Saarland is de kleinste deelstaat van Duitsland, maar dat betekent niet dat de staat niks te bieden heeft. In Saarland kun je alle richtingen op wat wandelen en fietsen betreft. Gezinsvriendelijke tochtjes door de rivierdalen, grensoverschrijdende wandelingen of fietstochten naar Frankrijk en Luxemburg of juist een uitdagende route door de heuvels van de Hunrück. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Het landschap van Saarland bestaat voor een groot gedeelte uit prachtige ongerepte natuurgebieden met glooiende velden, vlaktes en met bossen begroeide heuvels. Deze gebieden worden afgewisseld met historische steden vol bruisende evenementen en gezelligheid en schilderachtige dorpjes. Het landschap wordt doorkruist door heldere beken en meren. 

Romeinse invloeden en barok

De stad Saarbrücken ligt vlakbij de grens met Frankrijk. Dwaal door de oude kronkelende steegjes van deze stad en geniet van lekker eten en een drankje bij een van de vele eethuisjes. Een groot deel van Saarbrücken is gebouwd in barokke stijl. Vooral op de Saarbrückenplatz, de Schloßplatz en de Ludwigplatz zie je deze invloeden terug. Ook is er veel Romeins erfgoed te vinden in Saarland. Breng zeker eens een bezoekje aan archeologiepark Villa Borg in Perl-Borg en de Villa Nennig in Perl-Nenning. Hier vind je bijvoorbeeld vloermozaïeken die stammen uit de 2e eeuw. 

Vlees van het spit en aardappelen

Goed eten is erg belangrijk voor de inwoners van Saarland. Als je typische gerechten uit deze streek wilt proberen ga je voor aan het spit geroosterd braadvlees of stevige aardappelgerechten. Of ga voor wat luxere gerechten in een van de vele restaurants. In Saarland vind je verscheidene restaurants met Michelinsterren. Culinaire genieters zullen zich hier dus zeker weten thuis voelen. Saarland is makkelijk te bereiken vanuit Nederland met de auto. Een perfecte regio voor een wandel- of fietsweekend. Na een weekend in deze mooie omgeving ben je weer helemaal ontspannen en klaar voor een nieuwe drukke week.