Het licht glooiende landschap van Hamburg is perfect voor fiets- en wandeltochten die uitdagend zijn, maar niet té zwaar. Zo houd je genoeg tijd over om goed om je heen te kijken en de natuur te bewonderen. Onderweg kun je genieten van de vele meren, rivieren en de uitgestrekte bossen. De belangrijkste rivieren die zich een weg banen door deze deelstaat zijn de Elbe, de Billie en de Alster. 

Bootjes kijken in de haven

Hamburg is de belangrijkste havenstad van heel Duitsland en de stad straalt internationale charme uit. Vroeger was Hamburg een belangrijke Hanzestad en nog steeds is handel ontzettend belangrijk voor de stad. Het hart van de stad is gelegen in het handelsdistrict met mooie oude gebouwen. In dit deel van de stad zijn de grootste bedrijven gevestigd. Wandel door de oude binnenstad waar men vroeger handelde in koffie, thee en specerijen. Tegenwoordig kun je je er vergapen aan historische woonhuizen die teruggaan tot de 17e eeuw. Hafencity is het nieuwe stadscentrum van Hamburg en het is het ontdekken waard. Ook een rondvaart door de haven van Hamburg is altijd een goed idee. Je wordt hier rondgevaren tussen grote containerschepen, enorme oceaanstomers en luxueuze jachten in een van de grootste havens van Europa. Dat moet je eens meegemaakt hebben. Houd je liever vaste grond onder je voeten? Bekijk de bedrijvigheid dan vanaf de kade. Vooral de cruiseschepen die hier regelmatig aanmeren zijn indrukwekkend om te zien.  
Een bloemenzee langs de Elbe
Wil je even weg van de drukte van Hamburg? Wijk dan uit naar de rustige natuur rondom de stad. Langs de Elbe vind je verschillende  fruitteeltgebieden en natuurreservaten. In de lente veranderen de fruitteeltgebieden in een prachtige bloemenzee door de bloeiende fruitbomen. Ook het weidse ongerepte land en de uitgestrekte bossen rondom Hamburg zijn een goede plek om tot rust te komen.