Het landschap van Rijnland-Palts is zo romantisch als het maar zijn kan. Uitgestrekte wijnhellingen, groene heuvels, prachtige dalen, romantische burchten en bruisende steden. Je vindt het hier allemaal. Dat typische fijne vakantiegevoel zal je al snel bekruipen als je je in deze omgeving rondwandelt of –fietst. Dat willen we toch allemaal?

Wandelen en fietsen tussen de wijnhellingen

Een groot deel van deze deelstaat bestaan uit wijnbouwgebieden: Pfalz, Rijn-Hessen, Nahe, Ahr, Moezel en Midden-Rijn. Wijnliefhebbers zijn hier dus absoluut aan het goede adres. Laat je rondleiden over een van de wijngaarden als je benieuwd bent hoe wijn precies gemaakt wordt, doe een wijnproeverij of koop de lekkerste wijnen bij de plaatselijke wijnboeren. De wijngaarden zijn vaak geplaatst op ontzettend steile hellingen. Het is ontzettend interessant om te zien hoe de druiven op deze hellingen geoogst worden. Zelfs als je niet van wijn houdt, zijn deze regio’s dus moeite van een bezoekje waard. Ook de goed onderhouden fietspaden die je langs de mooiste plekjes voeren, zijn een echt pluspunt in deze regio. Rijnland-Palts toont zich van zijn mooiste kant vanaf deze fietspaden. De wandeltrajecten in deze deelstaat bestaan uit zowel korte routes als langeafstandsroutes. Voor ieder wat wils. Sommige routes vergen wat klimwerk, maar daar krijg je prachtige panorama’s vanaf de top van de heuvels voor terug. 

Bruisende wijncultuur

Mainz is de bruisende hoofdstad van Rijnland-Palts. Deze stad is onder andere een universiteitsstad en vroeger was het een Romeinse stad. De wijncultuur is sterk ontwikkeld in Mainz. De bevolking van deze stad en de toeristen trekken ’s avonds naar massaal naar gezellige wijnlokalen en cafés om zich te goed te doen aan de heerlijke wijnen uit de omgeving en ieder jaar vindt er een grootschalige wijnmarkt plaats. Andere leuke steden om te bezoeken in deze regio zijn onder andere Koblenz, Kaiserslautern en Trier.