Hessen logo
Als je door Hessen wandelt of fietst lijkt het soms net alsof je in een andere, rustigere wereld terecht bent gekomen. De hectiek van alledag en drukke steden en wegen zijn er ver te zoeken. In plaats daarvan fiets en wandel je door sprookjesachtige landschappen met rustig kabbelende beekjes en ruisende bossen in alle tinten groen die je maar kunt bedenken. Meer dan 200 jaar geleden woonden de gebroeders Grimm in deze deelstaat. De plaatsen waar ze woonden en waar ze hun wereldberoemde sprookjes schreven vormen het decor van vele fiets- en wandelroutes in deze regio. Stof je fiets af of haal je wandelschoenen tevoorschijn en laat je betoveren door Hessen.

Kies voor natuur of cultuur

Hessen is een uitstekende plek voor prachtige tochten met je stalen ros. Het grote aantal fietspaden in deze deelstaat maakt het makkelijk om eropuit te trekken en op verkenning te gaan. Je fiets door idyllische rivierdalen en de heuvelketens van de Rhön, het Odenwald, de Vogelsberg en de Taunus. Of je nu met je gezin op pad wilt, van de natuur wilt genieten of een uitdagende fietsroute zoekt, in Hessen vind je zeker weten een route naar je smaak. Maar ook op wandelgebied is Hessen een goede keuze. Wandel door prachtige natuurgebieden of ga juist voor een route die je langs het rijke culturele erfgoed van Hessen meeneemt. Het is maar net waar jij voor kiest.

Sprookjesachtige steden

Ook de grote steden in Hessen zijn de moeite waard. De hoofdstad van de deelstaat is Wiesbaden, maar je kunt bijvoorbeeld ook een bezoekje brengen aan Frankfurt am Main, Kassel, Darmstadt of Offenbach am Main. Frankfurt am Main is de grootste stad van Hessen en je vindt er grote winkelstraten, gezellige terrasjes en restaurants, maar ook vele historische bezienswaardigheden zoals de Alte Nikolaikirche, de Dom van Frankfurt en de oude vakwerkhuizen.


Op de pedalen door Hessen

Ben jij een echte fietsliefhebber? En ontdek jij de natuur liever op de fiets? Dan is Hessen het ontdekken waard. Het grote aantal fietspaden maakt dat Hessen uitstekend is te verkennen met het stalen ros. Een heel netwerk van lange fietsroutes, opgeteld goed voor meer dan 3.300 km, verbindt idyllische rivierdalen met de heuvelketens van de Rhön, het Odenwald, de Vogelsberg en de Taunus. Er zijn negen lange fietsroutes, waar de in Hessen gelegen stukken van de fietspaden door het dal van de Eder, de Lahn, de Rijn, de Main en de Werra op aansluiten. En dan zijn er nog allerlei regionale routes, van noord tot zuid en van west naar oost. Het fietsen in de regio Hessen biedt fietsplezier voor natuurliefhebbers, gezinnen en sportievelingen die zijn of haar vrije tijd liever wat actiever doorbrengen. Voor ieder wat wils.

Fietsen in Hessen

fietsen img

wandel img

Ben jij meer een wandelliefhebber?

Dan is Hessen zeker de moeite waard. De gevarieerde wereld zoals je die in Hessen al wandelend doorkruist, brengt telkens weer nieuwe ontdekkingen. Diverse naar thema ingedeelde routes belichten het rijke culturele erfgoed. Voor het ondergaan van het natuurschoon zijn er weer andere wandelwegen, die overigens allemaal de strenge keurende blik van deskundigen hebben doorstaan. Odenwald, Spessart, Rhön, Vogelsberg, Taunus, Westerwald, Knüllgebirge, Habichtswald en Burgwald, het dal van de Lahn, de Werra en de Rijn - stuk voor stuk klinkende namen van door de natuur rijkbedeelde gebieden waar je als wandelaar op ontdekkingsreis kan gaan.

Wandelen in Hessen

Wandeltochten-app Hessen

De Wandeltochten-app Hessen geeft informatie over de Prädikats-paden en enkele cultuur- en pelgrimsroutes in Hessen. Compleet met wegbeschrijving, hoogteprofiel, foto's van de route en gegevens over de lengte, de moeilijkheidsgraad en de geschatte tijdsduur.

Download gratis de app

Fietsrouteplanner Hessen

De fietsrouteplanner maakt een fietstocht door het selecteren van start, bestemming en tussenstops of door te klikken op de kaart of door het invoeren van adressen, bezienswaardigheden of treinstations.

Plan je route in Hessen