Het landschap van Oost-Vlaanderen wordt doorsneden door allerlei rivieren. De Durme, de Leie, de Zwalm, de Dender en de Schelde zijn slechts een greep uit de vele rivieren die door Oost-Vlaanderen stromen. Langs de Schelde, de Dender en de Rupel liggen kilometers autovrije paden en dijkwegen waar je heerlijk rustig kunt fietsen of wandelen. Langs deze rivieren liggen ook veerboten die je naar de overkant van het water kunnen brengen. Zo kun je beide oevers verkennen.

Klauteren door de Vlaamse natuur

De mooiste landschappen van Oost-Vlaanderen vind je in de Vlaamse Ardennen. Dit natuurgebied ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Gent, de hoofdstad van deze provincie. Hier hoef je geen rustige wandelingen of fietstochten te verwachten, maar stevig klimwerk in de ruige natuur. Je vindt er geen vlakke landschappen, maar beboste heuveltoppen. Het klimwerk wordt natuurlijk wel beloond met prachtige panorama’s vanaf de heuveltoppen. Houd je wel van een uitdaging? Plan dan zeker eens een wandel- of fietstocht in dit gebied. Maar er zijn meer mooie natuurgebieden te vinden in Oost-Vlaanderen. Tussen Gent, Brugge en Beskens ligt bijvoorbeeld het rustige Meetjesland. Dit gebied vol bossen, velden en met een uniek krekengebied ligt ver weg van de drukte van de steden. Geniet hier van weldadige rust en prachtige natuur.

Cultuur in Gent

In de hoofdstad Gent kun je terecht voor een portie cultuur en historie. Ontdek meer over het roemrijke verleden van de stad in musea of bekijk de vele monumenten die er nog te vinden zijn. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Gravensteen, een indrukwekkend burcht uit 1180. Bovenop de sprookjesachtige donjon heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het bruisende hart van de stad worden regelmatig leuke evenementen gehouden en je vindt er ontelbaar veel leuke cafeetjes en sfeervolle restaurants waar je lekker neer kunt ploffen na een actieve dag.

Tijd voor Plan Bier

België staat bekend om de vele heerlijke speciaalbieren die er worden gebrouwen. Ook in Oost-Vlaanderen kun je als bierliefhebber je hart ophalen. Wit, blond, amber en bruin bier, het wordt hier allemaal gemaakt in ambachtelijke brouwerijen. Toerisme Oost Vlaanderen heeft onder de naam 'Plan Bier' verschillende prachtige fietstochten en wandelingen uitgestippeld langs brouwerijen en streekbiercafés in het Waasland, Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. Probeer een van deze tochtjes en geniet van de verschillende streekbieren die verkrijgbaar zijn op de gezellige plekjes langs de route. Zo maak je niet alleen kennis met de natuur en cultuur van Oost-Vlaanderen, maar ook met de overheerlijke smaken van deze regio.        


Misschien is dit ook iets voor jou?