De Waalse provincie Henegouwen (In het Frans: Hainaut) bestaat uit verschillende streken met uiteenlopende landschappen: heuvels, bossen, natuurparken, tuinen met meren. Je vindt het hier allemaal. Een deel van de provincie ligt op het Plateau van Henegouwen. Dit plateau ligt op zo’n 50 tot 200 meter boven de zeespiegel. Hier zijn enkele scheepsliften aangelegd om de schepen het plateau over te kunnen helpen.

Waterpret in Henegouwen

Henegouwen is een groene provincie met veel water. Vele bevaarbare waterwegen kronkelen door de provincie heen. Ook in het beschermde natuurgebied van de meren van de l’Eau d’Heure is water alom aanwezig. Je vindt hier zo’n 70 kilometer oevers en 600 hectare meren. Daarnaast vind je hier ook enorme uitgestrekte weides en grote bossen. Ben je avontuurlijk ingesteld? Ga hier dan een middagje kanoën, kajakken of waag jezelf aan een klimpartij in het klimpark tussen de bomen. In het oosten van de provincie Henegouwen vind je allerlei bezienswaardigheden zoals het Kasteel van Beloeil en het Kasteel van de Prinsen van Chimay. Daarnaast vind je er ook mooie natuurgebieden zoals het arboretum van monceau-sur-sambre. In dit gebied kun je de belangrijkste boomsoorten uit de streek bekijken.

Echte levensgenieters

De inwoners van Henegouwen staan bekend als echte levensgenieters. Ze houden van lekker eten en dan vooral gerechten met streekproducten. In de drie grote kunst- en cultuursteden Bergen, Doornik en Charleroi vind je dan ook vele restaurants. Van een laagdrempelige brasserie tot gastronomie, je vindt het hier allemaal. Proef ook een van de lekkere Belgische speciaalbiertjes met een paar blokjes smaakvolle kaas. Ook de evenementen in de Henegouwen zijn de moeite waard. Deze provincie staat namelijk bekend om de spectaculaire folklore die goed bewaard is gebleven. Denk aan het beroemde carnaval van Binche en de kermis van Ath. Dat moet je gewoon een keertje gezien hebben.