Dagje uit Tips

Fietsroute

Fietsroute 977532 - Afwisseling troef: Merode bossen en Demervallei
41,62 km

Fietsroute 977532 | Antwerpen |Herentals | 41,62 km

Door een landelijk gebied fiets je langs de eeuwenoude bossen van de Merode naar de Demervallei en weer terug het bos in. Een heerlijk gevarieerde route!

Merode
De route gaat van start met een kop koffie bij Domein De Schuur, een camping in de Antwerpse Kempen. De gezellige taverne ligt pal aan het fietsknooppuntennetwerk en het terras kijkt mooi uit over het dierenpark. Je maakt een mooie landelijke slinger om Herenthout heen, naar het Domein De Merode. In dit oude bos zie je vooral naaldhout. In sommige delen overheersen loofbomen als eiken, beuken en berken.

Demervallei
Hoe anders is de Demervallei. Als een blauwgroen lint slingert deze vallei zich door het Kempische landschap. Je treft er moerassen, broekbossen, rietvelden en vochtige weilanden. De beek leidt je langzaamaan terug richting de bossen: langs de rand van de Assenbossen en het bosland onder Noorderwijk fiets je naar het startpunt. Wat een afwisselende route! Terug bij af gaan wafels, pannenkoeken of een van de andere versbereide gerechten er vast wel in…!

Wandelroute

Wandelroute 558912 - Tweedaagse Kempische wandeltocht: deel 2
11,79 km

Wandelroute 558912 | Noord-Brabant |Hilvarenbeek | 11,79 km

Hilvarenbeek is een mooi oud dorp dat je prima te voet kunt ontdekken. In het buitengebied wandel je door Landgoed Annanina’s Rust, het Diessens Broek en langs de Leemputten. Met route 558910 kun je deel 1 van deze route door de Kempen lopen!

Diessens Broek
Vanuit hartje Hilvarenbeek wandel je al snel het eerste natuurgebied van je route binnen: Annanina’s Rust. Dit mooie landgoed werd in 1899 gesticht door een lokale notaris. Hij vernoemde het landgoed naar zijn Russische maîtresse die een huisje op het landgoed bewoonde. Verderop loop je langs het Diessens Broek, een vochtig dal langs het beekje de Reusel. Dit natuurgebied is hét weidevogelgebied van Midden-Brabant.

Leemputten
In Diessen zie je enkele fraaie oude boerderijen, ook kom je langs de mooie vijftiende-eeuwse Sint-Willibrorduskerk. Je wandelt langs de Leemputten. Hier werd ooit leem afgegraven om bakstenen van te bakken. Nu loop je er door een kleinschalig landschap van vochtig bos, struweel en natte graslanden. In Hilvarenbeek kun je de historische Vrijthof bewonderen. Aan dit mooie plein pak je daarna een terrasje bij Hotel-Restaurant Herberg St. Petrus.

Tips voor een dagje uit

Pauze tips

Hotel Zierikzee

Bed & Breakfast

Hotel Zierikzee

Driekoningenlaan 7
4301 HK Zierikzee
Zeeland
bed

Even Buiten

Hotel

Even Buiten

Zandstraat 9
4328LM Burgh-Haamstede
Zeeland
hotel

Restaurant Loef

Restaurant

Restaurant Loef

Deltahaven 69
3251 LC Stellendam
Zuid-Holland
restaurant

Parkpaviljoen Laarbeek

Fietscafe

Parkpaviljoen Laarbeek

Parklaan 3
5741 EZ Beek en Donk
Noord-Brabant
coffee