Brandenburg omsluit de metropool Berlijn volledig. Berlijn mag dan een groene stad zijn, maar dat is niets vergeleken met de groene oase vol rust en ruimte die Brandenburg heet. Het landschap van de deelstaat bestaat uit uitgestrekte natuurgebieden met prachtige vergezichten, cultureel werelderfgoed en talloze meren en rivieren. Echt natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze rustige regio. Ongeveer een derde van de deelstaat bestaat uit beschermde natuurgebieden: het Nationaal Park Unteres Odertal, drie biosfeerreservaten en elf natuurreservaten. Geniet hier van de ongerepte landschappen. Houd je wel van een tochtje over het water? Verken dan met een kano de smalle stroompjes van het Spreewald. 

De voormalige residentie van Pruisen

Potsdam is de hoofdstad van Brandenburg. Deze stad staat voornamelijk bekend als de voormalige residentie van Pruisen. De stad is dan ook rijk aan historisch erfgoed zoals oude paleizen en parken. Driehonderd jaar geleden lieten de Pruisische koningen hier de meest prachtige verblijfplaatsen bouwen. Tegenwoordig kun je al deze historische monumenten en de bijbehorende parken bekijken in deze stad. Potsdam leent zich goed voor een stadswandeling met als startpunt de Alter Markt. Vanuit daar kun je een bezoekje brengen aan het Haus der Brandenburg-Preußischen  Geschichte dat is gevestigd in het voormalige koetshuis. Vervolgens kun je langs alle andere bezienswaardigheden in de stad wandelen. Een tochtje met een van de oude stoomboten van de witte vloot is ook een aanrader in Potsdam. Zo zie je de stad eens van de andere kant. 

Eindeloos fietsen en wandelen

Het barst van de mooie wandeltochten in Brandenburg in een van de vele mooie natuurgebieden. Of wat dacht je van de ruim 7000 kilometer aan fietspaden die dwars door de regio lopen. Je fietst hier langs de rivieren Havel, Oder en Spree en je kunt naar de grens met Polen of tot aan Kopenhagen fietsen. Geniet onderweg van de vele kastelen en herenhuizen in het landschap.