Brugse Ommeland logo
Je had het misschien al geraden als je naar de naam van deze regio kijkt, maar het Brugse Ommeland is gelegen rond de stad Brugge. Grote delen van deze streek bestaan uit polders die zijn gewonnen op de zee. Ten zuiden van de stad Brugge vind je een groene gordel vol bossen. Verder vind je in het Brugse Ommeland kanalen, dijken, natuurreservaten en verschillende dorpjes met mooie bezienswaardigheden. Sommige dorpjes in deze regio genieten beschermd dorpsgezicht. Daar vallen genoeg bijzondere monumentale gebouwen te bekijken, maar ook de kastelen in deze regio zijn absoluut de moeite waard. Het pareltje in deze regio is natuurlijk de Werelderfgoedstad Brugge. Deze stad wordt wel eens een openluchtmuseum genoemd en dat is niet gek. In het centrum van deze stad vind je namelijk allerlei prachtige monumentale bouwwerken en begijnhoven met een rijke historie. Geef je ogen de kost in deze prachtige regio die behoort tot West-Vlaanderen

foto1
foto 2

Fietsend of te voet door het Brugse Ommeland

Ga lekker op pad en maak kennis met prachtig Brugge en de vele mooie gebieden om deze stad heen. Een fietstocht of een wandeling is de ideale manier om op een ontspannen manier zoveel mogelijk te kunnen zien van deze regio.
Kastelen en abdijen in het groen

Door het hele Brugse Ommeland heen vind je imposante kastelen, eeuwenoude abdijen en sprookjesachtige burchten die worden omringd door prachtige groene gebieden. Maak een mooie tocht door de groene long rondom Brugge en waan je even een kasteelheer of kasteelvrouw. Het is hier af en toe net alsof je het verleden binnenstapt. Wij hebben een mooie route voor je uitgestippeld door het gebied ten zuidwesten van Brugge om even helemaal weg te dromen bij alle historische pareltjes die hier te vinden zijn.

Fietsroute 558035 - Bewonder kastelen in de bossen rondom Brugge
41,75 km

Bewonder kastelen in de bossen rondom Brugge

Fietsroute 558035 | Flandre | Bruges | 41,75 km

Brugge staat bekend om haar gezellige centrum vol eeuwenoude bezienswaardigheden, maar ook de omgeving van deze stad heeft veel moois te bieden. Deze route neemt je mee door de weelderige kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge. Onderweg kun je tal van prachtige kastelen bewonderen.

Kastelenpracht in het groen
Het startpunt van deze route ligt aan de rand van Brugge. Vanuit hier fiets je de bossen in op het grondgebied van Sint-Andries, Sint-Michiels, Zedelgem en Jabbeke. Deze bossen vormen de grootste groene long rondom Brugge en ze heten niet voor niets ‘kasteelbossen’. Tussen het groen vind je namelijk het ene na het andere kasteel. Kasteel Nieuwburgh is het eerste kasteel waar je een kijkje kunt nemen op de route. Dit kasteel is ontstaan uit een melkerij die hier werd gestart in 1892. Vervolgens fiets je langs het kasteel van Loppem met het omliggende Kasteelpark en Doolhof van Loppem en de Priorij Onze Lieve Vrouw van Bethanië. De priorij werd gebouwd in 1924 en tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt als vrouwenklooster.

Een abdij vol boeken
Daarna fiets je verder langs het Tillegem Kasteel, Kasteel Beisbroek en de Abdijkerk Sint-Pietersabdij Steenbrugge. De abdij is voornamelijk bekend door haar omvangrijke bibliotheek. Je eindigt je tochtje weer aan de rand van Brugge.

Op pad in Brugge
Het laatste gedeelte van de route loopt dwars door Brugge heen. Neem hier even de tijd om van je fiets af te stappen en wat langer rond te struinen door het gezellige centrum van de stad. De historische binnenstad van Brugge staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat laat wel zien dat er genoeg te bekijken valt in Brugge. Dat mag je niet missen.

Wil jij meer weten over de achtergrond van deze regio voordat je deze route gaat verkennen? Bekijk dan de inspiratiepagina over Brugse Ommeland.


Tijd voor een rustmomentje

Op zoek naar een gezellig terrasje, een sfeervol restaurant met lekkere maaltijden of een overnachtingsmogelijkheid om lekker uit te rusten na een actieve dag? Zoek dan niet verder. Wij hebben de leukste plekjes namelijk voor je verzameld.