vrijdag 5 mei 2017
Zaanstad, Noord-Holland, Nederland

Een evenement van:

route.nl

Gesponsord door:

Bureau Toerisme Laag Holland
Op vrijdag 5 mei stapten we met een groep van 50 fietsers op de fiets om een tocht te maken door onder andere Zaandam, Purmerend, De Beemster, 't Twiske en de Zaanse Schans. Wij verzorgden tijdens deze dag lekkere hapjes en drankjes en we regelden leuke rondleidingen en andere activiteiten die deze dag onvergetelijk hebben gemaakt.

Van oorlog naar bevrijding in Laag Holland
We zien vrijheid vaak als iets gewoons, maar in tijden van oorlog is vrij zijn natuurlijk helemaal niet vanzelfsprekend. Bevrijdingsdag is de dag om even stil te staan bij de impact van oorlog, maar ook de dag om de vrijheid te vieren. Tijdens deze fietstocht zijn we meer te weten gekomen over de oorlogshistorie van Laag Holland aan de hand van boeiende verhalen en historische bezienswaardigheden.

De fietstocht is 55 km lang en de e-bikes worden verzorgd door Flyer. 

  • Kopje koffie of thee met iets lekkers bij Taets
  • Een e-bike van Flyer om te lenen tijdens het event
  • Rondleiding door het Hembrug Museum
  • Indrukwekkend verhaal op de Lammetjesmarkt in Purmerend
  • Een pauzestop met koffie of thee met een chocolade brownie bij Brownies en Downies
  • Overheerlijke lunch bij het - speciaal voor deze dag opengestelde - Fort bij Spijkerboor die wordt bereid door Naomi Zaalberg
  • Overtocht voet- en fietsveer
  • Een bezoekje aan de verfmolen de Kat met een interessant verhaal van de molenaar
  • Glaasje tulpenwodka om te proeven
  • Drankje ter afsluiting bij Lab 44

De inschrijving is gesloten

Fietsroute 557591 - Van oorlog naar bevrijding in Laag Holland
53,82 km

Van oorlog naar bevrijding in Laag Holland

Fietsroute 557591 | Noord-Holland | Zaandam | 53,82 km

Dit fietsevent vindt plaats op Bevrijdingsdag en het is dan ook niet gek dat deze dag in het teken van de oorlog en de bevrijding in Laag Holland staat. Tijdens het evenement word je meegenomen op een reisje door de oorlogsgeschiedenis van de omgeving van Zaandam, Purmerend, de Beemster en 't Twiske.

De verhalen van een oude wapenfabriek
Het event gaat van start met een kopje koffie bij Taets op het Hembrugterrein. Op dit terrein vind je ook het bijzondere Hembrug Museum. Na de ontvangst krijgen we een rondleiding langs de monumentale gebouwen van de oude wapen- en munitiefabriek op het terrein. Daarna is het tijd om op de fiets te stappen en koers te zetten naar natuurgebied het Twiske. Dit gebied bereiken we na zo'n 9 kilometer fietsen. Na de bijzondere fietstocht door het natuurgebied fietsen we verderop het historische centrum van Purmerend binnen via de Melkwegbrug Purmerend. Bij de Koemarkt lassen we een pauze in voor iets lekkers bij Brownies en Downies. Daarna krijgen we een verhaal te horen over de oorlog en nemen we een kijkje bij een tentoonstelling over oorlogsvoertuigen.

Forten in de Beemster
Vanuit Purmerend fietsen we de uitgestrekte Beemster in. Langs de dijk vind je het Fort aan de Middenweg, het Fort aan de Jisperweg en het Fort bij Spijkerboor. Deze forten maken deel uit van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie die werd aangelegd aan het begin van de 19e eeuw. Bij het Fort Op Spijkerboor worden we getrakteerd op een overheerlijke lunch in een mooie historische omgeving.Dit fort wordt speciaal opengesteld voor ons om er eventjes rond te kijken.

De Zaanse Schans
Vervolgens steken we de ringvaart over met een pontje en daarna zetten we koers naar Wormerveer en Zaandam. Onderweg komen we langs tal van molens op de Zaanse Schans zoals verfmolen De Kat. De molenaar van deze molen vertelt meer over de functie van de molens in de oorlogstijd. Ook staan hier de distilleerders van 'Distilleerderij De tweekoppige phoenix' klaar met een bijzondere borrel: Tulpenbollenvodka. Daarna stappen we weer op fiets, waarbij we langs de molens De Bonte Hen, het Klaverblad, De Os, Het Jonge Schaap en Museum Oliemolen de Zoeker fietsen. Vervolgens fietsen we langs het mooie Westerwindpad terug naar het Hembrugterrein in Zaandam, waar we eindigen bij Lab44.

Tijdens dit E-bike Experience Event op vrijdag 5 mei hebben we een sfeerimpressie gemaakt in de vorm van een filmpje. Ben jij benieuwd hoe dit Live Event eruitziet? Bekijk dan de video of lees het belevingsverhaal.

Komende evenementen