Dagje uit Tips

Fietsroute

Fietsroute 747476 - Zuiderzeeroute etappe 1: van Enkhuizen naar Workum
91,55 km

Fietsroute 747476 | Noord-Holland |Enkhuizen | 91,55 km

Deze eerste etappe van de Zuiderzeeroute neemt je mee langs het bovenste gedeelte van het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Een groot gedeelte van deze route neemt je mee over de Afsluitdijk van het puntje van Noord-Holland naar Friesland. Kilometerslang uitwaaien gegarandeerd!

Fietsen langs het water
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vormt het startpunt van deze route. Neem een kijkje in dit museum voordat je op je fiets stapt om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Zuiderzee. Zo kom je alvast meer te weten over het water dat constant aan je zijde is op de gehele Zuiderzeeroute. Vanuit Enkhuizen fiets je langs het water naar Medemblik en Den Oever. Bewonder onderweg de spierwitte Vuurtoren De Ven, Kasteel Radboud uit 1288 en Vuurtoren van Den Oever. Vanuit Den Oever fiets je ruim 30 kilometer over de Afsluitdijk met prachtige vergezichten over het water. Deze dijk sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee en de dam beschermt Nederland tegen overstromingen.

Hotel Restaurant De Gulden Leeuw

Eenmaal aangekomen in Friesland rijd je langs het water naar de plaatsjes Makkum, Gaast en Ferwoude. Je eindigt je tocht uiteindelijk in Workum bij Hotel Restaurant De Gulden Leeuw. Hier kun je genieten van een welverdiend hapje en een drankje of ga voor een comfortabele overnachting.

De Afsluitdijk
De imposante Afsluitdijk waar je overheen fietst werd aangelegd tussen 1927 en 1932. Aan beide kanten van de Afsluitdijk liggen sluizen voor de scheepvaart. Blijf hier dus zeker eventjes kijken als je van grote schepen houdt. Langs de weg op de Afsluitdijk ligt een fietspad waar je heerlijk ontspannen overheen kunt fietsen.

Wil je de Zuiderzeeroute verder verkennen? Bekijk hier dan etappe 2 van de route.
Lees hier meer over de fiets- en wandelprovincies Noord-Holland en Friesland.

Wandelroute

Wandelroute 339527 - Lopen langs de Linde
13,84 km

Wandelroute 339527 | Overijssel |Ossenzijl | 13,84 km

Op de grens van Overijssel en Friesland ligt een prachtig uitgestrekt en waterrijk landschap met eeuwenoude dorpjes. Wat op een woest oerlandschap lijkt, is wel degelijk door mensen geschapen.

Unieke driewegsluis
Al snel verschijnt het eeuwenoude dorpje Oldemarkt aan de horizon. Aan het Marktplein loop je langs de indrukwekkende Hervormde Kerk die oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw dateert. Als je de Hoofdstraat eerst een stukje naar rechts inloopt, zie je de Sint Willibrorduskerk en daarna een prachtig monumentaal zeventiende-eeuws woonhuis met trapgevels. Vervolgens stap je tussen de weilanden naar een van de weinige driewegsluizen in Nederland: hij verbindt De Linde met de Helomavaart.

Rottige Meente
Je wandelt langs de Linde, een riviertje dat op dit deel de grens vormt tussen Overijssel en Friesland. Aan je rechterhand ligt De Rottige Meente, een natuurreservaat dat is ontstaan door de turfwinning in de negentiende en twintigste eeuw. Je ziet hier een mozaïek van water en land, riet en bloeiende graslanden. In de Rottige Meente leven otters die vanuit de nabijgelegen Weerribben zijn komen aanzwemmen. De route eindigt bij Recreatiecentrum de Kluft, een heerlijk plekje om in De Weerribben (een van Nederlands mooiste natuurgebieden) te logeren.

Wil je nog meer van De Weerribben en de waterrijke omgeving van Ossenzijl genieten? Fiets dan de routes 138773 en 138771.

Tips voor een dagje uit

Pauze tips

Bed & breakfast en Groepsaccommodatie De Ziel

Bed & Breakfast

Bed & breakfast en Groepsaccommodatie De Ziel

Deventerdijk 5
7478 RR Diepenheim
Overijssel
bed

Van der Valk-Nieuwerkerk

Hotel

Van der Valk-Nieuwerkerk

Parallelweg-Zuid 185
2914 LE Nieuwerkerk aan den IJssel
Zuid-Holland
hotel

Eeterij de Schalkse

Restaurant

Eeterij de Schalkse

Ossenmarkt 12a
1381 LX Weesp
Noord-Holland
restaurant

Grand Café Restaurant De Drie Reeën

Fietscafe

Grand Café Restaurant De Drie Reeën

Reeweg 3
5721 PD Asten
Noord-Brabant
coffee