Dagje uit Tips

Fietsroute

Fietsroute 846247 - Fietsroute door de Alblasserwaard
47,84 km

Fietsroute 846247 | Zuid-Holland |Brandwijk | 47,84 km

In de Alblasserwaard geniet je van een route door een weids polderlandschap dat bezaaid ligt met mooie oude dorpjes. Stap op de fiets en ervaar de charme van deze regio.

Oude molens
Bij Café de Boerenklaas geniet je van een terrasje aan het water, voordat je naar Bleskensgraaf rijdt. Wat je meteen op zal vallen: de vele mooie oude boerderijen en kerkjes die hier langs de dijk liggen. Ook aan historische molens is in deze regio geen gebrek. Je passeert bijvoorbeeld de Vriendschap, een voormalige korenmolen uit 1890. Verderop aan de Alblas staat de Kooijwijkse Molen, een poldermolen uit 1866.

Vesting Nieuwpoort
Midden in de polders kun je lekker uitwaaien, terwijl je langs het water en de uitgestrekte graslanden rijdt. Net voor Streefkerk zie je in de velden weer enkele oude molens staan. Over de dijk langs de Lek is het lekker kilometers maken door een authentiek Hollands landschap. Je passeert de Liefde, een korenmolen uit 1893. Verderop kom je door Nieuwpoort, een vestingstadje waar je vele rijksmonumenten kunt spotten. Door het pittoreske Goudriaan rij je terug naar Café de Boerenklaas.

Wandelroute

Wandelroute 837671 - De Hoge Vijvers en het Zwartven
9,08 km

Wandelroute 837671 | Noord-Brabant |Hooge Mierde | 9,08 km

In het grensgebied bij het Brabantse Hooge Mierde is het prachtig wandelen. Deze route neemt je mee door de Hoge Vijvers en de Turnhoutse Heide.

Turnhoutse Heide
Bij Boerenterras en Boerderijwinkel Brabantse Hei geniet je van gezellig terrasje, zodat je vol energie en goede moed op pad gaat. Over lommerrijke weggetjes loop je door de landerijen. Tussen de bomen door kijk je uit over weilanden en akkers, ook zie je enkele fraaie oude boerderijen. Na een tijdje loop je de Turnhoutse Heide door. In dit natuurgebied zie je naaldbomen en heideveldjes. Ook kom je langs het Zwartven, een mooi plekje.

Hoge Vijvers
Vervolgens steek je de grens over en loop je de Hoge Vijvers binnen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, tref je hier geen vijvers aan. Dit natuurgebied bestaat uit een mozaïek van weilanden, akkertjes en naaldhoutbomen. Ook kun je er plantjes zien als grondster, duizendguldenkruid, tandjesgras en mannetjesereprijs. Terwijl je over kronkelende bospaadjes wandelt, geniet je van de frisse boslucht en de stilte. Wat een leuke wandelroute!

Tips voor een dagje uit

Pauze tips

Bed & Breakfast Erve Fakkert

Bed & Breakfast

Bed & Breakfast Erve Fakkert

Everlostraat 3
7596 MP Rossum
Overijssel
bed

Hotel Kogerstaete

Hotel

Hotel Kogerstaete

Dorpsstraat 230
1796 CH De Koog
Noord-Holland
hotel

De Helden van Kien

Restaurant

De Helden van Kien

Bremhorst 1
5491 LR Sint-Oedenrode
Noord-Brabant
restaurant

Bistro Het Zwarte Schaar

Fietscafe

Bistro Het Zwarte Schaar

coffee