Lekker wandelen of fietsen kan in Saksen-Anhalt heel goed met alle unieke landschappen die er liggen. Natuurliefhebbers kunnen terecht in het natuurpark Harz, het meest noordelijke middelgebergte van Duitsland. Het park bestaat uit ruige landschappen, mysterieuze bossen en hoogveengebieden. De hoogste top in dit gebergte is vaak in nevel gehuld en dat maakt de mystieke sfeer helemaal compleet. Door de eeuwen zijn er al vele heksensagen over dit gebied ontstaan. Een wandeling naar de top van het gebergte is lekker inspannend en er worden ook mountainbiketochten georganiseerd in het gebied voor de echte waaghalzen. 

Fietsen langs de Elbe

De vlakke paden langs de Elbe zijn het neusje van de zalm voor fietsers. Langs de op een na grootste rivier van Duitsland kun je eindeloos fietsen terwijl je naar het verkeer op het water kijkt. Het grootste gedeelte van deze paden is autovrij. Hier kun je dus heerlijk ontspannen fietsen. Ook de Romaanse Route is interessant voor fietsers. Kies een deel van deze 1200 kilometer lange route uit en laat je meevoeren langs romaanse kerken, kathedralen, burchten, paltsen en kloosters. De regio Magdeburger Börde is op de landbouw gericht. Hier rijd je dan ook door een landschap vol akkers, terwijl het zuiden van de deelstaat meer op de industrie is gericht. 

Historisch erfgoed

In Saksen-Anhalt liggen verschillende steden met bijzonder historisch erfgoed dicht bij elkaar: de vakwerkstad Quedlinburg, Eisleben en Wittenberg met de Lutherplaatsen, Dessau met het Bauhaus en de Meisterhäuser en Dessau-Wörlitz met haar prachtige tuinen. Maagdenburg is de hoofdstad van Saksen-Anhalt. De geschiedenis van deze stad gaat heel ver terug. In de middeleeuwen was Maagdenburg namelijk een van de belangrijkste steden van het Heilige Romaanse Rijk. Bezienswaardigheden die je kunt bekijken zijn onder andere de imposante dom en de grafkerk van Keizer Otto I. Beide bouwwerken zie je al van ver boven de stad uittorenen.