De provincie Luxemburg bestaat uit gevarieerde landschappen. In het zuiden kom je door Belgisch-Lotharingen, in het centrum van Luxemburg vind je de Ardennen en in het noorden is de Famenne gelegen. Deze gebieden verschillen als dag en nacht van elkaar. Zo lijkt het in Lotharingen wel alsof je in Frankrijk bent beland. De huizen zien hier namelijk precies hetzelfde uit als aan de overkant van de Franse grens. De grote tuinen achter de huizen eindigen vaak in een boomgaard. Meer naar het noorden toe verandert de kleur van de huizen van okergeel en beige naar donkergrijs en bruin.

Betoverende natuur

In de Ardennen in Luxemburg vind je steden met een boeiend verleden. Het stadje Saint-Hubert is al eeuwenlang een tussenstop voor pelgrims en in Bastogne, Houffalize, Vielsalm en La Roche zie je nog sporen van de oorlog terug. Deze steden liggen tussen de golvende plateaus van de Ardennen. Het landschap bestaat uit enorme beboste gebieden en diepe valleien waar rivieren zoals de Ourthe doorheen stromen. Als je hier gaat wandelen of fietsen word je getrakteerd op de mooiste uitzichten. De Ardennen zijn kortom betoverend mooi. Maar ook in het Noorden van Luxemburg vind je mooie bezienswaardigheden. De Famenne is een klein geologisch strookje dat enkele pareltjes herbergt. Verken bijvoorbeeld het stadje Marche-en-Famenne en geniet van de gastvrije sfeer die hier hangt.

De oudste stad van België

De stad Aarlen vormt de hoofdstad van Belgisch-Luxemburg. Samen met Tongeren en Doornik wordt dit beschouwd als de oudste stad van België. Nog voor de Romeinse verovering stond hier al een Keltische nederzetting. Aarlen heeft dus een lange geschiedenis en het staat vol met oude kerken en andere bezienswaardigheden. Het typische drankje van Aarlen is Maitrank. Dit aperitief wordt gemaakt van het plantje Lievevrouwebedstro, dat veel voorkomt in deze regio. Dit plantje is ook het logo van Aarlen en de omgeving.