Die Junge Donau logo
De Donau is bijna 3.000 kilometer lang. Daarmee is de rivier niet alleen de bekendste, maar ook de op een-na-langste rivier Europa. Vanaf de bron in het Zwarte Woud tot in het Beierse Passau stroomt de Donau door de prachtige landschappen van Zuid-Duitsland. Volg de rivier tegen de stroom in en ontdek buitengewone natuurverschijnselen en verrassende activiteiten op en langs de Donau. Je maakt hier een ware tijdreis naar de 'bron van Europa' langs allerlei oeroude cultuurhistorische vindplaatsen van de mensheid. Ook kom je langs historische steden met bijzondere bezienswaardigheden. 
Leer de Donau kennen

Ontdek talrijke culturele hoogtepunten van de residentiestad Donaueschingen en verken het brongebied van de Donau tijdens een heerlijke fietstocht op de e-bike. Maak hierbij niet alleen kennis met de vakantieplaats Hüfingen en de Zähringer-stad Bräunlingen, maar ook met de landschappelijke bijzonderheden van de dorpen in de omgeving.
Wat ontdek je onderweg?

Ingolstadt Neues Schloß

Ingolstadt is het kloppende hart van Beieren. De stad kent een indrukwekkende geschiedenis, heeft veel bijzondere moderne kunst en wordt gekenmerkt door de typisch Beierse gastvrijheid. De stad is rijk aan prachtige monumenten en imposante bouwwerken uit lang vervlogen tijden. Ingolstadt was destijds de residentie van Beierse hertogen en een universiteits- en vestingstad. Daarnaast zijn er tal van ultramoderne recreatievoorzieningen. Bovendien is hier 500 jaar geleden het Beierse 'Reinheitsgebot' (zuiverheidsgebod) voor bier afgekondigd.

Meer informatie

Klooster

Weltenburg

Een van de highlights langs de Donau-fietsroute is het natuurreservaat 'Weltenburger Enge'. Klooster Weltenburg is gelegen aan de doorbraak van de Donau. Het klooster heeft een brouwerij en is de moeite van het bezichtigen meer dan waard. Meteen achter klooster Weltenburg verandert het rivierlandschap. Over een afstand van 4,5 kilometer slingert de Donau tussen de tot wel 70 meter hoge rotswanden van de 'Weltenburger Enge' door. In 1978 heeft de Raad van Europa het Europees diploma toegekend aan het gelijknamige natuurreservaat ‘Weltenburger Enge'. Het is daarmee het eerste natuurreservaat in Beieren met deze bijzondere status. Het diploma is een erkenning voor de grote landelijke betekenis van dit gebied.

Meer informatie

Regensburg & omgeving

Ontdek de Donau rondom de Unesco-Werelderfgoedstad Regensburg. District Regensburg ligt aan de noordelijke knik van de Donau. Dit gebied is fascinerend vanwege de grote verscheidenheid aan landschappen met rivierdalen, de grote hoeveelheid culturele monumenten, kasteelruïnes en de kleine, maar prachtige wijnbouwstreek. Midden in het schitterende gebied ligt de UNESCO-wereldcultuurerfgoedstad Regensburg.

Meer informatie