Mechelen is een prachtige historische stad, maar wat de stad echt speciaal maakt is dat je er maar liefst 5 UNESCO Werelderfgoederen vindt. Slenter lekker door de stad en maak kennis met al het moois dat Mechelen je te bieden heeft. De Werelderfgoederen zijn mooie bezienswaardigheden en tradities die door UNESCO worden uitgekozen om hun unieke karakter. Ontdek deze Vlaamse pareltjes en leer meer over de historie van Mechelen.

De Sint-Romboutstoren

Het meest opvallende werelderfgoed in Mechelen is de Sint-Romboutstoren. Deze 97 meter hoge toren steekt namelijk boven de stad uit. Vanaf hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Beklim de toren en neem een kijkje in de verschillende torenkamers. Daar vind je onder andere een werkend torenuurwerk, twee beiaarden en infosokkels die je meer informatie bieden over de toren. De Sint-Romboutstoren werd gebouwd in 1452 en door de eeuwen heen is het regelmatig opgeknapt.


Het Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof is een bekende bezienswaardigheid in de stad. Dit mooie plekje is ontstaan in de 13e eeuw toen de begijnen hier een soort kleine gemeenschap vormden. Begijnen waren mensen die hun leven wijdden aan God zonder daarvoor in een klooster te gaan leven. Het Begijnhof bestaat uit huisjes waar de begijnen vroeger woonden, de Begijnhofkerk, bijgebouwen en mooie groene gedeeltes. Deze mooie bezienswaardigheid is goed bewaard gebleven en voor een groot deel opgeknapt. De huizen worden nu bewoond door privé eigenaren. Maak hier een wandelingetje en geniet van de mooie omgeving. 

De Ommegang

De Ommegang vormt de afsluiting van de Hanswijkcavalcade, een optocht die slechts om de 25 jaar plaatsvindt in Mechelen. Het speciale aan deze optocht is dat er veel gebruik wordt gemaakt van paarden als rij- of trekdieren. De Ommegang is een groep figuren, waaronder een reuzenfamilie, het Ros Beiaard en Opsinjoorke. De reuzenfamilie is erkend als werelderfgoed door UNESCO. De kans is natuurlijk klein dat je in Mechelen bent als deze optocht plaatsvindt, omdat het maar zo weinig plaatsvindt. Dat maakt het wel extra speciaal als je de optocht wél met eigen ogen kunt aanschouwen. Begin maar alvast met plannen!


Het Belfort

In Mechelen vind je drie stadhuizen: het oude Schepenhuis, het huis Den Beyaert en het huidige stadhuis. Alleen het huidige stadhuis staat op de lijst van werelderfgoederen. Dit stadhuis is namelijk voorzien van Belfort, een toren waarin de stadsklokken vroeger werden gehangen. Het Belfort is in de 16e eeuw voorzien van een voorlopig dak, omdat er niet genoeg geld was om het bouwwerk verder af te maken. Dit voorlopige dak vind je tegenwoordig nog steeds op het belfort. Bewonder dit mooie bouwwerk van buiten of doe mee aan een historische stadswandeling en laat je door het stadhuis heen leiden door een gids.

De Beiaardcultuur

In Mechelen vind je een wereldberoemde beiaardierschool. Deze school werd in 1922 opgericht door de beiaardier Jef Denyn en het was de eerste beiaardschool ter wereld. De school is tegenwoordig nog steeds in trek bij leerlingen van over de hele wereld. Vroeger was de school gevestigd in ’t Schipke, een hoekhuis naast het Hof van Busleyden. Tegenwoordig is de school gehuisvest in de ruimere Norbertinessenpriorij. De beiaardcultuur is jarenlang doorgegeven en ontwikkeld en daarom staat het op de Werelderfgoedlijst. Deze cultuur zou een voorbeeld moeten zijn voor de omgang met immaterieel cultureel erfgoed in alle andere landen ter wereld.


Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Visit Mechelen.