Een e-bike biedt een uitkomst als je graag lange fietstochten maakt of graag routes volgt met veel klimmetjes die op een gewone fiets te zwaar voor je zijn. Zo kom je op prachtige plekken waar je normaal gesproken misschien niet zou komen. Tijdens de route.nl Live Events gaan we op pad met Flyer e-bikes. Wij geven je alvast wat tips zodat je ultiem gebruik kunt maken van alle snufjes van de e-bike die je tijdens het Live Event uit gaat proberen.

Alinea 1

1. Ga voor de Eco stand

Stel je Flyer in op de Eco stand om zo lang mogelijk te kunnen fietsen met de accu van je e-bike. Tijdens beide Live Events hebben we een flinke tocht voor de boeg waarbij je je accu hard nodig zult hebben. Probeer dus zo min mogelijk te experimenteren met andere standen.

2. Variëren met versnellingen

Als je vanuit stilstand gaat fietsen, kun je het beste kiezen voor een lage versnelling. Dat kost minder moeite voor jou en je verbruikt minder energie van de accu van je fiets. Als je eenmaal op gang bent gekomen kun je verder schakelen naar een hogere versnelling. Schakel vervolgens weer terug naar de lichtste versnelling als je stilstaat bij een stoplicht of aan het begin van een klim om je accu te sparen.

3. Soepel schakelen

Stop even met trappen als je wilt schakelen en schakel met niet meer dan één versnelling tegelijk omhoog. Zo schakel je het soepelste en voorkom je dat je ketting eraf loopt.

4. Uitrollen

Laat je fiets uitrollen na een afdaling in plaats van weer snel zelf te gaan trappen. Je kunt je fiets ook uit laten rollen de laatste paar meters naar een stoplicht toe of een ander punt waar je gaat stoppen. Zo verbruik je zo min mogelijk energie van je accu.

5. Probeer het eens zonder trapondersteuning

Vind je het fijn om ook op eigen kracht stukjes te fietsen? Zet de trapondersteuning van je e-bike dan uit op vlakke stukken van de route zonder tegenwind. Dat is niet alleen goed voor je accu, maar ook voor jezelf.

Alinea 2

6. Let op je tempo

Veel mensen hebben de neiging om op een e-bike in een te hoge versnelling te fietsen. Je trapt dan zelf heel langzaam en laat de accu van de fiets al het werk doen. Om zo zuinig mogelijk met je accu om te gaan kun je erop letten dat je even snel trapt als op een niet elektrische fiets. Pas de versnelling waar je op fietst aan, zodat je gewoon comfortabel kunt blijven trappen.

7. Tijd voor een pauze

Denk eraan om je e-bike uit te zetten als je een pauze houdt of een langere tijd stilstaat om je accu te sparen.

8. Veilig fietsen

Het is heerlijk om over het wegdek te vliegen met een elektrische fiets, maar houd je snelheid binnen de perken op drukke plekken. Veiligheid gaat voor alles. Houd ook altijd genoeg afstand van je voorganger om botsingen te voorkomen.

9. Oppassen met bochten

Houd ruim voordat je een bocht omgaat je benen stil. Op een e-bike fiets je sneller dan op een gewone fiets en dat maakt de kans groter dat je je balans verliest in een bocht. Door eventjes niet te trappen zorg je ervoor dat je niet uit balans raakt en valt.

10. Comfortabel fietsen

Om je rug en knieën zoveel mogelijk te ontzien, kun je beter voor een lichte versnelling kiezen dan voor een versnelling die net iets te zwaar is. Zo krijg je geen last van vervelend pijntjes en kun je de gehele route comfortabel fietsen.

Tekst: Linda Milder