Plan Bier logo
Grote kans dat je als vanzelf denkt aan Belgisch speciaalbier als je aan Vlaanderen denkt. Wit, blond, amber, bruin, in België kun je terecht voor het lekkerste bier in alle soorten en maten. Wil je al die lekkere bieren proeven in ambachtelijke brouwerijen en meteen leuke plaatsen in Oost-Vlaanderen verkennen? Dan is het tijd voor Plan Bier! Toerisme Oost-Vlaanderen heeft onder deze naam de mooiste wandelingen en fietstochten uitgestippeld in de regio Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. Onderweg kom je langs brouwerijen en streekbiercafés waar je neer kunt strijken voor een welverdiend streekbiertje. Voor de echte levensgenieter!

Waar ligt Oost-Vlaanderen?

De wandel- en fietsroutes van Plan Bier lopen dwars door Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen in Oost-Vlaanderen. Dit gebied in Vlaanderen grenst aan het zuidelijkste gedeelte van Zeeland. Vanuit Utrecht sta je binnen 2.5 uur rijden al in Gent, middenin Oost-Vlaanderen. De regio ligt verder op minder dan een half uur rijden van Antwerpen. Brussel en Brugge liggen ook in de buurt van Oost-Vlaanderen.

Je bent kortom binnen een mum van tijd in Oost-Vlaanderen. Perfect voor een avontuurlijk dagtripje of een weekendje weg, net over de Belgische grens. Vertrek op tijd naar Oost-Vlaanderen en dompel je vervolgens de hele dag onder in de biercultuur van deze regio. Naast Gent vind je nog tal van andere gezellige plaatsen in Oost-Vlaanderen. Denk bijvoorbeeld aan Lokeren, Oudenaarde, Zottegem en Dendermonde. Allemaal even leuk.12 fietsroutes en 7 wandelingen langs de lekkerste bieren

Nieuwe gebieden kun je het beste te voet of op de fiets ontdekken. Dan kun je namelijk ultiem genieten van het landschap en tegelijk de cultuur van het gebied proeven. Op de volgende routes kun je genieten van een streekbiertje bij de gezelligste brouwerijen en streekbiercafés van Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen.


Ontdek de regio's

Waasland, de Vlaamse Ardennen en Scheldeland zijn drie bijzondere regio’s in Oost-Vlaanderen. Stap op je fiets of ga te voet op pad en geniet van de mooie landschappen, gezellige plaatsjes en de lekkerste speciaalbieren in deze regio’s.


Plan Bier Waasland

Waasland

Het Waasland strekt zich uit van Gent tot aan Antwerpen en het wordt ingesloten door het Nederlandse Zeeland, de Durme en de Schelde. In de middeleeuwen bestond dit gebied uit het Koningsforeest, een ondoordringbare bosgebied. Tegenwoordig vind je er polders, heidegronden, kreken, bossen, weides én regionale brouwerijen. Een paradijs voor wandelaars en fietsers die wel van een biertje houden.
Plan Bier Vlaamse Ardennen

Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen staan bekend als walhalla voor fietsers, maar dit gebied vol natuurlijke bronnen leent zich ook goed voor een mooie wandeling. Ontdek de mooie landschappen in de meest zuidelijke regio van Oost-Vlaanderen en proef dan meteen een van de vele streekbieren die hier worden gebrouwen. Je vindt hier genoeg cafés waar je uit kunt puffen tijdens een tochtje.

Plan Bier Scheldeland

Scheldeland

De Schelde slingert zich van Gent tot aan Antwerpen een weg door het groene landschap van het Scheldeland. In deze regio fiets of wandel je door waterrijke natuurgebieden, pittoreske dorpjes, steden vol historisch erfgoed en langs tientallen brouwerijen. Laat je meevoeren langs het water van de Schelde en proef de lekkerste streekbieren die worden gemaakt naar eeuwenoud recept.


Welk bier past bij jou?

In Oost-Vlaanderen kun je kiezen uit talloze biersoorten, maar welke soort is jou nou echt op het lijf geschreven? Plan Bier heeft een testje opgesteld die jou aan de hand van drie vragen vertelt welk biertje bij jou en je voorkeuren past.

Biertip 1 Delirium Tremens - Scheldeland

Delirium Tremens

Het blonde bier Delirium Tremens is een bekend bier dat misschien wel een belletje doet rinkelen bij de liefhebber. Dit bier is namelijk een van de toppers van Scheldeland, de regio die bekend staat om de vele blonde bieren die er gebrouwen worden. Delirium Tremens wordt gebrouwen bij Brouwerij Huyghe in Melle. Dit bleke blonde bier ontvlamt in de mond met een flinke scheut alcohol bij de eerste slok. Verder wordt het bier gekenmerkt door zijn rondheid. De afdronk is sterk, lang en droogbitter door het gebruik van drie verschillende soorten gist. Voor de liefhebbers van een pittig blond biertje.

Biertip 2 Buffalo 1907 - Vlaamse Ardennen

Buffalo 1907

In de Vlaamse Ardennen worden er ruim honderd verschillende soorten bier gebrouwen en dan met name donkerbruin bier. Buffalo 1907 is een van deze vele donkerbruine bieren en het wordt gebrouwen bij Brouwerij Van Den Bossche in Sint-Lievens-Esse. Je herkent Buffalo 1907 aan de koffiezwarte kleur en de geur die doet denken aan karamel en chocolade. Als je een slok neemt van dit bier proef je eerst een karamelsmaak, vervolgens een licht gebrande toets en als laatste een zacht bittere afdronk. Dit bier is vernoemd naar het Amerikaanse circus ‘Buffalo Bill’ dat in 1907 zijn tenten opsloeg in Sint-Lievens-Esse.

Wil jij weten wat Sint-Lievens-Esse heeft met de Buffalo's? Bekijk dan hier de video en ontdekt dit unieke bierverhaal.

Biertip 3 Dubbelklok - Waasland

Dubbel Klok

Nu vind je tal van brouwerijen in Waasland, maar lange tijd was Brouwerij Boelens de enige brouwerij in deze regio. De geschiedenis van deze brouwerij gaat terug tot 1864 en tegenwoordig worden er nog steeds verschillende bieren gebrouwen. Het donkerbruine Dubbel Klok is een van de bieren dat hier wordt gebrouwen. Dit bier wordt gekenmerkt door een licht zoet aroma met de smaak van karamel en een diepe bruine kleur. De zoete smaak van de gebrande mout wordt in evenwicht gebracht met een vleugje bittere smaak. Dit bier wordt al gebrouwen sinds 1995 in deze brouwerij, aanvankelijk onder de naam Waas Klok Bier Bruin.