Top Trails logo
Als wandelaar kun je je hart ophalen in Duitsland met maar liefst 200.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes die je door prachtige gebieden voeren. Top Trails of Germany heeft 16 mooie langeafstandwandelroutes geselecteerd voor jou, zodat je zelf kunt ontdekken hoe gevarieerd de natuur in Duitsland is. Deze routes voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Ze zijn goed gemarkeerd, ze bieden een afwisselende natuur- en cultuurbelevenis en langs de routes vind je tal van gezellige accommodaties.

Ligging van de routes

Langeafstandwandelingen zijn de perfecte manier om de mooiste plekjes van een land te leren kennen. Op je wandelschoenen kom je namelijk op bijzondere plekjes waar je niet met de auto of op andere manieren kunt komen. Met de Top Trails kun je de mooiste plekjes van heel Duitsland verkennen, net over de grens van Nederland in Nordrhein-Westfalen tot aan het puntje van Sachsen en alles ertussenin. Kies het gebied dat jou het meeste aanspreekt en laat je verrassen door alle natuurschoon. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Rheinsteig die van Bonn naar Wiesbaden loopt, langs wijnvelden op steile hellingen en hellingbossen? Het startpunt van deze route ligt op zo’n drie uur rijden vanaf Utrecht.  Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een route die wat verder van de Nederlandse grens af ligt zoals de Heidschnuckenweg in de buurt van Hamburg. De keuze is aan jou.

Wandelen met uitzicht


De mooiste routes

De Top Trails of Germany zijn langeafstandwandelingen voor echte wandelliefhebbers. Volg een van de 16 lange routes verspreid over meerdere dagen en laat je meevoeren door gevarieerde landschappen of kies een gedeelte van een route uit en ga voor een wat korter tochtje. De paden van de Top Trails worden goed onderhouden en ze zijn allemaal goed gemarkeerd, zodat je zo weinig mogelijk energie kwijt bent aan het zoeken van de weg. Verder vind je langs de routes tal van restaurants en cafés waar je terecht kunt voor een lekker hapje en een drankje, maar ook plekjes om te overnachten. De Top Trails bieden je kortom alles wat je nodig hebt voor een meerdaagse wandeltocht door prachtige natuurgebieden met adembenemende uitzichten. Kies een van de mooie routes uit en plan alvast een actieve wandelvakantie in Duitsland, want deze routes zijn echt de moeite waard. www.top-trails-of-germany.de

Bekijk alle routes van Top Trails

Natuurgebieden & bezienswaardigheden

Goede bewegwijzering en goed onderhouden paden zijn belangrijk om een wandeling tot een succes te maken, maar de omgeving waar een route doorheen loopt is natuurlijk waar het echt om draait. In Duitsland ben je in ieder geval aan het goede adres als je op zoek bent naar gevarieerde natuurgebieden, spectaculaire panorama’s en bijzondere bezienswaardigheden. De Top Trails lopen door uitgestrekte bossen, heidevelden en natuurreservaten met bijzondere flora en fauna. Beklim bergen om te genieten van mooie uitzichten, bekijk oude bouwwerken die bewaard zijn gebleven en verwonder je over rotsformaties. Er valt zo veel te zien in de omgeving van deze langeafstandroutes. De vele klimmetjes en afdalingen maken wandelen over de Top Trails een waar avontuur, voor de echte wandelliefhebbers.


Ontdek de mooiste natuurgebieden op de Top Trails en geniet van bossen, heidevelden, veengebieden, meren en bergpassen. Op veel plekken in Duitsland is de natuur ongerept en wild en verder vind je hier verschillende natuurreservaten met bijzondere bloemen, planten en dieren. Een prachtig wandeldecor voor natuurliefhebbers kortom.


Langs de langeafstandroutes van Top Trails vind je de mooiste kastelen en abdijen. Het beroemde kasteel Lichtenstein is slechts een van de vele eeuwenoude bouwwerken op deze routes. Bewonder deze bijzondere staaltjes architectuur en kom meer te weten over de boeiende historie van alle bouwwerken.


Als je een van deze wandelroutes volgt, kom je hier en daar flinke klimmetjes tegen. Dat is even afzien, maar je wordt er vaak wel rijkelijk voor beloond met een mooi uitkijkpunt. Vanuit deze punten kun je mijlenver uitkijken over het prachtige landschap in de omgeving van de routes. 


In Duitsland liggen tal van burchten. Sommige van deze versterkte kastelen zijn goed bewaard gebleven, maar van andere burchten zijn slechts ruïnes over. Deze bouwwerken zijn stuk voor stuk eeuwen geleden gebouwd en ze hebben dan ook een rijke historie. Neem zeker eens een kijkje bij een van deze mooie bouwwerken. 


Veel van deze wandelroutes lopen door bergachtige gebieden met hier en daar een rotsformatie die je kunt beklimmen. Op andere plekken kun je grotten vanbinnen verkennen en meer leren over het ontstaan van zulke plekken. Aanschouw de kracht van de natuur met eigen ogen.