Sleeswijk-Holstein wordt omgeven door de Noordzee en de Oostzee. Aan de kust vind je dijken, duinen en stranden zover het oog reikt. Tel daar een frisse zeebries bij op en je snapt waarom toeristen hier zo graag op vakantie aan. De kustgebieden aan de Noordzee doen sterk denken aan de kust van Nederland, terwijl je aan de Oostzeekust kunt genieten van steile kuststreken met witte zandstranden. Tussen de kustgebieden in liggen verschillende regio’s met elk hun eigen identiteit. Romantische meren in een glooiend heuvellandschap, uitgestrekte bossen en drukke steden. Je vindt het allemaal in Sleeswijk-Holstein. In het noorden grenst deze deelstaat aan Denemarken. 

Biosfeerreservaat Waddenzee

Van de monding van de Elbe tot aan de grens strekt zich het biosfeerreservaat Waddenzee van Sleeswijk-Holstein zich uit. Dit reservaat heeft een oppervlakte van maar liefst 4.430 vierkante kilometer. Trek je kaplaarzen maar aan, want in dit gebied kun je waddenlopen. Met een beetje geluk spot je nog een paar zeehonden of een zeldzame zeearend. Verder kun je in dit reservaat mooie wandelingen en fietstochten maken door bijvoorbeeld de kwelders. 
Traditionele kaasstreek
Je dacht misschien dat kaas een echte Nederlandse specialiteit is, maar ook Sleeswijk-Holstein in een traditionele kaasstreek. Door de regio heen vind je talloze kaasmakerijen die kazen in alle soorten en maten maken. Bij de meeste kaasmakerijen kun je een rondleiding volgen om met eigen ogen te zien hoe kaas wordt gemaakt. Daarna mag je natuurlijk proeven en misschien wat kaas kopen om mee naar huis te nemen. Al is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken op culinair gebied in Sleeswijk-Holstein. In steden als Kiel, Glücksburg en Schleswig vind je vele gezellige restaurantjes om een hapje te eten en iets te drinken. Ben je niet vies van nieuwe gerechten proberen? Waag je dan eens aan de typische peren en bonen met spek uit deze regio.