Saksen begint steeds populairder te worden onder toeristen en dat is niet gek. De deelstaat heeft een boeiende geschiedenis, prachtige natuurgebieden en bruisende steden vol gezelligheid en cultuur. Als je door Saksen wandelt of fietst zal je al snel merken dat hier veel mooie paleizen en kastelen zijn gebouwd. Zo kun je een bezoekje brengen aan Jachtslot Moritzburg, Slot Colditz, paleis Pillnitz Dresden, de Vesting Königstein of een van de andere oude residenties van edelen. 

Uitdagende wandeltochten

Saksen is bijna net zo groot als de helft van Nederland. Je kunt je dus wel voorstellen dat de natuurgebieden in Saksen enorm groot zijn. In het Erzegebirge vind je bijvoorbeeld veel bossen en hoge bergen en in het noorden van Oberlausitz ligt een uitgestrekt merengebied. Het natuurpark Sächsische Schweiz met indrukwekkende rotsformaties en diepe kloven is een aanrader voor avontuurlijke wandelaars. Hier kun je wandelen over uitdagende bergpaden en je kunt er zelfs klimmen op speciale klimrotsen. Klauter naar de hogere gedeelten van het nationale park en geniet van een schitterend uitzicht. 

Speciale Saksische wijnen

Saksen heeft je ook een rijke wijncultuur te bieden. De Saksische wijnstreek is de meest noordoostelijk gelegen wijnstreek van heel Europa. Hier worden al 850 jaar lang druiven geteeld langs de Elbe om er wijn van te maken. Er worden ontzettend veel verschillende druivenrassen geteeld. Sommige druivenrassen zijn zeldzaam, zoals de Goldriesling die alleen nog in Saksen wordt geteeld. Het grootste deel van de wijnen uit deze regio worden ook alleen maar hier gedronken. Dresden, Leipzig en Chemnitz zijn de grote steden in deze regio. Dresden wordt wel eens ´Florence aan de Elbe´ genoemd, omdat hier talloze mooie gebouwen en kunstwerken zijn te vinden. Leipzig is een wat moderne stad waar je goed kunt winkelen en in Chemnitz vind je vooral sporen van de industrie die er vroeger plaatsvond. Drie totaal verschillende steden in één streek.