Dagje uit Tips

Fietsroute

Fietsroute 327335 - Fietsen door de hotspots Volendam en Marken
48,38 km

Fietsroute 327335 | Noord-Holland |Volendam | 48,38 km

Deze op en top Hollandse route door Waterland en langs Volendam en Marken laat je Nederland zien zoals de toerist het ziet. Zaanse huisjes, klederdracht, molens, bruggetjes en watertjes zijn de ingrediënten voor een fietstocht nog Hollandser dan de klomp.

Authentiek Marken
Je startpunt is de aanlegsteiger van de Volendam Marken Express aan de Haven in Volendam. Hier neem je de veerdienst – al 80 jaar een begrip - naar Marken. In het dorp waan je je zomaar in de vorige eeuw. Met bewoners in klederdracht, houten huizen op palen en terpen en smalle steegjes waarnaast de kleding op palen in de tuin te drogen hangt. Adembenemend mooi is de vuurtoren, het Paard van Marken, eenzaam op de oostpunt van het eiland. Sinds 1957 is Marken via een dijk pas aangesloten op het vasteland. Zo verlaat je het eiland dan ook weer.

Welvarend waterland
Op het vasteland fiets je door de gemeente Waterland die haar naam echt eer aan doet. Sloten en slootjes, vaartjes en watergangen, zover het oog rijkt. Het is van ouds laagveen dat is ontgonnen tot landbouwgrond. Omringd door weilanden lijkt Broek in Waterland een echt boerendorp. Toch is het oorspronkelijk een schippersdorp, waar veel reders, kapiteins en rijke kooplieden in de zeventiende en achttiende eeuw kwamen wonen. Hun rijkdom maakte Broek in Waterland één van de meest welvarende dorpen van Waterland. In een aantal monumentale panden die te herkennen zijn aan de pastelkleuren, is het luxe originele interieur nog steeds te bewonderen.

Edam/Volendam
Het laatste deel van de fietstocht gaat dwars door Edam en Volendam. Toeristische hotspots om even lekker van te genieten. Edam met zijn pittoreske geveltjes langs de grachten wordt ook wel ‘klein-Amsterdam’ genoemd. Leuk is ook de folkloristische kaasmarkt die iedere woensdag in juli en augustus wordt gehouden. De Zuidpoldermolen is in 1670 gebouwd om de Zuidpolder te bemalen. Volendam is een echte vissersplaats waar ook nog eens een kenmerkend dialect wordt gesproken. Het gebied rond de haven is bijzonder sfeervol, je vindt er viswinkeltjes en vooral heel veel toeristische prullaria. Als het even meezit, loop je misschien wel één van de vertolkers van de ‘palingsound’ tegen het lijf. Bij de Haven start ook fietsroute 181326 die langs Monnickendam gaat.

Wandelroute

Wandelroute 554443 - Wandelen door Bronkhorst en omgeving
12,80 km

Wandelroute 554443 | Gelderland |Bronckhorst | 12,80 km

Bronkhorst laat zich prima te voet verkennen. Zeker omdat het één van de kleinste stadjes van Nederland is. Door het mooie buitengebied wandel je naar Huis Baak.

Pittoresk Bronkhorst
Bronkhorst is in de jaren zestig gerestaureerd en teruggebracht in zijn oorspronkelijke middeleeuwse staat. Als je hier rondloopt, lijkt het net alsof je in een tijdmachine bent gestapt! Laad de batterij van je camera of smartphone dus goed op. De Kapelkerk stamt nog uit de vijftiende eeuw. Net buiten het stadje kom je langs de Bronkhorster Molen. Deze korenmolen dateert uit 1844.

Huis Baak
In het buitengebied is het rustig wandelen. Een mooie gelegenheid om even bij te kletsen met familie en vrienden. Net buiten Baak kom je langs Huis Baak. De buitenplaats dateert oorspronkelijk uit de dertiende eeuw en was destijds in handen van de graven van Gelre. In de achttiende en negentiende eeuw is het huis herbouwd en uitgebreid. De route eindigt in stijl: bij Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst, een gezellige én historierijke locatie.

Tips voor een dagje uit

Pauze tips

B&B De Rheezer Kamer Thee- en Koffiehuis

Bed & Breakfast

B&B De Rheezer Kamer Thee- en Koffiehuis

Rheezerbrink 5
7794 RG Rheeze
Overijssel
bed

Postillion Hotel Utrecht Bunnik

Hotel

Postillion Hotel Utrecht Bunnik

hotel

Bij Elles

Restaurant

Bij Elles

Nieuwstraat 40
3241 CL Middelharnis
Zuid-Holland
restaurant

Bistro In Petto

Fietscafe

Bistro In Petto

Waaldijk 1
5328 EZ Rossum
Gelderland
coffee