Dagje uit Tips

Fietsroute

Fietsroute 140596 - Warffum, Uithuizen en Usquert
33,09 km

Fietsroute 140596 | Groningen |Warffum | 33,09 km

Warffum is een heel oud dorp, met een geschiedenis die teruggaat tot de zesde eeuw voor Christus. Het dorp lag toen nog pal aan de kust. De eerste bewoners waren boeren die zich vestigden op de grote, hoge kwelderwal. Om zich voldoende te beschermen tegen gevaar van de zee verhoogden de vroege Warffumers hun woonplaatsen. Er ontstonden kunstmatige heuvels, opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. Een aantal van deze wierden werd met elkaar verbonden. Zo ontstond het wierdedorp Warffum, omringd door een krans van huiswierden. Qua omvang en hoogte is Warffum een van de grootste wierdedorpen van Nederland. Pas rond 1200 werden in dit gebied de eerste dijken aangelegd.

In Warffum werd ook al vroeg recht gesproken. Warf is een oud Fries woord voor een volksvergadering waar recht werd gesproken. Een andere verklaring voor de plaatsnaam Warffum is warf in de betekenis van hoogte of verhoging en um als heem of woonplaats. In het geval van Warffum is ook een combinatie van beide verklaringen mogelijk: een verhoogde plaats waar recht wordt gesproken.

Al in de 11e eeuw werd hier de eerste kerk gebouwd, maar de huidige kerktoren van Warffum dateert van 1638. Deze ongeveer 45 meter hoge toren met een windvaan in de vorm van een zeepaard is een belangrijk herkenningsteken. De pastoor die in de Weem of pastorieboerderij woonde, was een belangrijk persoon in het dorp. De middeleeuwse Weem van Warffum – nu Pastorieweg 24 – is bewaard gebleven en fraai gerestaureerd.

Je volgt de dijk ten noorden van Warffum een heel eind langs de Waddenzee, op weg naar Uithuizen. Eerst kom je nog door de Noordpolder met het vissershaventje van Noordpolderzijl. De schepen die hier hun thuishaven hebben, hebben als de lettercode UQ van Usquert. Het zijn garnalenvissers, maar tot het verbod in 1962 werd er ook zeehondenjacht bedreven vanuit Noordpolderzijl.

Uithuizen is met 5.600 inwoners de grootste kern van de regio. Het dorp is ontstaan op een kwelderwal en lange tijd was de bebouwing geconcentreerd rond de hoofdweg en de haven. In de loop der eeuwen nam de bebouwing toe en kreeg het dorp aaneengesloten bebouwing met een stedelijk karakter.

Het dorp trekt jaarlijks vele bezoekers, mede dankzij de prachtige Menkemaborg, waar je op de fiets langskomt. Deze borg uit de zeventiende/achttiende eeuw is geheel ingericht in de stijl van die tijd. Bij de borg ligt een prachtige tuin, die ook in oude stijl is hersteld. De borg trekt jaarlijks vele bezoekers.

Neem ook een kijkje in Uithuizen zelf, je vindt er wel een viertal kerken. In het centrum staat de Jacobikerk, die dateert uit de dertiende eeuw. Het orgel uit circa 1700 is van de wereldberoemde orgelbouwer Arp Schnitger. Het is een van de meest origineel bewaard gebleven instrumenten van zijn oeuvre. De verbondenheid van de Jacobikerk met de Menkemaborg komt onder andere tot uiting in het zeer rijk gesneden kerkinterieur met preekstoel en herenbank. Als je de Jacobikerk wilt bezichtigen, moet je even contact opnemen met de VVV.

Een andere leuke bezienswaardigheid hier is Tuin de Winter, aangelegd in een romantische Engelse stijl. In de vijver zwemmen eenden, de oevers zijn voorzien van een weelderige beplanting. Lopend door de tuin kom je bijzondere bomen en heesters tegen, vaste plantenborders, pergola’s met rozen en clematissen en staan er overal vele soorten fuchsia’s en diverse kuipplanten. De tuin is 5000 vierkante meter groot en daarom heb je wel even de tijd nodig om alles te kunnen bekijken. Neem een kijkje op de site om te zien wanneer de tuin geopend is voor bezoekers.

Al snel fiets je Usquert binnen met zijn mooie Protestantse Kerk. De oorsprong van dit zaalkerkje ligt in de middeleeuwen. De oude gewelven zijn vervangen door houten, gestucte tongewelven. Op de oostwand zijn restanten muurschilderingen uit de late middeleeuwen zichtbaar. Maria en Petrus zijn te herkennen in een fragment uit het Laatste Oordeel. Een modern kunstwerk aan de noordkant van de kerk vertelt het verhaal van Liudger en Bernlef.

Ook het voormalige Raadhuis van Usquert is een kijkje waard, deze werd in 1930 gebouwd door Berlage. Het heeft een toren met twee klokken. Er gaat een mooi verhaal over de bouw van de toren. Tijdens de bouw bleken de vormen van de toren niet aan de esthetische verwachtingen te voldoen. Dit probleem werd opgelost door de toren iets hoger te maken. De meerkosten werden door de aannemer begroot op fl. 1200,-. De Raad van de gemeente Usquert was niet bereid deze meerkosten te betalen, waarop Berlage dit bedrag uit eigen portemonnee beschikbaar stelde!

Wandelroute

Wandelroute 630618 - Wandelen door de prachtige omgeving van Achterberg
13,15 km

Wandelroute 630618 | Utrecht |Rhenen | 13,15 km

In de omgeving van Achterberg kun je prachtig wandelen door het voormalige veengebied. Je vindt er natuurschoon, rust en een bijzonder gebouw: Kasteel Heimerstein.

De Grift
De route start bij Brood- en banketbakkerij Huibers. Je kunt hier even een koffie met iets lekkers nuttigen, voordat je op pad gaat. Vanuit het dorp wandel je het buitengebied in met zijn weidse polders. Je ervaart hier meteen een verfrissende rust, net als langs de oevers van De Grift: een kanaal dat in 1480 werd gegraven om het afgestoken turf vanuit Veenendaal naar de Rijn te vervoeren.

Utrechtse Heuvelrug
De Grift volgt deels de loop van een vroeger veenriviertje, zodat hij heerlijk kronkelt. Aan de oevers groeien vele knotwilgen. Vanaf het pad kijk je uit over vogelrijke weilanden, in de verte zie je de bossen van de Utrechtse Heuvelrug liggen. Aan de voet van de Grebbeberg ligt Kasteel Heimerstein. De oorspronkelijke burcht werd tijdens de Slag om de Grebbeberg in 1940 compleet vernietigd. In 1946 is het kasteel weer opgebouwd, zij het niet in oude stijl.

Tips voor een dagje uit

Pauze tips

Bed & breakfast en Groepsaccommodatie De Ziel

Bed & Breakfast

Bed & breakfast en Groepsaccommodatie De Ziel

Deventerdijk 5
7478 RR Diepenheim
Overijssel
bed

Stayokay Texel

Hotel

Stayokay Texel

Haffelderweg 29
1791 AS Den Burg
Noord-Holland
hotel

Restaurant De Beren Leerdam

Restaurant

Restaurant De Beren Leerdam

restaurant

Eetcafé aan de Grens

Fietscafe

Eetcafé aan de Grens

Bosstraat 126A
6071 PZ Swalmen
Limburg
coffee