk past het beste bij jou?

Er zijn veel verschillende fietsmerken. Bij de bekende fietsmerken zoals Sparta, Batavus, Gazelle, Koga en Cortina mag je ervan uitgaan dat je een kwaliteitsproduct koopt. Per merk verschilt de framegeometrie van de fiets. Het kan zijn dat je op fietsen van het ene merk lekkerder zit dan op die van een ander merk. Maak daarom een proefrit in de winkel, zodat je kan ervaren welk type frame bij jou past.

4. Zorg voor de juiste zithouding

Naast het type frame zijn ook de hoogte van het frame, het stuur en het zadel bepalend voor de zithouding en het comfort van de fiets.


Zorg voor een juiste framehoogte

Om fysieke problemen te voorkomen is het van belang om te letten op de goede framemaat en de juiste afstelling. Je knieën mogen niet tegen het stuur aankomen en je moet met je voeten voldoende bij de grond komen als je nog op je zadel zit. Laat je in de winkel vakkundig opmeten voor de juiste framemaat en laat de fietsspecialist alle onderdelen goed op maat afstellen, zodat je lekker kunt fietsen.


Stuur

De afstand tussen zadel en stuur en de hoogte van het stuur bepalen de houding die je op je fiets aanneemt. Staat het stuur bijvoorbeeld te ver weg, dan kun je schouder- nek of rugklachten krijgen. Bij lange ritten is het handig om voor een fiets met een verstelbaar stuur te kiezen, zodat je je zithouding kunt afwisselen.

Tip van Guus

De vuistregel voor een goede stuurafstand: zet je elleboog tegen de punt van het zadel en zorg dat je vuist net het stuur raakt.

5. Zet je veiligheid voorop

Als fietser ben je in het verkeer kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat je op een fiets rijdt met goed werkende verlichting en remmen.


Fietsverlichting

Het is verplicht om verlichting op de fiets te hebben. Zo ben je goed zichtbaar voor je medeweggebruikers. Je kunt kiezen uit een fietslamp op batterij of gevoed door een dynamo in de naaf. Er is zelfs fietsverlichting met een sensor die zorgt dat het licht indien het donker is automatisch gaat branden. Erg handig! Fiets je veel in het donker buiten de bebouwde kom, dan is het handig om verlichting met een felle lichtbundel te hebben waarmee je niet alleen zichtbaar bent, maar ook zelf goed de weg kunt zien.

6. Comfortabel en ontspannen fietsen

Wil je lekker comfortabel fietsen? Let dan op het aantal versnellingen, verende onderdelen, het zadel en denk na over trapondersteuning.


Versnellingen

Versnellingen zorgen er voor dat je sneller of lichter kunt fietsen met hetzelfde aantal trapbewegingen. Als je schakelt naar een lagere versnelling trap je een stuk lichter, maar fiets je ook langzamer. Erg fijn als je meer gewicht op je fiets hebt zoals kinderen in fietszitjes of veel boodschappen in je fietstassen. Schakel je naar een hogere versnelling dan trap je zwaarder, maar fiets je ook sneller. Handig als je heuvel af gaat of de wind mee hebt. Het aantal versnellingen dat je nodig hebt, hangt af van het gebied waar je fietst, hoe lang je ritten zijn en wat je allemaal meeneemt op de fiets.


Verende onderdelen

Een verende zadelpen en een verende voorvork vangen schokken tijdens het fietsen op, zodat hobbels fluitend genomen kunnen worden.


Kies een zadel dat bij je past

Een goed zadel zorgt ervoor dat je geen of weinig zadelpijn krijgt bij grotere fietstochten. Iedereen is anders gebouwd; bij vrouwen is de afstand tussen de zitbotjes wat groter dan bij mannen, waardoor een breder zadel voor vrouwen doorgaans meer geschikt is. In het algemeen geldt dat als u af en toe fietst, of korte ritten maakt op een stadsfiets waarop u rechtop zit, een breed en zacht zadel prima is. Fietst u regelmatig of maakt u lange ritten op een toerfiets of een racefiets, dan heeft u meer baat bij een smal en hard zadel. Zachte zadels verliezen vorm door lichaamswarmte, zij bieden daarom niet voldoende steun voor een langere rit. Als een zadel te zacht is, zakt u erin weg en worden zenuwen afgekneld, waardoor zadelpijn ontstaat. Behalve de vorm speelt ook het materiaal daarbij een rol: een gel zadel is comfortabel en duurzaam, een leren zadel gaat lang mee en vormt zich na een tijdje naar je lichaam.


Trapondersteuning of niet

Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. Je fietst zelf, maar je krijgt een 'duwtje in de rug'. De e-bike maakt lange ritten naar school of naar het werk een stuk makkelijker. Je komt minder moe en bezweet aan op je eindbestemming dan wanneer je dit met een 'gewone' fiets zou doen. Ook het vervoer van boodschappen en/of kinderen op de fiets is veel minder zwaar. Het is tevens een goed alternatief voor de auto, bus of bromfiets. Let bij de aankoop van een e-bike op de motor, de plaats en capaciteit van de accu en het soort sensor voor de ondersteuning.

7. Fietsaccessoires

Let bij de aankoop van de fiets ook al op eventuele fietsaccessoires die je op de fiets wilt monteren. Kijk of er een goedgekeurd veiligheidsslot op de fiets zit; dit is belangrijk als je een fietsverzekering gaat afsluiten. Bij enkele sloten is een insteekkabel verkrijgbaar waarmee je je fiets bijvoorbeeld aan een paal kunt vastmaken. Hierbij heb je maar 1 sleutel nodig.  Als je voor je kind een kinderzitje nodig hebt of een fietstas voor de boodschappen kun je van tevoren kijken of dit past op de fiets die je wilt kopen.

Tip van Profile ‘de Fietsspecialist”

Maak een proefrit op je aanstaande fiets. Vraag of je de fiets voor een uurtje mag uitproberen en fiets een grote ronde. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Ga voor meer informatie naar Profile ‘de Fietsspecialist'.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Profile.