Het knooppuntennetwerk is voortdurend in beweging. Dat is vervelend als het onderweg onduidelijk is waar je heen moet fietsen of wandelen, maar aan de andere kant is het juist fijn dat de knooppunten steeds worden gewijzigd om het netwerk te verbeteren. Uiteindelijk wordt fietsen en wandelen met de knooppunten daardoor namelijk makkelijker en leuker. Het fietsknooppuntennetwerk van de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland, is het volgende netwerk dat op de schop gaat. Wij willen je graag voorbereiden op alle veranderingen die er aan zitten te komen en al je brandende vragen beantwoorden.

Wat gaat er allemaal veranderen op de Veluwe?

Het knooppuntennetwerk van de Veluwe wordt uitgebreid met ruim 400 kilometer aan fietsroutes. Dat betekent dat je nog meer keuze hebt uit fietsroutes over de Veluwe. Altijd mooi meegenomen. Verder wordt er ook 100 kilometer aan fietsroutes opgeheven. Het gaan dan vaak om paden die niet goed begaanbaar meer zijn, die simpelweg niet mooi genoeg zijn of die niet meer goed aansluiten op het knooppuntennetwerk doordat er dingen zijn veranderd door de jaren heen. In totaal komen er 200 knooppunten bij in het knooppuntennetwerk van de Veluwe.


Wat zijn de voordelen van deze wijzigingen voor mij in het veld?

Ten eerste kun je nog meer variëren met routes door de Veluwe heen. Vooral voor fietsers die voor hun gevoel de hele Veluwe al verkend hebben is dit een groot voordeel. Verder gaat de kwaliteit van het knooppuntennetwerk enorm vooruit door deze wijzigingen. Zo is er bijvoorbeeld zo vaak mogelijk gekozen voor routes die over mooie bospaadjes lopen in plaats van over paden langs drukke wegen. Meer fietsen door de natuur, dat willen we toch allemaal? Ook neemt het vernieuwde knooppuntennetwerk je mee langs nog meer mooie bezienswaardigheden en eeuwenoud erfgoed, maar ook door de gezellige centra van steden en dorpen. Er valt kortom meer te zien onderweg. Als laatste sluit het nieuwe netwerk ook nog eens beter aan op de omliggende gebieden van de Veluwe.

Waarom worden knooppuntennetwerken steeds veranderd?

In sommige delen van Nederland is het knooppuntennetwerk flink verouderd. Zo stamt het knooppuntennetwerk van de Veluwe uit 2006. Sindsdien zijn er allerlei dingen veranderd in de natuur waarop ingespeeld moet worden, sommige borden zijn aan vervanging toe en fietsers hebben natuurlijk aangegeven wat zij graag anders zouden zien. Hoog tijd dus om het netwerk grootschalig aan te pakken. Dan kan de Veluwe weer flink wat jaartjes vooruit met een nieuw netwerk.


Wanneer is het vernieuwde fietsroutenetwerk klaar?

De wijzigingen in het knooppuntennetwerk van de Veluwe worden doorgevoerd tot en met april. Als alles volgens planning verloopt wordt het nieuwe netwerk opgeleverd op 7 april. Vervolgens gaat een groep vrijwilligers van de Fietsersbond het netwerk grondig testen. Fouten die zij tegenkomen worden vervolgens aangepast om ervoor te zorgen dat het nieuwe netwerk helemaal perfect is. Op 1 mei wordt het nieuwe netwerk officieel geopend. Wij zullen al deze wijzigingen zo snel mogelijk meenemen in een update van route.nl, zodat je weer zorgeloos op pad kunt op de Veluwe.

Wat kan ik in de tussentijd doen als ik op de Veluwe wil gaan fietsen?

Houd er rekening mee dat het netwerk in de Veluwe hier en daar een rommeltje kan zijn. Kijk dus sowieso goed om je heen tijdens het fietsen in dit gebied om eventuele wijzigingen op te merken. Verder kun je natuurlijk altijd terecht bij plaatselijke VVV’s met vragen over veranderde knooppunten. Als je de weg echt niet kunt vinden, kun je natuurlijk ook altijd gebruikmaken van de GPS-functie van de route.nl app.


Ga jij in de Veluwe fietsen?
Bestel dan nu de geheel vernieuwde Falk-VVV Fietskaart van de Veluwe.

Tekst: Linda Milder


Fiets- en wandelroutes in de Veluwe

Onderstaande fietsroutes en wandelingen zijn gebaseerd op het bestaande fietsroutenetwerk in de Veluwe.
De routes worden op 7 april 2017 aangepast op het nieuwe fietsroutenetwerk.