Waals-Brabant is de jongste en ook de kleinste provincie van heel België. De provincie ontstond in 1995 toen de provincie Brabant langs de taalgrens werd opgesplitst in een Vlaams deel, een Waals deel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Waver is de hoofdstad van Waals-Brabant. Hier vind je historische gebouwen zoals de Karmelietenkerk waar het stadshuis van Waver in gevestigd is.

Uitgestrekte parken en tuinen

De natuur in Waals-Brabant bestaat uit natuurreservaten en prachtig aangelegde parken en tuinen. Wandel of fiets bijvoorbeeld door het natuurreservaat van ‘La Grande Chaussée’, een natuurgebied dat slecht enkele meters van de brouwerij van Mont-Saint-Guibert verwijderd ligt. Vroeger werd er in deze brouwerij de beroemde Vieux-Temps gebrouwen en later werd er overgegaan op het brouwen van Leffe, maar twintig jaar geleden sloot de brouwerij haar deuren. Het natuurgebied staat vol met zomereiken, esdoorns, populieren, wilde kersenbomen, essen en gladde iepen. Of wat dacht je van het Gewestelijk domein Solvay in la Hulpe? Dit park is één van de mooiste plekken van heel Waals-Brabant om te wandelen. Je loopt hier tussen grasperken, bossen, verschillende soorten bomen en grote groepen rododendrons. De bijnaam van het park is niet voor niets ‘het park met de 1000 rododendrons’. Dit mooie bomenpark  met beboste heuvels en vijvers ligt aan de rand van Brussel. Je vindt er ook het Kasteel van Béthune uit 1842 en een Franse tuin met decoratieve beelden. De regio Brabants-Haspengouw is ook prachtig voor wandelaars en fietsers. Het landschap bestaat uit rijke landbouwgronden en kleine dorpjes met Romaanse kerkjes en vierkantshoeven.

De Abdij van Villers-la-Ville

Een echte toeristentrekpleister in Waals-Brabant is de Abdij van Villers-la-Ville. Deze abdij werd gesticht in 1146, maar tegenwoordig zijn er alleen nog ruïnes van over. Bekijk het grote klooster en de overblijfselen van alle gebouwen eromheen. Deze gebouwen waren bedoeld als gebedshuizen, maar bijvoorbeeld ook om handenarbeid te verrichten.