donderdag 25 augustus 2016
Nijmegen, Gelderland, Nederland

* Dag 1; De Avondetappe
Start: 15:00 uur en 15:30 uur
Finish: 18:00 uur en 22:00 uur

* Dag 2; De Betuwedag
Start: 09:00 uur en 09:30 uur
Finish: 12:00 uur en 18:00 uur

* Dag 3; Berg & Dal en Klees
Start: 09:00 uur en 09:30 uur
Finish: 12:00 uur en 18:00 uur

* Dag 4; Heumen, Cuijk en Grave
Start: 09:00 uur en 09:30 uur
Finish: 12:00 uur en 18:00 uur


De Nijmeegse Fiets4daagse is weer helemaal terug van weggeweest! Het concept is geheel vernieuwd; elke dag doen de fietsers een zestal SuperStops aan. Denk hierbij aan fietsen door museumpark Orientalis, proeven bij brouwerij Landgoed Bergzicht-De Raaf, het terras bij de Thornsche molen en een muzikale overtocht met het pontje bij Cuijk met popkoor Noicy Voices. Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om alle 4 dagen te fietsen, is het ook mogelijk om 1, 2 of 3 dagen mee te doen.


Fietsroute 345537 - Liberation Route Nijmegen & Berg en Dal
45,13 km

Liberation Route Nijmegen & Berg en Dal

Fietsroute 345537 | Gelderland | Nijmegen | 45,13 km

De Tweede Wereldoorlog is niet ongemerkt voorbijgegaan aan Nijmegen en de omgeving. De stad zelf werd in september 1944 bevrijd tijdens operatie ‘Market Garden’ van de Geallieerden. Dit ging niet zonder slag of stoot en ook in de omgeving van Nijmegen zijn er allerlei dingen gebeurd tijdens de oorlog. Laat deze verhalen tot leven komen tijdens deze fietstocht.

Luisterplekken met boeiende verhalen
In Nijmegen kwamen er zeker 48 militairen om het leven tijdens de bevrijding. Dat gebeurde bij het oversteken van de rivier de Waal, in de hoop de brug vanaf de andere zijde op de Duitse troepen te kunnen veroveren. Ook rondom Groesbeek, gelegen op een steenworp afstand van het Duitse Reichswald, is stevig gevochten. Amerikaanse parachutisten landden er in de heuvels rondom het dorp om vervolgens richting Nijmegen te trekken. Kom meer te weten over deze en andere gebeurtenissen bij de Liberation luisterplekken waar je onderweg langskomt.

Overasselt en Nijmegen
In Overasselt vind je bijvoorbeeld luisterplek ‘L3: Josephine Baker treedt op!’. Deze revuester trad in oktober 1944 diverse keren op in Overasselt. Niemand vermoedde destijds dat de ‘zwarte parel’ in het geheim voor het Franse verzet werkte. Onderweg kom je ook door het centrum van Nijmegen heen dat werd herbouwd na de oorlog.

Leestip! Het oorlogsverleden van Gelderland
De regio Arnhem Nijmegen speelde een beslissende rol in de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees meer over de bevrijdingsactie in Gelderland en de sporen uit het verleden die nu nog te vinden zijn in deze regio in het artikel‘Verhalen uit oorlogstijd in Gelderland

Op zoek naar boeiende verhalen, mooie routes of leuke plekjes voor een pauze in Gelderland?Lees hier dan meer.

Komende evenementen