Leiestreek logo
De Leiestreek in de regio West- en Oost-Vlaanderen volgt de loop van de rivier de Leie van Wervik tot aan Gent. Deze rivier is een van de toeristische trekpleisters van dit gebied. Langs de oevers van de Leie en de andere waterlopen in het gebied kun je namelijk heerlijk rustig wandelen en fietsen, maar je kunt natuurlijk ook op een terrasje aan de waterkant neerstrijken. Lekker genieten van een hapje en een drankje en ondertussen naar het water kijken en een beetje wegdromen. Wat een genot! Houd je van wat meer activiteit? Haal je fiets dan maar snel tevoorschijn en ontdek de ellenlange autovrije jaagpaden en oude spoorbeddingen die je langs de mooiste gebieden leiden. In de Leiestreek vind je allerlei lieflijke dorpjes en bruisende steden die erom vragen om ontdekt te worden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Gent, de gezelligste stad van Vlaanderen, ervaar de Sinksenfeesten in Kortrijk of bezoek een van de andere plaatsjes.

foto1
foto 2

Fietsen of wandelen in de Leiestreek

Laat je auto maar staan in de Leiestreek, want deze regio leent zich perfect voor de mooiste fietstochten en wandelingen. Onderweg ontdek je gezellige steden en prachtige landschappen.
Genieten aan de waterkant

De Leie is de ruggengraat van de Leiestreek. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verbazen als je kijkt naar de naam van deze regio. De mooiste fiets- en wandeltochten in dit gebied nemen je mee langs de waterkant. Niet alleen de Leie maar ook de Schelde en enkele kanalen hebben enkele autovrije jaagpaden die uitnodigen tot fietsen. Geniet van de groene gebieden langs het water en de sluizencomplexen waar je schepen doorheen kunt zien varen. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Dan is de onderstaande fietsroute echt iets voor jou.

Fietsroute 558155 - Op de trappers door het land van Mortagne en Mira
37,65 km

Op de trappers door het land van Mortagne en Mira

Fietsroute 558155 | Vlaanderen | Avelgem | 37,65 km

Op deze fietstocht verken je het groene en glooiende landschap tussen de Leie en de Schelde. Deze route neemt je mee door Avelgem, Spiere-Helkijn en het zuiden van Kortrijk en Zwevegem waar oude hoeves en akkers de boventoon voeren. Op de oevers van de Schelde kun je genieten van een prachtig uitzicht over de heuvels van de Vlaamse Ardennen en over Picardisch Wallonië.

Schepen bewonderen bij de sluizen
Het kleine dorpje Bossuit vormt het startpunt van deze route. Vanuit hier fiets je naar Spiere langs het Oud Zwembad Spiere en het Sluizencomplex van Spiere. Op de plek van het sluizencomplex liep de Schelde vroeger in een grote bocht. De rivier is hier recht gemaakt in 1920 en er is een sluis gemaakt waardoor schepen hier makkelijker kunnen varen. Neem even de tijd om te kijken bij de sluis en bewonder de schepen die hierlangs komen gevaren. Vervolgens fiets je verder naar Zwevegem. Onderweg kun je een kijkje nemen bij de Ter Claere Molen , de Sint-Pietersbrug en het Orveytbos.

De Avelgemse Scheldemeersen
Vervolgens fiets je door het natuurgebied Avelgemse Scheldemeersen terug naar het startpunt van de route. Dit gebied bestaat uit bloemrijke graslanden, rietvelden en houtkanten aan de rand van afgesneden Scheldebochten.

Het Pompgebouw van Bossuit

Aan het einde van de route kom je langs het Pompgebouw van Bossuit. Dit gebouw werd in de 19e eeuw hier gebouwd om het kanaal Bossuit-Kortrijk van water te kunnen voorzien. In Nederland wordt dit een gemaal genoemd. In 1970 werd het kanaal verbreed en er werd ook een nieuw pompgebouw gebouwd. Het oude pompgebouw verloor haar functie. Tegenwoordig is het enkel nog het startpunt van verschillende fietsroutes.


Tijd voor een rustmomentje

Op zoek naar een gezellig terrasje, een sfeervol restaurant met lekkere maaltijden of een overnachtingsmogelijkheid om lekker uit te rusten na een actieve dag? Zoek dan niet verder. Wij hebben de leukste plekjes namelijk voor je verzameld.