Elektrische fietsen worden steeds populairder in Nederland en dat is niet gek. Deze fietsen geven je namelijk trapondersteuning, waardoor je heerlijk ontspannen kunt fietsen. Opeens houd je alle fitte fietsers weer bij en zoef je heuveltjes op en af alsof het niets is. Een e-bike geeft je net dat nodige duwtje in de rug. De voordelen van e-bikes zijn talrijk.


1. Elektrische fietsen zijn geschikt voor iedereen

Bergop fietsen, tegen de wind in fietsen en opstarten bij bijvoorbeeld het stoplicht kost soms best wat moeite. Het wordt allemaal een stuk gemakkelijker als je gaat voor een elektrische fiets in plaats van een gewone fiets. Kun je geen lange of uitdagende fietstochten meer maken omdat je conditie niet meer zo goed is als vroeger? Of krijg je snel last van allerlei pijntjes als je een zware fietstocht onderneemt? Dan is een e-bike de oplossing voor jou. Door de trapondersteuning kost fietsen je nauwelijks moeite.


2. Elektrische fietsen zijn sneller

E-bikes zijn uitgerust met een motortje in het voorwiel, het achterwiel of bij de trappers. Deze motor wordt aangedreven door een accu, die meestal zit verwerkt in het frame van de fiets of onder de bagagedrager is bevestigd. Als je begint met fietsen geeft dit motortje je wat extra kracht, waardoor je makkelijker vooruit komt. Hoe harder je fietst, hoe harder de motor werkt. Zo kun je ongeveer een snelheid van 25 kilometer per uur bereiken met maximale trapondersteuning. Op een gewone fiets moet je flink doortrappen om een snelheid van 16 kilometer per uur te bereiken.

tip 3-4

3. Uitdagende routes zijn geen probleem met een e-bike

E-bikes kunnen een nieuwe wereld voor je openen. Normaal gesproken zou je misschien nooit een uitdagende fietsroute met veel hoogteverschillen of een fietstocht langs het strand met flinke tegenwind uitkiezen, maar als je een fiets met een goede accu hebt, is zo'n route al een stuk minder zwaar. Verken heel Nederland en het buitenland zonder belemmeringen op een elektrische fiets.


4. Met een e-bike kun je makkelijk grote afstanden afleggen

Grote afstanden schrikken je normaal gesproken misschien af, maar dat hoeft helemaal niet als je een elektrische fiets hebt. Op een e-bike ben je nu eenmaal veel sneller dan op een gewone fiets en daar kun je je aantal kilometers op aanpassen. Kies een speciale e-bikeroute uit en laat de kilometers lekker voorbij vliegen. Deze routes zijn langer dan gewone fietsroutes en er liggen gezellige cafés en eetgelegenheden op de route, waar je je fiets op kunt laden en tegelijk kunt genieten van een kopje koffie of een smakelijk hapje.

tip 5-6

5. Een elektrische fiets is een goede vervanging van de auto

Autoritjes zijn makkelijk te vervangen door een ritje op je e-bike. Laat de auto gewoon eens staan als de afstand naar je bestemming niet té groot is en pak de fiets. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt ook in de portemonnee. Een elektrische fiets kopen kost wel wat, maar dat haal je er zo weer uit met alle kosten die je bespaart op benzine.


6. Elektrisch fietsen werkt ontspannend

Fietsen op een e-bike kost een stuk minder moeite dan fietsen op een gewone fiets. Daardoor is het een stuk makkelijker om te ontspannen en tot rust te komen. Je zult geen last hebben van brandende spieren of gezweet, maar kunt juist lekker je hoofd leegmaken en van de natuur om je heen genieten. Zo kom je weer helemaal fris thuis.


Tip: Laat je goed adviseren als je een e-bike gaat kopen

Beginnen je handen al te jeuken om een elektrische fiets aan te schaffen? Bekijk dan eerst de handige tips van Profile om te weten waar je op moet letten bij de aankoop. Laat je ook goed adviseren en maak een proefrit bij een verkooppunt van e-bikes. Zo weet je zeker dat je een fiets koopt die aan al jouw wensen voldoet. Een goede verzekering afsluiten is ook geen overbodige luxe. Elektrische fietsen worden namelijk ook steeds populairder onder fietsendieven.