Toerisme Ruhr logo
Het Ruhrgebied ontwikkelt zich steeds meer tot een echte fietsmetropool. Je vindt er tegenwoordig al meer dan 1.200 kilometer aan fietspaden. Stap op je fiets en laat je meevoeren door rustige natuurgebieden, langs rivieren en kanalen, maar ook door bruisende steden. Onderweg kun je genieten van alle highlights van het Ruhrgebied. Wat dacht je bijvoorbeeld van de vele historische bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd of uit de tijd van de industrialisatie? Verder vind je in het Ruhrgebied het ene na het andere leuke plekje om neer te strijken voor een lekker hapje of een Duits biertje. Alles wat je nodig hebt voor urenlang fietsplezier.

Waar kun je fietsen in het Ruhrgebied?

Het Ruhrgebied is een mooie regio in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vol fietsmogelijkheden. Radrevier.ruhr helpt je op weg in dit gebied met een dicht netwerk van goed onderhouden fietspaden en verder wordt er beetje bij beetje gewerkt aan een knooppuntennetwerk. De routes van radrevier.ruhr brengen je naar de hoogtepunten van de metropool Ruhr over veilige en mooie paden, weg van het drukke verkeer. De paden van radrevier.ruhr beginnen dicht bij de grens met  Gelderland en Limburg. Vanuit Utrecht ben je binnen ongeveer 1.5 uur rijden in Duisburg, de stad langs de Ruhr die het dichtste in de buurt ligt van Nederland. Verder is het radrevier.ruhr ook goed toegankelijk met de trein en de bus. Als je de Duitse grens bent overgestoken bevind je je kortom sneller dan je denkt middenin het fietsgebied van radrevier.ruhr. 

De Römer-Lippe-Route

Dwars door het Ruhrgebied heen stroomt de Lippe, de langste rivier van Noordrijn-Westfalen. De Lippe heeft altijd al een stempel gedrukt op de gebieden en de bewoners van die gebieden langs haar oevers. De Romeinen zagen bijvoorbeeld al hoe bijzonder de Lippe is. In de omgeving van de Lippe kun je genieten van de Romeinse cultuur, waterbelevenissen en de Europese geschiedenis die allemaal verweven zijn met de Lippe.


De Römer-Lippe-Route neemt je mee op een prachtige meerdaagse tocht over de oevers van deze rivier. Maak een ontdekkingsreis langs de mooiste historische plekjes in de omgeving van de Lippe en ontdek oude Romeinse vindplaatsen en historische binnensteden in het Ruhrgebied. Deze route neemt je mee van het beginpunt in Detmold tot aan de eindbestemming in Xanten. Onderweg maak je kennis met vijf prachtige streken: het Teutoburgerwoud, het Sauerland, het Münsterland, de metropool Ruhr en de Beneden-Rijn. Er valt hier kortom genoeg te ontdekken voor dagenlang fietsplezier.Route-tip - Volg al fietsend de loop van de Lippe

Fietsroute 542345 - Römer-Lippe-Route
296,98 km

Römer-Lippe-Route

Fietsroute 542345 | Noord-Rijnland-Westfalen | Detmold | 296,98 km

Langs de oever van de Lippe, de langste rivier van Noordrijn-Westfalen, kun je heerlijk fietsen. Deze meerdaagse tocht neemt je mee door de prachtige omgeving van deze rivier. Laat je verleiden door het bewogen verleden van dit gebied en ga op een ontdekkingsreis van historisch formaat. De Lippe stroom door maar liefst vijf streken in de meest afwisselende deelstaten van Duitsland: het Teutoburgerwoud, het Sauerland, het Münsterland, de metropool Ruhr en de Beneden-Rijn. Stap snel op je fiets en verken al deze plekken.

Belevenissen langs de Lippe
De Lippe heeft altijd al een stempel gedrukt op de gebieden en de bewoners van de gebieden langs haar oevers. De Romeinen zagen bijvoorbeeld al hoe bijzonder de Lippe is. Op deze route kun je genieten van de Romeinse cultuur, waterbelevenissen en de Europese geschiedenis die allemaal verweven zijn met de Lippe. Het startpunt van de route ligt bij het Hermannsdenkmal in Detmold.

Mooie plekjes bezoeken
Volg de rivier van de bron tot aan de monding in de Rijn en maak kennis met spannende Romeinse vindplaatsen met groene gouwen en historische binnensteden tot aan de eindbestemming Xanten. Mooie plekjes waar je onderweg langskomt zijn onder andere de Paderbronnen en Lippemeer en de Romeinse Nederzetting Anreppen. Beleef de geschiedenis in een stroomversnelling langs de Lippe!

Dompel je onder in het Romeinse leven
Aan het einde van de route kom je uit bij het LVR-Archeologisch Park Xanten. Dit is het grootste archeologische openluchtmuseum van Duitsland. Het museum is gelegen op het terrein van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. Volg hier een rondleiding en dompel je helemaal onder in de wereld van de Romeinen. Je vindt hier verschillende paviljoens met elk hun eigen thema waarmee je meer te weten komt over een bepaald aspect van het Romeinse leven.

Deze route is onderverdeeld in 6 deeltrajecten van zo'n 50 kilometer. Volg een van deze mooie routes:


De 6 deeltrajecten van de Römer-Lippe-Route

De Römer-Lippe-Route is een meerdaagse fietstocht die is opgedeeld in 6 deeltrajecten van ongeveer 50 kilometer lang. Maak een dagtochtje op een deeltraject of verken de gehele route en laat je betoveren door omgeving van de Lippe.

De RuhrtalRadweg fietstocht

De RuhrtalRadweg neemt je mee langs de oevers van de Duitse rivier de Ruhr. Onderweg kun je zowel genieten van de mooie natuur als culturele bezienswaardigheden en bruisende steden. Wat wil je nog meer? Het startpunt van deze route ligt bij de berg Ruhrkopf in de buurt van Winterberg en vanuit hier fiets je helemaal naar Duisburg, waar de Ruhr uitmondt in de Rijn. Deze meerdaagse fietstocht leent zich perfect voor een kennismaking met het Ruhrgebied.

Het eerste gedeelte van de RuhrtalRadweg neemt je mee door uitgestrekte en glooiende natuurgebieden  van het Sauerland met bijzondere natuurtaferelen zoals de rotsformatie Bruchhauser Steine. In het Naturpark Arnsberger Wald kun je urenlang fietsen in alle rust. Als je wilt ontspannen ben je hier dus aan het juiste adres. Iets verder stroomafwaarts vind je de Ruhrmetropool met industrieel en cultureel erfgoed. Dit gebied stond vroeger volledig in het teken van de kolen- en staalindustrie, maar tegenwoordig vind je er bruisende steden vol gezelligheid.Route-tip - Ontdek de natuur en industrieel erfgoed langs de Ruhr

Fietsroute 543726 - De RuhrtalRadweg
233,56 km

De RuhrtalRadweg

Fietsroute 543726 | Noord-Rijnland-Westfalen | Winterberg | 233,56 km

Langs de oevers van de Duitse rivier de Ruhr word je verrast met een bijzondere combinatie van natuur en cultuur. Het grootste gedeelte van de tijd fiets je door prachtige bossen van het Sauerland, maar je komt ook door gezellige plaatsen en de hectische Ruhrmetropool met industrieel en cultureel erfgoed. Het beste van twee werelden.

Het Arnsberger Wald

Het startpunt van deze route ligt bij de berg Ruhrkopf in de buurt van Winterberg. Vanuit hier fiets je dwars door het Naturpark Arnsberger Wald. Dit natuurpark is een van de populairste recreatiegebieden in Noordrijn-Westfalen en het is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Duitsland. Geniet hier van het groene, middelhoge berglandschap met een aantal bronnen, kleine riviertjes en weelderige bossen. Dit gebied is zo groot dat je er urenlang kunt fietsen in alle rust. Eventjes helemaal weg van de hectiek van alledag en ontspannen. Onderweg kun je onder andere genieten van prachtige vergezichten vanuit de bergen.

Van natuur naar industriële cultuur

Verder stroomafwaarts fiets je de bewoonde wereld weer binnen. Je fietst onder andere door Dortmund, de grootste stad van het Ruhrgebied, maar ook door kleine plaatsjes zoals Wetter dat wordt omringd door groen. Je eindigt je tochtje uiteindelijk in het industriële Duisburg bij de haven. Kool en staal bepaalden eeuwenlang het gezicht van deze stad in de westelijke mijnstreek.

De Bruchhauser Steine
Een bijzondere bezienswaardigheid op de Ruhrtal radweg zijn de Bruchhauser Steine. Deze vier reusachtige rotsen liggen ten zuidoosten van Olsberg. Deze rotsen zijn gevormd door vulkanisch gesteente en ze steken hoog boven het bos uit. De hoogste rots is wel 92 meter hoog. Breng een bezoekje aan deze bijzondere rotsen en geniet van het betoverende uitzicht dat je hier tegenkomt.

Wil je ook andere routes ontdekken in het Ruhrgebied of wil je meer te weten komen over dit gebied? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:


EFRE
NRW